Adventssockan: Del 1

Dags att tända det första ljuset och låta adventsfriden sprida sig… Vi lägger upp till de sockor som ska följa oss på vägen ända fram till jul!

Järbo Garns bloggare säger: VARMT VÄLKOMNA till vår knit along –  #adventssockan!!

Storlekar – Fotvidd/Skaftvidd: XS (S) M (L) XL
Storlekar – Fotlängd: 
34-35 (36-37) 38-39 (40-41) 42-43

För mer info och materialval: Se vårt materialinlägg

Förklaringar:

Judy´s magic cast on och magic loop: Se instruktionsfilm >
Turkisk uppläggning (alt. till Judy’s magic cast on): Se Turkisk uppläggning >
Stickar du med rundsticka (magic loop):
Sticka 1 = ovansidan, sticka 2 = undersidan.
Stickar du på strumpstickor: Sticka 1 + 2 = ovansidan och nämns som sticka 1 i texten, sticka 3 + 4 = undersidan och nämns som sticka 2.

Öka 1 m (på tån): Sticka 2 rm i samma m, genom att sticka 1 i främre + 1 i bakre maskbågen.
Öka1v:
Plocka upp tråden mellan två m med vänster sticka framifrån och sticka den rät i bakre maskbågen.
Öka1h: Plocka upp tråden mellan två m med vänster sticka bakifrån och sticka den rät.

Med strumpstickor 2,5 mm och färg 1: Lägg upp 22 (22) 22 (26) 26 m (storleksgraderingen syftar här på fotvidden) på 2 stickor – 11 (11) 11 (13) 13 m per sticka med Judy´s magic cast on eller Turkisk uppläggning, se förklaringar. Använder du Turkisk uppläggning stickar du m på sticka 1 innan du börjar med varv 1.

Varv 1: På sticka 1: *Sticka 1 rm, öka 1 m, sticka rm till 2 m återstår på stickan, öka 1 m, sticka 1 rm*, upprepa *-* på sticka 2.

Varv 2: Räta maskor.

Om du stickar på strumpstickor är det lämpligt att på v 2 fördela m över 4 stickor.

Upprepa varv 1 och 2 till du har totalt 50 (54) 58 (62) 66 m. (Storleksgraderingen syftar här på fotvidden.)

Maska 1-25 (1-27) 1-29 (1-31) 1-33 m = ovansidan, Maska 26-50 (28-54) 30-58 (32-62) 34-66 = undersidan

Fot

Sticka mönster i slätstickning enligt diagram A till sockan mäter ca 8 (9) 10 (11) 12 cm. (Storleksgraderingen syftar här på fotlängden.) Observera att det är tre olika diagram A, se fotvidd-storlekarna.

(OBS! Denna sockmodell har en åtsittande passform, ungefär som en tunn sportsocka. Önskar du en något mer löst sittande socka rekommenderar vi att du lägger till ca 1 cm på längdmåttet.)

Kilparti

Varv 1: Ovansida: Räta maskor enligt diagram. Undersida: Sticka 1 rm i tidigare randning, öka 1v (gör ökningen i den färg som avviker från följande ordinarie maska, dvs: om följande maska är vit så ska ökningen göras grå och vice versa), sticka rm till 1 m återstår, öka 1h (gör ökningen i den färg som avviker från föregående ordinarie maska, dvs: om föregående maska är vit så ska ökningen göras grå och vice versa), 1 rm.

Resultatet blir att randningen utökas efterhand i takt med att kilpartiet växer fram.

Varv 2: På ovansidan: Räta maskor enligt diagram, på undersidan: räta maskor enligt etablerat randmönster.

Upprepa varv 1-2 till du har följande antal maskor på undersidan: 47 (49) 51 (53) 55 m. (Storleksgraderingen syftar här på fotvidden.)

(Tips för extra finish på ökningarna: I och med att du ökar genom att ta upp tråden mellan två maskor, blir det extra snyggt om du tar upp den tråd som har samma färg som den maska du ska sticka!)

Utskrift

Utskrift

Psst! Gå med i vår Facebook-grupp Vi som stickar Järbosockan – där delar vi bilder, tips och inspiration. Visa gärna ditt garnval och sedan din socka på Facebook och Instagram (@jarbogarn). Glöm inte att använda hashtag #adventssockan

jarbo_rgb

© Copyright Järbo Garn.
Reproducering och publicering av material och texter är ej tillåten utan medgivande från Järbo Garn AB.
Du är däremot varmt välkommen att länka hit.

19 kommentarer om “Adventssockan: Del 1

 1. Hej!
  Det står att man ska sticka diagram A tills sockan mäter 10 cm sen börja med kilökningarna samtidigt som man fortsätter med diagrammet. Har jag fattat fel? På den uppstickande sockan ser det ut som ni stickat hela diagrammet innan ökningarna började. Jag hann bara till varv 17 innan jag stickat 10 cm….ska jag fortsätta eller inte?

  1. Jag med!! Hann bara till varv 10, tråkigt med så otydligt beskrivet mönster. Det hade varit enkelt att markera i diagrammet var ökningarna för kilen skulle göras för varje stl.

   1. Hej Carina!

    Eftersom vi vill erbjuda ett mönster med en passform som både tar hänsyn till fotvidd och fotlängd, så måste var och en hålla reda på hur långt arbetet ska vara innan hälökningarna påbörjas. När detta ska göras står som sagt var, angivet i mönstertexten. Det är viktigt att följa med i både text och diagram parallellt när du stickar adventssockan – eftersom samtliga hälinstruktioner kommer i textform, även i nästa del. Ledsen om detta upplägg ställde till det för dig. Vår ambition är förstås alltid att våra mönster ska vara så begripliga som möjligt.

    Mvh Maja

  1. Det går fint, Maria! Och om du tittar runt i vår Facebook-grupp, Vi som stickar Järbosockan, så kan du se ett par exempel på hur det ser ut.

   Mvh Maja

 2. Ska man mäta från tån och upp, innan man ökar för häl, eller ska man mäta där tån är klar och upp till 8 cm?

  1. Du ska mäta från tån och upp. Tänk också på att antalet cm baseras på din fotlängd här – inte fotvidd. 8 cm är alltså = strl 34-35

 3. Har bara en liten fråga. Första mönstervarvet med loppor och sedan varannan maska i de två färgerna på undersidan. Sedan följer 3 v på ovansidan utan loppor, men undersidan ska fortfarande randas. Då har man mönsterfärgen kvar på sista maskan på undersidan. Det kan ju inte vara meningen att man ska dra mönsterfärgen på ovansidan för att få med den till undersidans randning. Tacksam för svar ang tekniken.

  1. Hej Elsy!

   Jo, mönsterfärgen ska löpa med på ovansidan dessa varv, och snos var 3-4 maska. Det är den tekniken du ska använda.

   Mvh Maja

 4. Hej!
  Ska jag sluta med del 1 när jag har 51 maskor på underdelen, eller när jag stickat hela mönsterapporten? Jag nådde till 51 maskor före mönstret blev klart.

 5. Jag förstår inte, jag är på rad 32 i diagram A. & har gjort alla ökningar så jag har 51 maskor på undersidan, ska jag inte fortsätta sticka diagrammet ut? Kan ju inte bara sluta mitt i eller?

  1. Jo du ska sluta när du gjort alla ökningar. I del 2 får du instruktioner för hur du ska gå vidare med resten av diagrammet. Läs vidare där!

   Mvh Maja

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *