Afmaeli – andra delen

Vad roligt att så många vill vara med och sticka en islandströja!

There in an English translation to this on my blog kammebornia.se and you can find it here.

 

Om någon missat denna knitalong så finns all information om mönster, garn och storlekar i det första inlägget som du hittar här. Det finns också en facebookgrupp som heter Afmaeli knitalong där vi kan inspirera och hjälpa varandra och ställa frågor eller bara visa vad vi gör.

Detta inlägg är det andra av fem och nu ska vi alltså börja sticka på vår Afmaeli! Alla blogginlägg finns både här på Järbobloggen och på min blogg kammebornia.se. På min blogg finns texten både på svenska och engelska.

Det svenska mönstret finns här och det engelska finns här. Båda är gratis. I det engelska mönstret finns fler exempel på diagram i olika färgställningar och även med färre än nio färger som jag använder. Dessutom finns barnstorlekar där. Det kan vara bra att veta om du vill ha lite mer information.

Jag har stickat en brun tröja till mig och nu stickar jag en mörkare variant till min man, Dennis.

Muddarna blir ljust grå i Light beige heather 0086. Huvudfärgen är Black sheep 0052.

 

IMG_8609

 

I det första inlägget går jag igenom vad du behöver veta innan själva stickningen drar igång. Jag har förstått att många har börjat medan andra väntar på detta inlägg. Vi stickar alla olika fort och har olika mycket tid att sticka. Därför är det fint att vi kan göra som det passar oss. Jag tänker att mina inlägg ska fungera som ett stöd.

 

IMG_8612

 

När du valt garn, hittat stickor, mätt din stickfasthet och valt storlek är det dags att börja sticka!

 

IMG_8587

 

Tröjan stickas nerifrån och upp på rundsticka och vi börjar med bålen. Lägg upp så många maskor som anges i din storlek och se till att arbetet inte vrids innan du stickar ihop det till en ring och börjar med resåren.

 

IMG_8602

 

Det är bra att markera var varven börjar och slutar med en stickmarkör. Det går bra att använda en garnögla, en säkerhetsnål eller liknande om du inte har stickmarkörer. Stickmarkören lyfts sedan varje varv. Den är till för att du lättare ska kunna hålla reda på var varvet börjar och slutar.

 

IMG_8772

 

När resåren är klar kommer ett parti med flerfärgsstickning. Några av er är vana vid detta och för andra är det första gången.

 

IMG_8774

 

När du stickar med två färger samtidigt finns det olika sätt att hålla i garnet på. Hitta vad som passar dig bäst. Det viktiga är att inte dra för hårt i trådarna på baksidan för att undvika att arbetet drar ihop sig. Det är också viktigt att veta att det garn du håller närmast arbetet är det som blir dominant, d v s den färgen kommer att framträda mest. Bestäm vilken färg du vill ska vara mest framträdande och var konsekvent med hur du håller garnerna. Om det är mer än 3-5 maskor mellan färgerna kan det vara bra att vrida trådarna bakom arbetet, ungefär var tredje maska. Det viktiga är att garnet inte blir för spänt på baksidan.

 

IMG_8257

 

Sedan fortsätter du bara att sticka räta maskor runt, runt, tills bålen har önskad längd.

 

IMG_8259

 

Jag stickar storlek L och den ska vara 42 cm. För att mäta längden är det bra att lägga tröjan på ett plant underlag och släta till det med handen innan du mäter med ett måttband.

När bålen har önskad längd lägger du arbetet åt sidan för att börja sticka ärmarna. Om du behöver stickan till ärmarna kan du trä maskorna på en tråd så länge. Nästa torsdag, den 17 augusti, kommer det tredje blogginlägget som handlar om just ärmarna.

 

IMG_8775

 

När det är dags att skarva garnet kan du göra på olika sätt. Jag brukar skarva direkt så slipper jag fästa så många trådar sedan. Dessutom blir skarvarna nästan osynliga och det tycker jag är fint.

Om man stickar i Lett lopi eller ett annat rent ullgarn som inte superwashbehandlats så kan man göra så här:

 

IMG_8777

 

Du drar av garnet så att ändarna blir lite ojämna. Sedan delar du båda garnändarna och lägger dem omlott. Därefter fuktar du garnet med lite saliv och lägger skarven i din ena handflata. Med den andra handflatan gnuggar du garnskarven fram och tillbaka och simsalabim så blir det en osynlig skarv!.

 

IMG_8786

 

Hoppas det går bra med din stickning och att du kan fråga om du undrar något. Antingen på bloggen eller i facebookgruppen. Lycka till!

 

IMG_8645

jarbo_rgb

© Copyright Järbo Garn.
Reproducering och publicering av material och texter är ej tillåten utan medgivande från Järbo Garn AB.
Du är däremot varmt välkommen att länka hit.

8 kommentarer om “Afmaeli – andra delen

 1. Jag hade lite svårt att hålla mig så jag började lite smått.. Hur gjorde du när du gjorde mönstret, tvinnade du tråden när det var 5 maskor av samma? Jag provade lite olika (förutom att göra fel på en maska i mönstret så jag fick repa upp 🙂 ytterligare en gång ) och tvinnade garnet. Det blir ju dock lite trassligt när man vrider (ivf för mig 🙂 ) så jag undrar lite hur du, och andra, gör? 🙂
  Med vänlig hälsning
  Lotta

  1. Jag brukar inte göra det eftersom jag tycker Lettlopigarnet fungerar så bra att få trådarna lagom spända med men det kan vara en bra idé om det är svårt att få dem lagom spända. Hoppas du hittar ett bra sätt för dig!

   1. Tack!! ja det var lite klurigt att få det lagom spänt eftersom jag samtidigt försöker klura ut hur jag ska hålla trådarna på bästa sätt för mig 🙂 kanske jag vågar ”släppa” trådarna lösa när jag gör ärmarna och oket det blir en fasligt tvinnande annars 🙂

 2. Hei Pia
  Nå er jeg i gang og jeg gleder meg over å kunne strikke sammen med deg og andre i skyen. Det er første gang jeg gjør dette — både samstrikker og strikker etter oppskrift. Det er et eksperiment og jeg er spent på om det fungerer for meg. Jeg har strikket over 100 gensere (tröyor) i løpet av mine aktive 55 strikkeår (jeg er 60) — alle uten oppskrift og alle i mitt tempo. Kommer nok til å bruke lenger tid enn det du har beregnet — jeg strikker sakte og vil ikke ha noe tidspress på meg.
  Love & Peace ☮️

  1. Så fint att du är med och tycker att det är roligt! Och så fantastiskt att du stickat så mycket utan andras mönster. Det blir spännande att höra vad du tycker om detta. Och det är ingen stress, du stickar i din egen takt! Love & Play

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *