Afmaeli knitalong – fjärde delen

There in an English translation to this on my blog kammebornia.se and you can find it here.

 

Detta är det fjärde inlägget av fem. De tidigare inläggen i denna knitalong hittar du här.

Du är varmt välkommen att delta i facebookgruppen Afmaeli knitalong och att tagga dina Instagrambilder med #kammeborniaafmaeli

I morgon, fredag den 25 augusti, kommer jag att livesända i facebookgruppen kl. 12. Det är första gången jag gör det och det känns lite pirrigt och jag hoppas allt funkar och att vi ses där!

Nu är det dags att sticka oket! Bålen och ärmarna har vi stickat var för sig och nu är det alltså dags att foga samman delarna. Det första du måste göra är att kontrollmäta längden på såväl bålen som på ärmarna. Lita mer på dig själv och din kropp än på mönstret. Jag vill ofta ha både bålen och ärmarna lite längre än det står i mönstret. Vi är ju alla olika så det är bäst att mäta och prova.

Om rundstickan till bålen är för kort för att du ska kunna prova så kan du föra över en del av maskorna på en annan sticka eller en tråd så att du kan dra på dig tröjan och känna efter om längden är bra.

Om du stickar en åtsittande tröja kommer ärmarna fästas vid bålen högt upp i ärmhålan. Om du stickar en mer löst sittande tröja är även ärmhålet luftigare vilket kan vara bra att veta när du provar och mäter.

På ärmarna har du enligt instruktion i mönstret satt ett antal maskor på en tråd. Dessa maskor motsvaras av lika många, under varje ärm,  på bålen. Dessa sätts på trådar under det första varvet på oket. När tröjan stickas ihop kommer maskorna på trådarna från bålen respektive ärmen att ligga mot varandra. Detta innebär att ett hål bildas under varje ärm och dessa hål sys ihop i slutet och jag kommer att beskriva hur det går till i nästa inlägg.

När du provar ärmarna och bålen är det bra att veta detta för att förstå ungefär hur tröjan kommer att sitta på kroppen när den är klar.

Dennis tröja stickar jag i storlek L men jag har gjort både bålen och ärmarna längre än i mönstret. Ärmarna i storlek L ska vara 48 cm medan jag har stickat dem 50 cm långa. Bålen ska vara 42 cm men jag har stickat den 44 cm lång.

När du tycker att delarna är i rätt längd så följer du instruktionen i mönstret och sätter maskor på en tråd (lika många som du satt på en tråd från ärmen).

Du stickar med huvudfärgen först maskorna på en av ärmarna och sedan fortsätter du med rätt antal maskor för din storlek på bålen (hälften av de som är kvar om du räknar bort de som ska sättas på trådar under armarna), sätter rätt antal maskor för din storlek (lika många som du satt på en tråd från ärmen), stickar nästa ärms maskor och stickar slutligen de sista maskorna på bålen. Nu har du kommit runt det första varvet och det är en bra idé att markera var varvet börjar och slutar med en stickmarkör. Detta är bakom vänster axel.

Nu ska du börja läsa och sticka efter diagrammet för oket.

För att veta var du ska börja läsa diagrammet finns det pilar för respektive storlek. Du börjar sticka den maskan som är till vänster om pilen för din storlek eftersom du ska följa diagrammet från höger till vänster.

På vissa varv står det ”Endast storlek L(XL)” och liknande. Det betyder att om du inte stickar de storlekarna ska du hoppa över det varvet. Dessa varv är till för att förlänga oket på höjden i de större storlekarna.

Det här är baksidan av oket.

När du stickar med två färger samtidigt finns det olika sätt att hålla i garnet på. Hitta vad som passar dig bäst. Det viktiga är att inte dra för hårt i trådarna på baksidan för att undvika att arbetet drar ihop sig. Det är också viktigt att veta att det garn du håller närmast arbetet är det som blir dominant, d v s den färgen kommer att framträda mest. Bestäm vilken färg du vill ska vara mest framträdande och var konsekvent med hur du håller garnerna. Om det är mer än 3-5 maskor mellan färgerna kan det vara bra att vrida trådarna bakom arbetet, ungefär var tredje maska. Det viktiga är att garnet inte blir för spänt på baksidan.

Så småningom kommer du till markeringar som visar att du ska minska maskor genom att sticka ihop dem. Läs teckenförklaringen i mönstret för att förstå symbolerna.

2 rm tills betyder att du ska sticka 2 räta maskor tillsammans, alltså sticka ihop två maskor som om de var en, så blir två maskor en maska.

2 vr rm tills i bakre mb betyder 2 vridna räta maskor tillsammans i bakre maskbågen vilket egentligen betyder att de blir vridna när du stickar dem tillsammans genom den bakre maskbågen. Förkortningen är lite förvirrande. Du ska alltså bara sticka ihop två räta maskor genom den bakre maskbågen så att två maskor blir en. Skillnaden mot 2 rm tills är att denna minskning lutar åt vänster då den första lutar åt höger.

Fortsätt sticka enligt diagrammet och beskrivningen.

Nästa vecka kommer jag att gå igenom det avslutande arbetet med monteringen, tvätt och så vidare.

Lycka till med oket!

jarbo_rgb

© Copyright Järbo Garn.
Reproducering och publicering av material och texter är ej tillåten utan medgivande från Järbo Garn AB.
Du är däremot varmt välkommen att länka hit.

11 kommentarer om “Afmaeli knitalong – fjärde delen

 1. Her var det mye å lære! Takk Pia!
  Tenk om mønster kunne vært like pedagogiske som du underviser…
  For meg er mønster ofte gresk, men med utfyllende ord og beskrivninger blir det forståelig. Jeg har strikket mye i mitt lange liv, men har alltid hatt vanskelig med å forså mønster — det blir nesten som min musikersønn: han lager musikk uten noter, han har aldri forstått noter.
  Varm klem

 2. Wow, jag tror jag FÖRSTÅR! Supertack för beskrivningen av de där vr och rm för de har jag kliat mig i huvudet mycket över när jag läst mönstret. Men nu fortsätter jag med gott självförtroende, några cm kvar både på ärmar och bål innan det är dags för oket!

  1. Så bra Åsa! Ja, beskrivningar kan ofta vara skrivna för de som redan är vana och då kan de lätt känns svårtillgängliga. Hör av dig om du undrar något mer! Lycka till med din tröja!

  1. Hej Ann-Kristin! Maskorna under ärmarna ska så småningom sys ihop med varandra, jag visar hur på torsdag. Maskorna på bålen ska stickas ihop med maskorna på ärmarna så där behövs ju en sticka. Jag vet inte vilket du menade? Jag skrev att man kan sätta dem på en tråd så länge om man behöver stickan, men i så fall får man trä upp dem igen senare. Hoppas du förstår hur jag menar 🙂

 3. Hej Pia! Tack för detta fantastiska projekt och en superbra beskrivning! Jag har en fråga som rör hur man håller trådarna när man jobbar med olika färger. Du skriver att ”det garn man håller närmast arbetet är det som blir dominant, d v s den färgen kommer att framträda mest”. Vad menas med det, alltså vad menar man med ”det man håller närmast arbetet”? Menar du att den bakomliggande trådan skiner igen olika starkt beroende hur man håller den?

  1. Tack! Vad roligt att du gillar det! Nej, det betyder snarare att den tråden som du håller närmast dig liksom ploppar upp ur mönstret och blir mest framträdande. Här har Anna Friberg skrivit lite om det hela och hon visar bilder också.
   http://annafstickar.blogspot.se/2015/04/flerfargsstickning.html
   Jag tycker mig märka att det ändå är ganska olika hur det blir, det beror ju även på hur spänt man håller de olika trådarna. Jag tycker att det tydligast märks när jag stickar ett mönster där det är randigt på längden, alltså en maska i en färg, en maska i en annan färg och så samma igen och igen. Då blir den ena färgen tydligare än den andra.
   Men jag stickade flerfärgsstickning i över 20 år innan jag ens visste att det kunde finnas en dominant färg och när jag ser på de arbetena nu är de jättefina – så det spelar nog inte alltid någon roll.

 4. Jag ska sticka stl M och undrar över diagrammet… när jag börjar sticka på oket så börjar jag ju vid pilen för M på första varvet, så långt är jag med. Sedan på resterande varv? Ska jag börja igen vid markeringen stl M eller ska jag börja där det står ”upprepa? Vad betyder ”Mittmaska”?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *