Afmaeli – knitalong

Hej! Jag heter Pia Kammeborn och jag älskar att sticka. Jag är fotograf, konstnär och stickdesigner och tillsammans med min man Dennis Kammeborn producerar jag Kammebornia podcast på Youtube, en podcast om livet i allmänhet och stickning i synnerhet. Du hittar mig på Instagram på @kammebornia och på kammebornia.se

You can find this post in an English translation on kammebornia.se.

IMG_8505

Nu har jag fått äran och tillfället att hålla i en knitalong där vi ska sticka en islandströja tillsammans. Egentligen stickar vi förstås varsin tröja men vi kan hjälpa och inspirera varandra. Så här går det till:

Jag kommer att skriva fem blogginlägg som du kan hitta både på Järbobloggen  och på min blogg.

Det här är det första inlägget och nu har ni två veckor på er att hitta garn och välja färger och sen kör vi igång med stickningen den 10 augusti!

Mönstret heter Afmaeli och det finns gratis på svenska på Järbos hemsida.

Det finns också gratis på engelska på ravelry.

Det är en isländsk designer som gjort mönstret. Hon heter Védís Jónsdóttir.

Tröjan stickas nerifrån och upp på rundsticka. Först stickas bålen och sedan ärmarna. Innan oket tar vid sätter man ihop alla delarna och fortsätter sticka på rundsticka samtidigt som man minskar maskantal gradvis hela vägen upp till halsen.

Garnet är det fantastiska Léttlopi som finns i mängder av färger. Afmaeli betyder födelsedag eller jubileum på isländska och det här mönstret togs fram då Istex som producerar Léttlopigarnet firade 20-årsjubileum och ville ge ett mönster i present till alla som tycker om att sticka islandströjor i Léttlopi.

Isländsk ull har enastående egenskaper när det gäller att skydda mot vind och väta. En tröja stickad i Léttlopi blir lätt en favorit att mysa i när hösten kommer och den är så vacker att det är synd att dölja den under en jacka.

IMG_8493

Garnet kan ibland upplevas som lite strävt men det blir mycket mjukare efter tvätt då även eventuella ojämnheter i flerfärgsstickningen jämnas ut. Som med all ull måste man vara varsam när man tvättar den.

Jag har redan stickat min första Afmaeli, för att förbereda mig och kunna ligga steget före. Tillsammans med er ska jag sticka ännu en. Mina blogginlägg är tänkta att fungera som en handledning och jag ska försöka hjälpa er under arbetets gång genom att svara på frågor här i kommentarsfältet.

På Instagram kan vi dela med oss av bilder under #kammeborniaafmaeli. Du kan även gå med i vår Facebook-grupp ”Afmaeli Knitalong”.

I september rundar vi av det hela med en fototävling där tre favoritbilder kommer att belönas med garn till ännu en tröja!

Om du inte har instagram så går det även fint att mejla bilder. Mer information om tävlingen kommer framöver.

Nu kör vi igång!

IMG_8223


Det första du måste göra är att välja storlek och färger.

Storlek

I mönstret finns en storlekstabell där du kan jämföra ditt bystmått med plaggets övervidd. Det är det viktigaste måttet att ta ställning till när du väljer storlek. Längden på tröjan och ärmarna kan du ju justera lättare under arbetets gång än bredden.

Om du vill ha en löst sittande tröja ska du välja en storlek där övervidden är lite vidare än ditt bystmått.

Om du vill ha en tajt tröja så ska du välja en storlek som har samma mått som du eller till och med några cm mindre. Plagget töjer sig ju och därför kan du alltså välja att sticka en tröja som är mindre än du på bredden.

IMG_8563

Mitt bystmått är 112cm och jag ville ha en åtsittande tröja så jag valde storlek L som har en övervidd på 107cm.

Färger

När du valt storlek kan du se i mönstret hur mycket garn som går åt av respektive färg. Totalt behövs 9 färger. 7 av färgerna går det åt väldigt lite av. Du har en bottenfärg och en annan färg till muddar och som kontrast i oket.

IMG_8250

Självklart kan du välja vilka färger du vill men om du inte ska använda de färger som anges i mönstret och tycker det är svårt att kombinera så många kulörer kan det vara bra att studera hur de är komponerade i mönstret från början.

Bottenfärgen är mörk och kontrastfärgen är ljus. Oket är uppbyggt lite som en regnbåge. Nerifrån och upp börjar det efter bottenfärg och kontrastfärg och sedan kommer grön, gul, orange, rödorange, vinröd, mörkgrön, ljusblå.

IMG_8444

Jag har använt andra kulörer men ändå följt färgskalan för att få samma regnbågseffekt. När jag väljer färger brukar jag sitta och rita olika färgkombinationer och även prova att lägga olika färger på nystan intill varandra.

När jag hade valt färger till min Afmaeli gjorde jag en egen färgkarta för att kunna hålla reda på alla färger i diagrammet. Här kan du se vilka färger jag har valt.

IMG_8249

Fundera på om du vill ha en dov eller en klar färgskala på ditt ok. Det finns massor av bilder på Afmaeli-tröjan på ravelry och på Instagram om du letar efter inspiration till ditt färgval.

Vad händer nu?

När du har hittat din storlek och ditt garn kan du kontrollera din masktäthet. Det är alltid bra att göra det innan man börjar på ett plagg men det är lätt att strunta i och bara hoppas att det ska bli bra. Ibland blir det bra ändå men det kan också hända att man måste repa upp och göra om. Ifall man har en avvikande masktäthet från den som står i mönstret så blir plagget för stort eller för litet mot vad man har tänkt sig. Masktäthet betyder hur många maskor som behövs för att skapa en viss bredd och höjd i sin stickning.

IMG_8252

I mönstret står det att du ska ha en masktäthet på 18m x 24v i slätstickning på stickor 4,5 för att få 10x10cm. Om du stickar löst kan du behöva gå ner en halv storlek i stickor och om du stickar hårt kanske du måste gå upp lite i stickstorlek.

IMG_8253

Du kan sticka en liten provlapp om du vill men ett vanligt sätt att mäta sin masktäthet på en islandströja kan vara att börja sticka på en ärm. Där gör små avvikelser inte så mycket och om det skulle behövas är det lättare att repa upp än om man börjat på själva bålen. Dessutom kan det vara skillnad på vilken masktäthet du får om du stickar en provlapp fram och tillbaka med aviga maskor vartannat varv – eller om du stickar runt med enbart räta maskor som du sedan kommer att göra på tröjan.

Sådant du behöver för att vara med:

Mönster: Svenska, Engelska

Garn: Léttlopi

Stickor enligt mönster eller efter din stickfasthet

Måttband

Stickmarkörer för att kunna hålla reda på var varven börjar och slutar och bättre se dina ökningar på ärmarna(det finns speciella markörer men det går lika bra med säkerhetsnålar, gem eller något liknande)

Stoppnål

Sax

Tillgång till Järbobloggen för att kunna läsa inläggen och skriva kommentarer eller ställa frågor

(Valfritt – tillgång till Instagram för att dela och få mer inspiration under #kammeborniaafmaeli)

Hoppas du vill vara med och sticka en Afmaeli tillsammans med mig!

Här har du alla viktiga datum:

27 juli: Inspiration, information och planering

10 augusti: Start på stickningen, stickning av bålen

17 augusti: Ärmar

24 augusti: Oket

31 augusti: Avslut, tvätt

Under september: Fototävling

jarbo_rgb

© Copyright Järbo Garn.
Reproducering och publicering av material och texter är ej tillåten utan medgivande från Järbo Garn AB.
Du är däremot varmt välkommen att länka hit.

84 kommentarer om “Afmaeli – knitalong

  1. Igår bestämde jag mig för att jag inte skulle köpa mer garn, men detta är ju såå fint!! Fast jag tror att jag skall göra den som kofta. Jag har aldrig steekat förut och detta är ju ett utomordentligt tillfälle!

  1. Det är ju en definitionsfråga… Det är ju bra om du kan sticka lite grann i alla fall, eller annars har någon nära dig som kan hjälpa till med tappade maskor och sådant. Men om du kan grunderna så är det inga avancerade tekniker eller så. Tvåfärgsstickning är lite klurigt om man inte är van men det går om man vill!

 1. Men så otroligt kul! Beställde garn i veckan redan, för dottern önskar sig just denna tröja till 35 års dagen.!!! Kunde ju inte bli bättre!

 2. Håller just på med en stickning och vet inte om jag hinner bli klar till startskottet…..men jag vill sticka denna! Ska försöka få till det!

  1. Ja! Du kan ju hänga på även senare om du inte hinner till startskottet! Inläggen ligger kvar och vi håller igång alla trådar till september i vilket fall.

 3. Passar mej bra eftersom jag i nästa vecka ska till Island och har tänkt köpa med hem garn som souvenir

 4. Det här måste jag nog haka på. Finns mönstret på svenska i barnstorlek också? Min blivande 7 åring vill också gärna ha en tröja.

  1. Nej tyvärr. Men det engelska är också gratis och där finns det barnstorlekar 8-10 och 10-12 år. Om du tycker det är krångligt med engelskan kan du kanske kombinera det engelska med det svenska – det är ju mest siffror som är annorlunda på barnstorlekarna. Du får gärna fråga om det är något ord du fastnar på.

  1. Det kan man men det står inget i beskrivningen om hur man gör så det beror kanske lite på hur van du är? Men det går utmärkt att lägga till några maskor i mitten fram och sedan klippa upp som en kofta och sticka knappkanter. Lite mer pyssel bara men den skulle nog bli väldigt fin och fungera lite som en jacka.

 5. Oj oj oj, jag blir väldigt sugen att vara med, fast jag redan har en Afmaeli (som jag älskar och använder mycket)! Skulle kunna sticka en till mamma, som önskar sig en egen islandskofta. Samt göra den lite längre… Hmm, tål att tänkas på!

 6. Så spännande och roligt att sticka i grupp, kunna få stöd och tips. Nu ska jag fundera ut mina färger.

 7. Har länge tängt att jag skulle vilka, men inte kommit längre
  Nu kan det ju bara passande
  Vilken stickfasthet har garnet
  Tänkte om jag har nått passande hemma

 8. Men vad otroligt passande! Jag älskar denna tröja och hade faktiskt planerat den som nästa projekt. Jag har svårt att få tag i Lettlopi där jag bor och är samtidigt nästan barnsligt förtjust i Drops Alpacka. Jag hade tänkt sticka den i två trådar Alpacka, men måste först testa om jag får rätt stickfasthet. Garnet är hemma och jag har semester, måste väl lära mig tålamod (nu genast)!
  Med sticksällskap blir projektet ju bara bättre!

   1. Jag hittade ett ställe där jag skulle ha kunnat beställa Lettlopi även här i Schweiz där jag bor, men beslöt mig ändå för att sticka i alpacka. Garnet är beställt och jag väntar nu otåligt på att få börja!

 9. Hej!
  Jag är med på det här för jag har aldrig stickat något liknande förut. Drt känns jättebra att göra det ihop med andra

 10. Hei Pia

  Afmaeli med ditt fargevalg roper på meg, så nå har jeg tatt en sjefsavgjørelse for meg selv at jeg skal være med på KAL for aller første gang. Gleder meg til å strikke genseren og er spent på hvordan det vil fungere for meg å samstrikke på nett.

  Afmaeli blir uansett mitt augustprosjekt på hytta — mitt fredelige sted i skogen med høy vestvendt himmel og utsikt mot en 350 år gammel kirke og en liten innsjø…

  Love & peace
  Connie

 11. Hmmm..borde inte men…har en Astrid som ligger och väntar på att påbörjas och en Riddari att avsluta…men som sagt vem kan motstå denna??! INTE JAG..

 12. Vad roligt med en knit along. Jag har virkat under sommaren så nu blir jag sticksugen och hänger på.

 13. Hej! Är grymt sugen på den här tröjan som kom nästan som en skänk från ovan =) men ack så svårt det är att välja färger!
  Detta kanske är fel ställe att fråga men det verkar inte som om det finns ett enda fysiskt ställe i Stockholmstrakten som säljer lettlopi? Kan det verkligen vara så eller är jag dålig på att söka? Skulle gärna se garnet ”live” för att välja färg..
  Mvh
  Lotta

  1. Nej, det är nog tyvärr så! Jag har både googlat och frågat i en stor stickgrupp på FBI.
   Jag har samma ”problem” som du att jag vill se garnet på riktigt för att bestämma färger. Men jag har beställt en färgkarta med små garnstumpar. Googla på lettlopi färgkarta!

  2. Jag ska fråga på Instagram för att se om jag kan få svar – jag vet tyvärr inte själv… men visst är det roligt att få känna på garnerna! I Uppsala finns det i vilket fall på YlloTyll 🙂 Återkommer!

  3. Det verkar lite svårt att få se live i Stockholm men vad jag hör både här i tråden och i vår facebookgrupp är att det kan finnas vissa färger på Panduro. Men det finns bra färgkartor på både Järbos egen sida och på YlloTyll till exempel – även om det så klart alltid är härligast att få hålla i garnet 🙂

 14. Å, så roligt! Det här vill jag gärna vara med på!
  Efter lite färgfunderande har jag nu beställt garn!

 15. Jag ska också vara med på detta. Låter kul! är dock inte så snabb på att sticka men det kommer säkert att gå bra.

 16. Dette vil jeg gjerne være med på, men kunne tenke meg å strikke som jakke istedenfor genser om det er mulig

 17. Denne vil jeg gjerne strikke, meeeeen jeg har jo så mye annet på pinnene allerede… Hmmm syns det passet så bra at afmaeli betyr jubileum, da jeg og mannen har 30 års bryllupsdag i høst ( men det betyr vel at jeg bør strikke 2?!?!?

  1. Kanske Raggi eller Alegria Grande som är supermjukt och har ungefär samma sträckning men det är i så fall extra viktigt med att kontrollera stickfastheten. Och med ett annat garn får tröjan en annan karaktär. Det behöver så klart inte vara fel men det kan vara bra att veta.

 18. Jag skulle gärna vilja sticka denna vackra tröja men jag har hört att det isländska garnet är grovt och sticks. Hur är det med det?

 19. Har länge funderat på att sticka en Afmaeli, så nu tar jag tillfället i akt. Har varit på Kinnagarn och köpt garn idag. Underbara färger som jag ser fram emot att få börja sticka i.

 20. Den här sommaren har varit SÅ kylig och jag har flera gånger saknat den där tjocktröjan som jag inte börjat sticka. Men nu är jag med! Har precis börjat fundera på färger 🙂

 21. Har börjat, kunde inte vänta. Garnet är fantastiskt att sticka med. Har köpt samma färger som din bruna. Den är så vacker.

 22. Inhandlade garnet idag! Det blir en tvåfärgad version, med äppelgrönt som huvudfärg och gråsvart som kontrast.

 23. Åh, min syster tyckte att jag skulle hjälpa henne att göra en, det var hon som länkade bloggen till min sida. Nähä, svarade jag. Jag gör en till mig själv. Men ska inte du göra en också? Räta maskor kan du, öka och minska kan du och lägga upp. Okej jag kör blev svaret så nu hänger vi båda på i morgon ❤️

 24. En sån vacker tröja
  Vill så gärna vara med och sticka en till mej skälv
  Det tråkiga är att jag inte tål att ha ulltröjor på mej, av mån anledning
  Kan du rekomendera ett annat garn

 25. Denna tröja vill jag med prova på att sticka, men hur gör jag då när min övervidd är 123cm och jag vill ha lite luftigt så att 125cm är bättre då jag ej vill att den sitter åt? Jag har normalt storlet L i det mestä och ivland XL beroende på vad det är, men i detta mönster så är tydligen även XL förliten för mig 🙁

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *