Afmaeli – tredje delen

There in an English translation to this on my blog kammebornia.se and you can find it here.

 

Det är verkligen roligt att se alla tröjor växa fram!

Vi har gått igenom mönstret, stickfastheten, garn och stickor och börjat med att sticka bålen på tröjan. Nu är det dags att sticka ärmarna!

De tidigare inläggen i denna knitalong hittar du här.

Du är varmt välkommen att delta i facebookgruppen Afmaeli knitalong och att tagga dina Instagrambilder med #kammeborniaafmaeli

 

IMG_9243

 

Ärmarna kan stickas på strumpstickor eller på rundsticka. Om du stickar på rundsticka kan du välja att sticka en i taget eller båda på samma gång. Jag stickar mina ärmar på strumpstickor, en i taget. Jag tror det handlar mycket om vana och vad man trivs med när man väljer metod för att sticka ärmarna. Gör det som känns bekvämast för dig. Eller utmana dig själv och prova något nytt om du har lust. Om du stickar på rundsticka kan du välja att sticka en ärm i taget eller båda på samma gång med magic loop-metoden. I facebookgruppen är det flera av er som visat så fint för varandra hur ni gör.

Ärmarna börjar som bålen med resår och sedan en liten mönsterbård. Därefter är de enfärgade och du ska öka två maskor under ärmen med jämna mellanrum för att det ska bli bra passform.

Mönsterbården som stickas efter resåren stickas över 8 maskor men i flera storlekar går mönstret inte jämnt upp. Jag tänker att det enklaste sättet att få mönstret snyggt är att på sista varvet innan mönsterbården justera maskantalet så att det är jämnt delbart med 8. På min tröja i storlek L innebär det att jag stickar mudden med 44 maskor som det står i mönstret och sedan ökar jag 4 maskor jämnt fördelat innan mönsterbården så att jag kan sticka den över 48 maskor. På M stickas resåren över 42 maskor och då kan man ju minska 2 maskor, alternativt öka 6. Jag har sett att det finns fler kluriga lösningar i facebookgruppen också.

Om du använder min metod får du tänka på det när du gör ökningarna sedan så att du får rätt antal maskor i slutet av ärmen.

 

IMG_9241

 

När det är dags att göra ökningarna tycker jag att det är lättare att hålla reda på dem med hjälp av stickmarkörer eller små säkerhetsnålar. Jag sätter en säkerhetsnål i varje varv där jag ökar. Då vet jag när det är dags för nästa ökning och jag kan även hålla reda på det totala antalet ökningar. Ökningarna ska göras efter den första maskan och innan den sista och de kan göras på flera olika vis. Jag brukar lyfta tråden mellan maskorna och sticka den vriden. Den första ökningen gör jag ställd åt vänster (ö1v) och den sista ställd åt höger (ö1h).

ö1v = öka en maska ställd åt vänster genom att plocka upp tråden mellan maskorna framifrån med vänster sticka, sticka sedan den upplockade maskan genom bakre maskbågen

ö1h = öka en maska ställd åt höger genom att plocka upp tråden mellan maskorna bakifrån med vänster sticka, sticka sedan den nya maskan genom främre maskbågen

När ökningarna är gjorda stickar du vidare, utan ökningar, tills ärmen har önskad längd. När du ska mäta ärmen är det bra om du lägger den på ett fast underlag och slätar till stickningen med handen innan du mäter. Sedan stickar du en ärm till likadant. Om du behöver stickorna till den andra ärmen kan du sätta den första ärmens maskor på en tråd.

 

IMG_8228

 

När bålen och båda ärmarna är klara är det dags att sticka ihop alltsammans och konstruera oket. Det skriver jag om nästa vecka. Lycka till med ärmarna!

 

IMG_8256

jarbo_rgb

© Copyright Järbo Garn.
Reproducering och publicering av material och texter är ej tillåten utan medgivande från Järbo Garn AB.
Du är däremot varmt välkommen att länka hit.

6 kommentarer om “Afmaeli – tredje delen

 1. Takk for nyttige råd, Pia.
  Er ikke ferdig med bolen, så jeg venter med å begynne på ermene. Nå har jeg dine råd i bakhodet og kan gå tilbake hit dersom jeg står fast.
  Ønsker deg og alle dine er fortsatt vakker sensommer.

 2. Hej Pia!
  Detta är så roligt! Jag är en sticknovis som gett mig på tröjan för att jag redan hade allt garnet hemma. Jag köpte det på Island för 1,5 år sedan och tänkte att jag vill ju lära mig sticka, någon gång. Så i julas gjorde jag ett par tovade ulltoflor och i somras din ”rosenkrans”. Sen dök denna KAL upp och det tog jag som ett tecken på att nu var det dags. Dina beskrivningar har varit toppen, även om jag har fått förstärka med lite Google och Youtube på moment som nog är självklara för många men nya för mig.
  Nu är båda ärmarna och bålen är klara! Men jag har ett problem som jag hoppas få råd om; På första ärmen som jag stickade har jag upptäckt att en maska är tappad ca 5 cm upp på det enfärgade partiet. Nu har jag suttit och med hjälp av virknål plockat upp den ca 10 cm uppåt (långt kvar…) Problemet är att jag inte tycker det blir bra, det blir liksom en väldigt hård ”ås”. Vad är bäst att göra, jag ser tre möjligheter,men kanske finns fler.
  1 fortsätta plocka upp
  2 fästa maskan på något vi och sen utöka sista varvet innan oket med en maska
  3 dra upp ärmen och börja om från där maskan tappades.
  Kram

  1. Så roligt att höra Malin! Och vad duktig du är som kan se lösningarna på problemet med den tappade maskan också. Kanske går det att dra lite i garnet vid den ås som bildas? Det borde jämna ut sig efter tvätt också. Men om det blir en för hård ås så skulle jag gå på alternativ 2, fästa maskan på insidan och sedan öka en på sista varvet för att få rätt antal till oket. Att repa upp hela ärmen ner till där maskan tappades är så klart också ett alternativ som du skriver och det som skulle ge det mest ”korrekta” resultatet. Men jag tror inte att det ens kommer att synas efter tvätt att du fäst maskan på insidan så jag skulle som sagt göra så.
   Vad fantastiskt att du kommit så långt – hoppas du fått blodad tand och vill sticka fler tröjor i framtiden!

 3. Hej Pia!
  Börjar man ökningen på ärmarna direkt efter mönsterbården eller först efter 9 varv? Jag tolkade mönstret så att man gör en ökning direkt och därefter vart nionde varv men ser nu på dina markörer att du verkar ha väntat med första ökningen. Tror du att det spelar någon större roll?

  1. Jag tolkar som du att det är direkt efter mönsterbården. Men eftersom jag ökade 4 maskor (som jag berättar i inlägget) för att få flerfärgsmönstret att gå jämnt upp väntade jag lite med den första ökningen efter bården. Det spelar inte någon roll egentligen – ärmen är inte så värst vid och det blir en ganska lång bit utan ökningar på slutet. Lycka till!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *