Aftur knitalong – Inspiration och planering

For information in English, go to kammebornia.se


Hej!

Jag heter Pia Kammeborn och i höstas hade jag glädjen och äran att leda en knitalong, här på Järbobloggen, där vi stickade en islandströja som heter Afmaeli. Det var fantastiskt roligt att det var så många som var med och stickade!

Nu är det dags att sticka en ny varm och vacker islandströja tillsammans!

När jag inte stickar islandströjor på Järbobloggen gör jag oftast andra saker som har med garn att göra. Jag bor på Gotland och tillsammans med min man producerar jag en videopodcast på Youtube. Den heter Kammebornia podcast och handlar om livet i allmänhet och stickning i synnerhet. Jag är fotograf, författare och stickdesigner och jag tycker att det är så roligt att få hjälpa andra in i stickningens förlovade land. På Instagram hittar du mig som @kammebornia.

En knitalong är ju ett slags stickcafé på nätet. Vi kan inspirera och hjälpa varandra. Och nu är det alltså dags igen!

Den här gången ska vi sticka en islandströja som heter Aftur. Det är isländska Védis Jónsdóttir som gjort mönstret och det är även hon som designat Afmaeli och den populära Riddari.

(Alla inlägg om Afmaeli finns förresten kvar och du hittar dem här.)

 

 

Hur går det till?

Jag kommer att göra 7 blogginlägg där jag del för del går igenom mönstret och hur du går tillväga för att sticka din Aftur. Alla inlägg publiceras både här på Järbobloggen och på min blogg, kammebornia.se. På min blogg kommer jag även att lägga ut en engelsk översättning.

Det här är det första inlägget som handlar om inspiration och hur du ska komma igång. Här kan du se alla datum:

Torsdag 1 mars – Inspiration, information och planering

Torsdag 15 mars – Start på stickningen, stickning av bålen, information om steek, möjlighet att välja kofta

Torsdag 22 mars – Ärmar

Torsdag 29 mars – Oket

Torsdag 5 april – Steek, klippning, montering, band, knappar m m

Torsdag 12 april – Tvätt, skötsel, information om fototävling

Torsdag 26 april – Avslutning och vinnare utses

 

 

På facebook finns gruppen Aftur knitalong (som tidigare hette Afmaeli knitalong) och där är det lätt att dela bilder, ställa frågor och hjälpa varandra. Jag kommer att kika in flera gånger i veckan och svara på eventuella frågor så gott det går men ni är självklart välkomna att hjälpa varandra också! Om du inte har facebook går det också jättebra att ställa frågor här i kommentarsfältet!

Om du använder Instagram får du gärna tagga dina bilder med #afturknitalong @jarbogarn och @kammebornia så att vi kan se dem.

Nu har du två veckor på dig att välja färger och att hitta garn och stickor. Den 15 mars börjar vi sticka! Då kommer jag också att berätta hur du gör om du skulle vilja göra en kofta istället för en tröja.

Tröjan eller koftan stickas nerifrån och upp på rundsticka. Först stickas bålen och sedan ärmarna. Innan oket tar vid sätter man ihop alla delarna och fortsätter sticka på rundsticka samtidigt som man minskar maskantal gradvis hela vägen upp till halsen.

Garnet är det fantastiska Léttlopi som finns i mängder av färger. Isländsk ull har enastående egenskaper när det gäller att skydda mot vind och väta. Garnet kan först upplevas som lite strävt men efter tvätt blir det ljuvligt mjukt och lätt och då jämnas även eventuella ojämnheter i flerfärgsstickningen ut. Som med all ull gäller det att tvätta varsamt och hur det kan gå till kommer jag att berätta om längre fram. 

Jag kommer denna gång även att visa några olika sätt som du kan modifiera din tröja på om du vill. Du kommer att få veta hur du ska gå till väga om du vill göra en kofta istället, om du vill göra intagningar för midjan för att få bättre passform och om du vill göra förkortade varv i nacken.

 

 

Vad ska du göra?

Att vara med i Aftur knitalong är helt gratis och du kan börja och sluta när du vill. Jag kommer att lägga ut mina inlägg enligt datumen ovan men om du tycker att det går för fort så gör det ingenting. Alla inlägg kommer att ligga kvar. Afmaeli knitalongen avslutades i september förra året men det är fortfarande många som stickar tröjan, läser blogginläggen och delar bilder i facebookgruppen.

Om du vill vara med och sticka en Aftur ska du börja med att välja storlek och färger och skaffa material.

Mönstret är gratis och finns här på svenska, norska, danska och finska på Järbos hemsida.

Det finns även gratis här på engelska via Ístex på ravelry.

Om du inte väljer det engelska mönstret rekommenderar jag att du ändå laddar hem det som komplement eftersom diagrammet i det engelska mönstret är mycket lättare att läsa.

Du behöver förutom mönstret följande:

Garn: Léttlopi

Här kan du hitta återförsäljare av garnet.

Stickor enligt mönster eller efter din stickfasthet

Måttband

Stickmarkörer för att kunna hålla reda på var varven börjar och slutar och bättre se dina ökningar på ärmarna (det finns speciella markörer men det går lika bra med säkerhetsnålar, gem eller något liknande)

Stoppnål

Sax

(Band och knappar om du vill göra en kofta)

Tillgång till Järbobloggen eller min blogg för att kunna läsa inläggen och skriva kommentarer eller ställa frågor

(Valfritt – tillgång till facebookgruppen Aftur knitalong där vi kan hjälpa och inspirera varandra och  Instagram för att dela och få mer inspiration under #afturknitalong)

 

Att välja garn och färger

Jag rekommenderar att sticka tröjan  Léttlopi men om du av någon anledning vill sticka i ett annat garn får du leta efter ett garn med liknande stickfasthet. Enklast gör du det genom att leta bland garner som har samma sträckning, d v s ca 200m/100g. Du bör också kontrollera masktätheten.

Du behöver en bottenfärg och fem kontrastfärger. Jag har valt rostbrun som bottenfärg och naturvit tillsammans med fyra grå nyanser som kontrastfärger till oket.

 

 

Självklart kan du välja vilka färger du vill men när du komponerar ditt ok kan det vara bra att tänka på hur mönstret är konstruerat och hur de olika färgerna är komponerade tillsammans. Jag utgick från det svenska mönstret och tänkte att mina färger skulle motsvaras i intensitet eller ljus/mörkhetsgrad av de i ursprungsmönstret. Den ljusaste färgen i mönstret bytte jag ut mot min vita och den mörkaste mot min mörkaste grå o s v.

Mina färger heter som följer:

Rust Heather 9427

White 0051

Black Sheep Heather 0052

Light Ash Heather 0054

Ash Heather0056

Dark Grey Heather 0058

 

Här är en liten skiss på hur jag gjorde:

 

 

Att välja storlek

I mönstret finns en storlekstabell där du kan jämföra ditt bystmått med plaggets övervidd. Det är det viktigaste måttet att ta ställning till när du väljer storlek. Längden på tröjan och ärmarna kan du ju justera lättare under arbetets gång än bredden.

Om du vill ha en löst sittande tröja ska du välja en storlek där övervidden är lite vidare än ditt bystmått.

Om du vill ha en tajt tröja så ska du välja en storlek som har samma mått som du eller till och med några cm mindre. Plagget töjer sig ju och därför kan du alltså välja att sticka en tröja som är mindre än du på bredden.

 

 

På bilden ovan ser du mig i min Afmaeli, den tröjan jag stickade i höstas och som i mångt och mycket liknar Aftur. Mitt bystmått är 112cm och när jag stickade Afmaeli ville jag ha en åtsittande tröja så jag valde storlek L på min Afmaeli, den har en övervidd på 107cm. Du måste alltså ta ett bystmått på den som ska ha tröjan, jämföra med storlekarna i mönstret och fundera på vilken passform det ska vara på tröjan. Om du gör en kofta kommer du att få några cm extra i vidd p g a knappslån.

När du valt storlek kan du se i mönstret hur mycket garn som går åt av respektive färg. Totalt behövs 6 färger, en bottenfärg och 5 mönsterfärger till oket.

Min första Aftur som finns på bilderna här i inlägget har jag stickat i den minsta storleken, den passar inte på mig, jag ska ge den till min vän Olivia. Tillsammans med er kommer jag att sticka en kofta till mig själv och det gör jag i den största storleken. Övervidden på den är 108 cm enligt mönstret och med en knappslå blir det ca 110cm, vilket är strax under mitt eget bystmått.

Mönsterrapporten i oket på tröjan upprepas över 8 maskor. Detta gör att det är 8 maskor, ca 4 cm, mellan varje storlek. Om du vill göra en tröja som är större än den största storleken kan du alltså öka 8 maskor för 4 cm extra vidd. Tänk på att om du gör en tröja större än den största storleken går det antagligen åt lite extra garn.

 

 

Masktäthet

När du har hittat din storlek och ditt garn kan du kontrollera din masktäthet. Det är alltid bra att göra det innan man börjar på ett plagg men det är lätt att strunta i och bara hoppas att det ska bli bra. Ibland blir det bra ändå men det kan också hända att man måste repa upp och göra om. Ifall man har en avvikande masktäthet från den som står i mönstret så blir plagget för stort eller för litet mot vad man har tänkt sig. Masktäthet betyder hur många maskor som behövs för att skapa en viss bredd och höjd i sin stickning.

I mönstret står det att du ska ha en masktäthet på 18m x 24v i slätstickning på stickor 4,5 för att få 10x10cm. Om du stickar löst kan du behöva gå ner en halv storlek i stickor och om du stickar hårt kanske du måste gå upp lite i stickstorlek.

När jag stickar islandströjor brukar jag börja på en ärm för att mäta min masktäthet där. En ärm är ganska lätt att repa upp om det skulle behövas och om det bara krävs en mindre justering kanske den inte ens behöver repas upp då skillnaden inte blir lika stor på en ärm som över själva tröjan. Masktätheten kan variera om du stickar runt (som på ärmarna och tröjan) jämfört med om du stickar fram och tillbaka som du gör på en provlapp. Det gör att det finns ytterligare en anledning att mäta masktätheten på en ärm. Om du vill kan du ändå sticka en provlapp eller så kan du alltså sticka en liten bit på första ärmen för att mäta masktätheten innan vi börjar sticka på själva tröjan om två veckor.

Lycka till med alla förberedelser!

Hoppas du vill vara med och sticka en Aftur tillsammans med mig!

 

jarbo_rgb

© Copyright Järbo Garn.
Reproducering och publicering av material och texter är ej tillåten utan medgivande från Järbo Garn AB.
Du är däremot varmt välkommen att länka hit.

57 kommentarer om “Aftur knitalong – Inspiration och planering

 1. Det finns länkar till mönstret här ovan i inlägget, det finns på svenska, norska, danska och finska på Järbos egen sida och på engelska hos Istex via ravelry. Det är gratis.

 2. Hur omvandlar jag mönstret för att passa en bystvidd på 120-125 cm ? Hur många maskor behövs i kroppen och ärmarna för att tröjan ska passa.?
  Kan jag få hjälp med omräkningen.

  1. Säger precis som ovanstående, öka oket är inga problem men hur ska man tänka när man kommer ner till kroppen? D
   Behöver nog hjälp med den omräkningen

 3. Det här är perfekt för mig som verkligen vill sticka mer efter 20 års uppehåll!
  Kan du ge förslag på ett mjukare yllegarn? Tål ingen strävhet!
  Ser fram emot detta!

 4. Du skriver att garnet är strävt men blir mjukare efter tvätt. Jag är väldigt känslig för stickigt
  Ullgarn, behöver man tvätta flera gånger för att det ska bli mjukt eller bör jag välja ett annat garn ?

  1. Nej, det mjuknar efter en tvätt och om man är riktigt känslig mot stickigt så kan man även använda balsam för att få garnet ännu mjukare. Visst kan du även välja ett annat garn, men en islandströja är liksom snyggast i riktigt islandsgarn. Tycker jag. Sen är det ju viktigt att den ska kunna användas förstås så det finns ju flera aspekter att ta hänsyn till när man väljer garn.

 5. Jag skulle så gärna vilja sticka en islandströja men blir lite nedslagen när jag läser det du skriver om storlekar. Jag har bystmått 83cm, minsta storleken har bystmått 96cm.
  Jag kommer ju att drunkna i den! Vill ha en som passar, inte en oversize.
  Kommer ni att hjälpa även oss som har stl S/Xs att anpassa mönstret till vår storlek?
  Så sjukt trött på att alla kläder/mönster är alldeles för stora…

 6. Den minsta storleken har inte 96 utan 91 i övervidd och om du vill ha den mindre kan du minska 8 maskor som är ca 4 cm och då blir den 87 cm. Jag kommer att skriva mer om hur man tänker när man vill modifiera storlekarna både åt större och mindre i nästa inlägg den 15 mars 🙂

 7. Can’t wait to get started on the Aftur. I just finished the Afmaeli sweater for the Berroco KAL that will end 3/15/18. I’m also looking forward to making my first pair of mittens, your Roses are red, Violets are blue! Thanks for hosting this KAL.

 8. Hej, tack för härlig inspiration! jag har precis fått färdig min första Afmaeli och undrar om jag bara skall skölja den i ljummet vatten eller om jag skall ha i någon typ av såpa… jag letar och letar men hittar inte inlägget om tvätten ( jag är väl inte så grym på att leta runt i bloggen )

 9. Hej!
  Vill gärna vara med och sticka denna underbara tröja och skulle vilja ha den i färgerna på bilden. Den har precis ”mina” färger. Vilka färgnummer har du använt?
  CARINA

  1. Vad roligt att du vill vara med!
   Jag har använt dessa färger:

   Rust Heather 9427
   White 0051
   Black Sheep Heather 0052
   Light Ash Heather 0054
   Ash Heather0056
   Dark Grey Heather 0058

 10. Hej jag undrar åxå hur man gör med ärmarna när man öka vidden på kroppen?
  Ska man öka vidden där åxå?

 11. Vad roligt med en ny KAL i härligt Islandsgarn! Även om jag inte är klar med min Afmaeli så funderar jag på att vara med och göra en kofta. Går det att ha blixtlås istället för knappar i så fall? Har sett att en del har det i sina fina tröjor.

  Ang att byta ut garn så vet jag att en del stickade i Drops Air förra gången, men jag tycker också att Letlópi blir mjukare med användning, och att det tex går att ha lite hårbalsam i vattnet vid blockning för att göra den mjukare. Letlópi har ju så många fantastiska färger att välja på!

  Vilken glad vår detta kommer bli! 🙂

 12. Hej! Åh vad roligt med en till KAL! Jag är inte riktigt klar med min Afmaeli ännu, men funderar på att göra en Aftur till sonens födelsedag. Vill i så fall göra en kofta med blixtlås eller ev med tryckknappar. Måste då försöka mig på att räkna om till en mindre storlek, eller så får han ha den att växa i. Inväntar nästa blogginlägg i veckan och ser. Ska bli roligt detta, ska nu inventera garnförrådet och komplettera!

 13. Hej!
  Hur stor erfarenhet av att sticka bör man ha för att kunna sticka denna tröja? Den är så fin och jag är sypersugen att prova, men jag har bara stickat mössor och vantar samt koftor/tröjor till babysar. Lite mönsterstickning har jag gjort.

   1. Underbart! Då får jag se till att fixa garn på måndag.
    Bli dock inte förvånad om jag ställer en massa frågor.
    Vad kul! Ser verkligen fram emot min första KAL samt islandströja!

 14. Hej!
  Hur stor erfarenhet av att sticka bör man ha för att kunna sticka denna tröja? Den är så fin och jag är supersugen att prova, men jag har bara stickat mössor och vantar samt koftor/tröjor till babysar. Lite mönsterstickning har jag gjort.

 15. Hej, är det någon mer än jag som tycker Rust Heather är osedvanligt strävt? Har stickat en aftur tidigare som jag upplevde att garnet var mycket mjukare…..konstigt …

 16. Hej, är det någon mer än jag som tycker Rust Heather är osedvanligt trögt? Har stickat en aftur tidigare som jag upplevde att garnet var mycket mjukare…..konstigt …

 17. Har gluttat på dessa vackra islandströjor så länge nu ,tänkt att det där kommet jag inte att få till ,så snubblar jag över din blogg och ser att du startat upp denna knitalong.Läser och läser och inser att jo men visst det här kan nog även jag som måste ha lite extra tid på mig innan polletten trillar ner kunna knåpa ihop det ska bli jättekul att starta upp bara jag kan bestämma mig för vilka färger jag ska ha i oket. Jag har en hög med röd lettlopi liggande (älskar rött) men skulle bli jätteglad om någon vänlig själ ville ge mig förslag på vilka färger jag ska ha till oket ? Tack på förhand /Ann-Louise

  1. Vadroligt att du är med! Spontant tänker jag liknande som min roströda – en naturvit och en mörkt gråsvart ovh sedan olika grå nyanser emellan. Vad tror du om det?

 18. Hej! Jag har just hittat hit och har tänkt sticka en islandströja ett tag. Men jag inser ju att tåget liksom har gått… Kommer det fler tillfällen eller ska jag bara köra ändå??

  Tacksam för svar.
  /Maria

  1. Vad roligt att du vill sticka en islandströja! Det är inget tåg som har gått. Alla inlägg finns kvar här att ta del av när du vill och i facebookgruppen finns massor av inspiration, erfarenhet och hjälpsamhet!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *