Att laga med maskstygn!

Att laga/stoppa ett tunnslitet stickat plagg är både smart och roligt! När du stoppar innan strukturen brustit helt, är lagningen enklare att göra. Resultatet blir snyggare – och det stickade behåller sin ursprungliga elasticitet. Bara en massa fördelar alltså…

Så här såg min gamla favoritkofta ut på armbågarna, innan jag tog mig an den på följande vis:

Jag (Maja) syr med ett garn som fyller bra och i detta fall fick lagningen bli vit eftersom knapparna i koftan är vita. Om du vill kan du passa på att piffa upp ditt plagg genom att addera en ny färg, eller så väljer du att göra en diskret lagning med orginalgarnet!

Jag syr en rad med stygn från höger till vänster, sedan går jag rakt upp till nästa stickade varv och syr då från vänster till höger istället. Se till att de båda yttermaskorna i partiet som lagas är hela, och att varven som du börjar och avslutar lagningen med är hela och utan slitage.

Så här syr du maskstygn! Ser du hur stygnen följer maskornas form? När jag stoppar en kofta, så syr jag alltså vartannat varv från vänster till höger. Under de varven spegelvänder jag också stygnen.

Har du sett den finurliga ullnålen som jag använder när jag stoppar min kofta? Den är extra lätt att trä eftersom ögat består av en plasthälla – dessutom är den väldigt behaglig att jobba med när du ska sy i ull! Dels för att den är skön att hålla i och dels för att den lätt att se tack vare sin glada färg. Perfekt till detta ändamål, alltså!

Ullnål från KnitPro. Produktnr: 910944

 

Här kan du titta närmare på ullnålen som finns i flera storlekar. För att hitta återförsäljare går du bara till vår butikskarta och skriver in artikelnumret (910944) i fältet för ”Produkt”. Glöm inte att klicka på sök!

Lycka till med stoppning och lagning!

jarbo_rgb

© Copyright Järbo Garn.
Reproducering och publicering av material och texter är ej tillåten utan medgivande från Järbo Garn AB.
Du är däremot varmt välkommen att länka hit.

En kommentar om “Att laga med maskstygn!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *