Att slippa kalvande nystan

Har du också tröttnat på att få ut halva nystanet när du letar efter trådänden?
Då tycker jag du ska testa min metod för att slippa det.

”Kalvning” = Lite skämtsamt brukar man kalla det för att nystanet kalvar (föder en kalv) när man får ut ett halvt nystan ur nystanet.

kalvning_no

Så här vill vi inte ha det!

kalvning_yes

Det här är bra!

Gör så här:

1. Ta fram ett nystan av valfritt garn.
Ta ett djupt andetag och andas sakta ut genom munnen. Känn lugnet.
nystan

 

2. Attackera nystanet från båda hållen, genom att sticka in tumme och pekfinger i nystanet. Känn efter att du är i mitten och böka till lite så utrymmet blir större (ta av banderollen om det behövs).
Känn längs ”innerväggarna” för att hitta lite lösare trådar nånstans. Målet är inte att hitta exakt garnänden, men åtminstone att få ut så lite garn som möjligt.

Obs! Bli inte stressad, då går det inte bra. Blunda gärna och gör det till en mindfulnessövning: Tänk dig att fingertopparna är dina ögon, som går omkring inne i garnnystanet och ser sig omkring. 

nystan_grepp

 

3. När du känner en tråd som är lite lösare, prova att dra ut den.

lyckad_kalvning

Tada!

jarbo_rgb

© Copyright Järbo Garn.
Reproducering och publicering av material och texter är ej tillåten utan medgivande från Järbo Garn AB.
Du är däremot varmt välkommen att länka hit.

14 kommentarer om “Att slippa kalvande nystan

  1. Hej Annika
   Tråden kommer faktiskt från insidan, trots att det inte syns så bra. Det var ju lite olyckligt att en annan tråd låg precis där, det är inte lätt att se alla detaljer när man fotar..
   Jag får väl helt enkelt komplementera med en film, så att okalvningen visas live också.

 1. Det trista är ju när kalvning sker en bra bit in i stickningen trots att man har lyckats med den av dig väl beskrivna mindfulnessövningen.
  Det verkar som om vissa nystan är vridna eller har en synnerligen illvillig knut långt in i tråden

 2. Min mamma har lärt mig att man ska snurra pekfingrarna runt varandra inuti nystanet. Då släpper tråden, ibland börjar den även snurra in sig mellan fingrarna. Då går det lätt att dra ut den.

 3. Hej, jag såg fram med spänning och nyfikenhet innan jag klickade in mig här efter ett tips på Facebook. Blev dock lite besviken eftersom jag alltid gör så som bild och text visar. Det lyckas ofta, men inte alltid och jag hoppades på en säker okalvning. Tack i alla fall för en bra sida!

 4. Jag har ett förslag. Varför inte börja nystanet med en avvikande tråd eller någon tyngd , som hänger utanför nystandet dp skulle man bara dra i den så slipper man halva nystanet .

  1. Den idén med en ”starttråd” i avvikande färg finns i det tyska sockgarnet Regia Pairfect från Schachenmayr. Där är starttråden gul och man drar i den till den rätta färgen kommer fram. Sedan finns även en ny gul starttråd inne i nystanet, när det är dags att börja sticka socka nr 2.
   De kallar idén Easy Start.

 5. Jag brukar ta bort banderollen så går det att ”puffa” upp nystart inifrån med fingrarna. Känns det viktigt att ha banderollen kvar så går den att dra på igen när man fått ut garnänden.

 6. Ja, det är väl så här de flesta försöker lösa problemet, men det fungerar ju inte på alla garnsorter! Jag köpte Järbo 8/4, 200 g och där fanns det då ingen tråd att dra i från insidan. Det borde kunna gå att lösa ….. kan man åka ut i rymden så borde väl detta kunna fixas, tycker jag.

 7. Helt fantastiskt
  Funkade perfekt trots att min fru fick ett hysteriskt skrattanfall när hon läste högt för mig ur er fina instruktion om att fingrarna skulle vara som ögon. Nu kan virka vidare på Davids beanie.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *