Att sticka med två färger

Just nu pågår vår Knit along #adventssockan och många är ni som tagit chansen att prova på tvåfärgsstickning för första gången.

Idag tänkte jag (Maja) bjuda på några tekniktips, som kan vara bra att ha med sig när man ska sticka med två, eller flera färger samtidigt.

När man stickar mönster med två färger, brukar man betrakta den ena färgen som mönsterfärg (den som ska framhävas) och den andra som bottenfärg (bakgrund). Du ska hålla trådarna så att mönsterfärgen ligger närmast arbetet och alltid löper underifrån. På så sätt kommer dessa maskor att bli dominanta och synas tydligare än bakgrunden. Bottenfärgen ska istället ligga längst bort från arbetet och alltid löpa ovanifrån. Det är viktigt att vara konsekvent med detta, annars blir mönstret otydligt i konturerna.

När det gäller mönstret på adventssockan så är det luserna (de enstaka maskorna i avvikande färg) i början av mönstret och den stora stjärnan som bör framhävas och alltså därför betraktas som mönsterfärg. Det innebär att du alltså byter dominant färg efter luserna. När du stickar randningen så måste du välja vilken av färgerna som ska vara mönsterfärg och hållas närmast arbetet. Du kan välja vilken du vill – det viktiga är bara att du är konsekvent.

Hur man håller garnet vid flerfärgsstickning är lite olika. Vissa håller en tråd över pekfingret och en över långfingret och samlar sedan trådarna i handen. Andra håller bägge trådarna över pekfingret. Maja håller en tråd över tummen och en över pekfingret. Prova och se vad som känns bekvämt för just dig! Det viktigaste är att du kan hålla en jämn trådspänning i båda trådarna så att det garn som vilar för stunden, inte stramar på baksidan. Särskilt viktigt mellan stickorna, då trådar gärna ”genar” lite mer.

Du bör också tänka på att sno garnet som löper med på baksidan, om garnet som du stickar med – om du stickar fler än 3-4 maskor av en och samma färg så att du inte får för långa flotteringar (lösa trådar) på baksidan. Om garnet behöver snos flera varv i rad så ska du tänka på att inte sno det på samma ställe. Genom att byta placering undviker du att det syns igenom från framsidan.

På bilderna syns mönsterstickning i garnet Gästrike 2 tr. Ullgarn är det bästa materialet att använda till flerfärgsstickning, eftersom fibrerna hakar i varandra och bildar en tät och stabil struktur.

Lycka till med adventssockan, och all annan flerfärgsstickning du tar dig för!

Hälsar Maja

jarbo_rgb

© Copyright Järbo Garn.
Reproducering och publicering av material och texter är ej tillåten utan medgivande från Järbo Garn AB.
Du är däremot varmt välkommen att länka hit.

12 kommentarer om “Att sticka med två färger

 1. Hej Maja!
  Tack så mycket för detta. Jag tycker att det är svårt att få till trådspänningen när jag stickar med två färger. Jag håller garnet i vänster hand och låter båda löpa på pekfingret. Jag har testat att surra båda trådarna runt lillfingret, men de tvinnar sig och när man stickar fler maskor av samma färg, löper tråden olika, vilket gör att den andra färgen blir lös… Hur spänner du trådarna? V

  1. Jag har lagt en bild på hur jag håller trådarna i FB-gruppen ”Vi som stickar Järbosockan”, under länken till detta blogginlägg.

   Jag har som sagt ena tråden över tummen, och andra över pekfingret. Sedan samlar jag dem inne i handen och spänner dem på så vis.

  1. Jag har lagt en bild på hur jag håller trådarna i FB-gruppen ”Vi som stickar Järbosockan”, under länken till detta blogginlägg.

   Ta dig gärna en titt där!:)

 2. Hej! Det är alltid spännande att lära sig nya saker och det här är toknytt för min del. Utmanande och kul. Men jag begriper inte riktigt det här med att sno garnet på baksidan. Skulle man kunna få en liten förklaring på det, vore det toppen. Tack på förhand!

  1. Hej Ullis!

   Att sno är detsamma som att tvinna garnerna om varandra ett varv. Så att det garnet som inte används just då, låses fast av det andra garnet. Det är alltså för att undvika att långa trådar ska ligga lösa på baksidan. Gäller det vantar eller sockor är risken stor att man fastnar i dem, och överhuvudtaget blir strukturen mera sårbar.

   Mvh Maja

 3. Tack för tipset om att inte göra ”omtagen” på samma ställe på varje varv för att undvika att det syns igenom. Jag som är autodidakt på mönsterstickning och vän av ordning har slitit som sjutton med att få omtagen på samma ställe för att det ska se snyggt ut och sen har jag irriterat mig över att det syns igenom. Nu har jag lärt mig nytt. Tack för det!

 4. Tusen tack för många bra tips!
  Jag har valt att sticka luserna och stjärnan i vitt, tvärt om alltså. Kom på att jag kanske kommer att behöva ha grå flätade skaft! Säg att jag har fel, snälla.

 5. Hej
  Jag har läst texten ett flertal gånger och har tyvärr svårt att förstå det där med hur tråden skall löpa när det gäller bakgrundsfärg och mönsterfärg. Finns det någon möjlighet att lägga upp en liten filmsnutt som visar detta?

 6. Jag stickar en mössa med elefanter ganska stora i Drops Merino ull extra fine,men det är nästan helt omöjligt att får det jämt och fint. Jag måste ha flera nystan på baksidan, kan inte låta bottenfärgen ligga bakom även om jag snor det efter 3-4 maskor så det blir att byta färg när elefanerna kommer. Problemet är att garnet är alldeles för stretchigt och halt JAG GER INTE UPP så mössan är nu halv men kanske skulle jag haft annat garn Det är till ett barn som inte gillar kliigt garn Tack för ett tips

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *