Femtimmarskoftan med knappar

Hej!

Anna här – med lite mer koftstickning!

Grundmodellen till Femtimmarskoftan har inga knapphål, men det är enkelt att göra kanterna lite bredare så att de får plats. Här kommer den beskrivningen! I övrigt är det samma här enkla uppifrån-och-ner-kofta. Jag har inte skrivit ut knappversionen tidigare, och originalversionen fanns med i en bok, Värma en liten, som inte trycks om längre (fråga gärna efter den på biblioteket!) – så nu får båda två, och ett par varianter, flytta in här på Järbos blogg.

De rätstickade varven från avigsidan kamouflerar ökningsvarven lite grann. Eftersom halsringningen är lite trång brukar jag göra det första knapphålet en bit ner. Jag tycker faktiskt också att halv-V-ringningen blir extra fin!

knapp2

Koftan på bilden är stickad i Raggi, färg 1507, och med stickor nummer fem. Ungefär ett och ett halvt hekto går åt, och gör man en rysk skarv mellan nystanen blir det bara en garnände i halsen och en i nederkanten att fästa. Fyra markörer och en virknål i ungefär samma grovlek som stickorna är också bra att ha.

Tidsåtgången beror förstås ganska mycket på hur van man är, men att koftan är ovanligt enkel och snabbstickad är verkligen sant! Jag tror att resultatet passar till de flesta barn upp till ungefär tre månader.

knapp1

Femtimmarskoftan med knappar

Garn: Raggi (fg. 1507)

Garnåtgång: Ca 150 g

Stickor: Nr. 5

Ökning: sticka 2 m i samma (jag brukar sticka först i bakre maskbågen och sedan i främre, men gör din favoritökning)

Alla omslag är vridna omslag.

 

Lägg upp 37 m och sticka rätstickning i 4 v.

Varv 5: 5 rm, am tills det är 5 m kvar, 5 rm (såhär stickas alla am-varv som går från framkant till framkant).

Varv 6: 5 rm, *gör en ökning i nästa m, 1 rm*, upprepa från * till * fram till sista 6 m, gör en ökning och sticka 5 m vanligt. Nu är det 51 m på stickan.

Varv 7: som v 5.

Varv 8 och 9: rm.

Varv 10: 5 rm, *gör en ökning i nästa m, 2 rm*, upprepa från * till * fram till sista 7 m, gör en ökning och sticka 6 m vanligt. Nu är det 65 m på stickan.

Varv 11: som v 5.

Varv 12 och 13: rm.

Varv 14: 6 rm, *gör en ökning i nästa m, 3 rm*, upprepa från * till * fram till sista 7 m, gör en ökning och sticka 6 m vanligt. Nu är det 79 m på stickan.

Varv 15: som v 5.

Varv 16: rm fram till de 4 sista, maska av 2, 2 rm.

Varv 17: 2 rm, 2 omsl, rm resten av v.

Varv 18: 6 rm, *gör en ökning i nästa m, 4 rm*, upprepa från * till * fram till sista 8 m, gör en ökning och sticka 7 m som vanligt.

Varv 19: som v 5.

Varv 20 och 21: rm.

Varv 22: 7 rm, *gör en ökning i nästa m, 5 rm*, upprepa till varvets slut och sticka de sista 5 m r.

Varv 23: som v 5.

Varv 24 och 25: rm.

Varv 26: dags att markera framstycken, ärmar och bakstycke. Fyra markörer behövs.

8 rm, 1 omslag, 5 rm, 1 omslag, 5 rm, 1 omslag, 1 rm, sätt fast markör. Detta är det ena framstycket, som nu ska vara 22 m.

1 rm, 1 omslag, 6 r, 1 omslag, 5 rm, 1 omslag, 6 rm, 1 omslag, 1 rm, sätt fast markör. Detta är den ena ärmen, som nu ska vara 23 m.

1 rm, 1 omslag, *6 rm , 1 omslag*, upprepa från * till *, 5 rm, 1 omslag, *6 rm , 1 omslag*, upprepa från * till *, 1 rm, sätt fast markör. Detta är ryggen, som nu ska vara 37 m.

1 rm, 1 omslag, 6 rm, 1 omslag, 5 rm, 1 omslag, 6 rm, 1 omslag, 1 rm, sätt fast markör. Detta är den andra ärmen, som nu ska vara 23 m.

1 rm, 1 omslag, 5 rm, 1 omslag, 5 rm, 1 omslag, 8 rm. Detta är det andra framstycket.

Varv 27: som v 5.

Varv 28: rm. Gör en ökning i maskan före och efter alla markörer. Nu ska det vara 135 m totalt.

Varv 29: som v 5.

Varv 30: som v 28. Nu ska det vara 143 m totalt.

Varv 31: som v 5.

 

Sticka nu 24 rm, gör 2 omslag, sticka 27 rm (ärm), gör 2 omslag. Vänd och sticka slätstickning på de 31 m som nu utgör ärmen i 22 v. För att få kanter som är enkla att virka ihop: sticka sista m på varje v a, vänd och lyft den r som start på nästa v. (På ena sidan om denna ärm sitter ena framstycket kvar på stickan, på andra sidan sitter rygg, andra ärmen och andra framstycket. Det kan bli lite trångt ett tag, men det fungerar.)

Minska för handleden: 2 rm, *2 tills, 3 rm*, upprepa från * till * 4 ggr, 2 tills, 2 rm. Nu ska det vara 25 m kvar.

Sticka 6 v rm och maska av alla m utom den sista. Sätt den på en virknål, vik ärmstycket dubbelt med avigsidan ut och virka ihop ärmen från nederkanten och uppåt med sm eller fm.

Flytta m från virknålen till höger sticka, sticka bakstyckets m r, gör 2 omslag, sticka 27 rm (andra ärmen), gör 2 omslag. Vänd och sticka färdigt denna ärm likadant som den första.

Sticka andra framstyckets m r, vänd och sticka slätstickning över framstycke, rygg och bakstycke (med alla avigvarv som v 5) tills koftan är nästan lagom lång – den på bilden har 38 v räknat från okets sista rätstickade rand. Sticka knapphål med till exempel 16 varvs mellanrum.

Avsluta med 8 v rm och maska av från avigsidan.

Fäst alla trådar.

Sy fast knappar – på den här koftan gick det åt tre stycken.

jarbo_rgb

© Copyright Järbo Garn.
Reproducering och publicering av material och texter är ej tillåten utan medgivande från Järbo Garn AB.
Du är däremot varmt välkommen att länka hit.

13 kommentarer om “Femtimmarskoftan med knappar

  1. Hej Annelie! Såhär skriver Anna i inlägget: ”Jag tror att resultatet passar till de flesta barn upp till ungefär tre månader.”

  1. Hej Ewa!
   Den bild som jag har hänvisat många till tidigare finns hos ett annat garnföretag :-), men du kan göra vilken sorts ökning du vill. Du kan till exempel plocka upp en maska i tråden från föregående varv och vrida den innan du stickar den, eller du kan göra ett vabligt omslag och sedan sticka det vridet på nästa varv. Poängen är att det ska bli en ny maska men inte något hål. Lycka till!
   Anna

 1. Hej och tack för mönster 🙂
  Jag har stickat denna kofta många gånger och den är superbra! MEN, jag tycker att den ser lite tjejig ut pga ”volangerna/ränderna” upptill. Finns det något mönster på hur man stickar för att bara få ett slätt mönster? Det är säkert hur lätt som helst men jag är nybörjare och inte så van vid mönster och ”fristickning” 🙂
  MVH, Elin.

  1. Hej Elin!

   Rolig kommentar — för originalet till Femtimmarskoftan har ett litet spetsmönster också, och den här varianten kallas ofta The Five Hour Baby Boy Sweater!
   Vill du undvika rätvarven kan du förstås sticka hela oket med räta maskor (sök gärna på Blixterbodakoftan som har en lite vidare halsringning), men det kanske också ser för flickaktigt ut.
   Du kan också göra oket slätstickat, men ökningarna kommer nog att synas. Kanske kan du kamouflera dem genom att sticka ränder i olika färger istället?
   Vill du ha en mer neutral kofta så tror jag att du skulle kunna tycka om Sukutakoftan eller Två trådändars lilla kofta.
   Och kan du tänka dig en tröja istället så föreslår jag Slättmissionens babytröja.
   Det är enkla modeller allihop!
   Hälsningar från
   Anna

 2. Hej, har precis börjat sticka koftan och undrar om det inte smygit sig in ett fel på varv 22? Det stämmer inte med antalet ökningar som behövs göras, då det bara bli två maskor kvar att sticka efter det fjorton *ökningarna i en maska och fem maskorna*, inte fem som det står i beskrivningen.

  1. Jag märkte samma sak, så det måste vara något lurt på varv 22. Dock verkar ju allt stämma om man bara stickar vidare och låtsas som inget. 🙂

  2. Hej Maria!

   Det kanske blev lite otydligt där — poängen är att man alltid gör så många ökningar som får plats och att kantmaskorna lämnas orörda (det vill säga stickas räta utan ökningar). Jag ska sticka en gång till och räkna exakt hur många som blir kvar i slutet av det varvet!

   Hälsningar från Anna

 3. Hej en liten fråga vilka varv skall det göras knapphål förutom det första på varv 16??? Mvh Catarina

  1. Hej Catarina!

   KOftan på bilden har 18 varvs mellanrum mellan knapphålen. Tycker du att det ser glest ut så kan du prova med 14 eller 16.

   Hälsningar från Anna

 4. Hej!

  Jag undrar över stickfastheten på femtimmarskoftan, i fall jag skulle vilja använda ett anat garn som är lite mjukare

  Hälsningar
  Monica

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *