Femtimmarskoftan

Hej igen – idag är det Anna som skriver!

Den här enkla uppifrån-och-ner-koftan med en okänd upphovskvinna (eller man? Eller flera?) hade varit ett standardplagg bland amerikanska hjälpstickare länge innan jag översatte en av varianterna till svenska. Nu hör jag om den hela tiden och ser färdiga exemplar överallt – roligt! Men boken som den finns med i, Värma en liten, trycks inte om längre, och bloggen där den senaste uppdateringen av beskrivningen finns är drabbad av något slags haveri som gör den svårnavigerad och svårläst. Så nu har Järbo bett Libris förlag om lov att publicera den här. Bra tycker jag.

Det här är grundbeskrivningen, och de rätstickade varven från avigsidan kamouflerar ökningsvarven lite grann. Istället för knappar gör man ett eller flera par knytsnoddar. Eftersom halsringningen är lite trång brukar jag sätta det första paret en bit ner.

femtimmar3

Koftan på bilden är stickad i Raggi, färg 1507, och med stickor nummer fem. Ungefär ett och ett halvt hekto går åt, och gör man en rysk skarv mellan nystanen blir det bara en garnände i halsen och en i nederkanten att fästa. Fyra markörer och en virknål i ungefär samma grovlek som stickorna är också bra att ha.

Tidsåtgången beror förstås ganska mycket på hur van man är, men att koftan är ovanligt enkel och snabbstickad är verkligen sant! Jag tror att resultatet passar till de flesta barn upp till ungefär tre månader.

femtimmar2

Femtimmarskoftan

Garn: Raggi (fg. 1507)

Garnåtgång: Ca 150 g

Stickor: Nr. 5

Ökning: sticka 2 m i samma (jag brukar sticka först i bakre maskbågen och sedan i främre, men gör din favoritökning)

Alla omslag är vridna omslag.

 

Lägg upp 33 m och sticka rätstickning i 4 v.

Varv 5: 3 rm, am tills det är 3 m kvar, 3 rm (såhär stickas alla am-varv som går från framkant till framkant).

Varv 6: 3 rm, *gör en ökning i nästa m, 1 rm*, upprepa från * till * fram till sista 4 m, gör en ökning och sticka 3 m vanligt. Nu är det 47 m på stickan.

Varv 7: som v 5.

Varv 8 och 9: rm.

Varv 10: 3 rm, *gör en ökning i nästa m, 2 rm*, upprepa från * till * fram till sista 5 m, gör en ökning och sticka 4 m vanligt. Nu är det 61 m på stickan.

Varv 11: som v 5.

Varv 12 och 13: rm.

Varv 14: 4 rm, *gör en ökning i nästa m, 3 rm*, upprepa från * till * fram till sista 5 m, gör en ökning och sticka 4 m vanligt. Nu är det 75 m på stickan.

Varv 15: som v 5.

Varv 16 och 17: rm.

Varv 18: 4 rm, *gör en ökning i nästa m, 4 rm*, upprepa från * till * fram till sista 6 m, gör en ökning och sticka 5 m som vanligt.

Varv 19: som v 5.

Varv 20 och 21: rm.

Varv 22: 5 rm, *gör en ökning i nästa m, 5 rm*, upprepa till varvets slut.

Varv 23: som v 5.

Varv 24 och 25: rm.

Varv 26: dags att markera framstycken, ärmar och bakstycke. Fyra markörer behövs.

6 rm, 1 omslag, 5 rm, 1 omslag, 5 rm, 1 omslag, 1 rm, sätt fast markör. Detta är det ena framstycket, som nu ska vara 20 m.

1 rm, 1 omslag, 6 r, 1 omslag, 5 rm, 1 omslag, 6 rm, 1 omslag, 1 rm, sätt fast markör. Detta är den ena ärmen, som nu ska vara 23 m.

1 rm, 1 omslag, *6 rm , 1 omslag*, upprepa från * till *, 5 rm, 1 omslag, *6 rm , 1 omslag*, upprepa från * till *, 1 rm, sätt fast markör. Detta är ryggen, som nu ska vara 37 m.

1 rm, 1 omslag, 6 rm, 1 omslag, 5 rm, 1 omslag, 6 rm, 1 omslag, 1 rm, sätt fast markör. Detta är den andra ärmen, som nu ska vara 23 m.

1 rm, 1 omslag, 5 rm, 1 omslag, 5 rm, 1 omslag, 6 rm. Detta är det andra framstycket.

Varv 27: som v 5.

Varv 28: rm. Gör en ökning i maskan före och efter alla markörer. Nu ska det vara 131 m totalt.

Varv 29: som v 5.

Varv 30: som v 28. Nu ska det vara 139 m totalt.

Varv 31: som v 5.

Sticka nu 22 rm, gör 2 omslag, sticka 27 rm (ärm), gör 2 omslag. Vänd och sticka slätstickning på de 31 m som nu utgör ärmen i 22 v. För att få kanter som är enkla att virka ihop: sticka sista m på varje v a, vänd och lyft den r som start på nästa v. (På ena sidan om denna ärm sitter ena framstycket kvar på stickan, på andra sidan sitter rygg, andra ärmen och andra framstycket. Det kan bli lite trångt ett tag, men det fungerar.)

Minska för handleden: 2 rm, *2 tills, 3 rm*, upprepa från * till * 4 ggr, 2 tills, 2 rm. Nu ska det vara 25 m kvar.

Sticka 6 v rm och maska av alla m utom den sista. Sätt den på en virknål, vik ärmstycket dubbelt med avigsidan ut och virka ihop ärmen från nederkanten och uppåt med sm eller fm.

Flytta m från virknålen till höger sticka, sticka bakstyckets m r, gör 2 omslag, sticka 27 rm (andra ärmen), gör 2 omslag. Vänd och sticka färdigt denna ärm likadant som den första.

Sticka andra framstyckets m r, vänd och sticka slätstickning över framstycke, rygg och bakstycke (med alla avigvarv som v 5) i minst 15 v (koftan på bilden har 27 v). Avsluta med 8 v rm och maska av från avigsidan.

Fäst alla trådar.

Virka snoddar att ”knäppa” koftan med, till exempel såhär: dra en första ögla genom maskan precis under den sista rätstickade randen och precis innanför den rätstickade kanten. Virka 40 lm och klipp av garnet med en ände som är lite längre än luftmaskkedjan. Sätt änden på en nål och trä den tillbaka ner till koftan. Fäst både startände och slutände ordentligt, så sitter snodden bra.

femtimmar1

jarbo_rgb

© Copyright Järbo Garn.
Reproducering och publicering av material och texter är ej tillåten utan medgivande från Järbo Garn AB.
Du är däremot varmt välkommen att länka hit.

30 kommentarer om “Femtimmarskoftan

 1. Hur ska man göra detta:
  1 rm, 1 omslag, *6 rm , 1 omslag*, upprepa från * till *, 5 rm, 1 omslag, *6 rm , 1 omslag*, upprepa från * till *, 1 rm, sätt fast markör. Detta är ryggen, som nu ska vara 37 m

  1. Hej Peppis!
   Jag tycker att du ska göra som det står! 🙂
   Kan inte gissa vad det är som hakar upp sig för dig eftersom du inte berättar det, men om jag ska försöka skriva det hela på något annat sätt så kan det bli såhär (när du har stickat ena framstyckets och ena ärmens maskor):
   Sticka en rät maska
   Gör ett vridet omslag
   Sticka 6 räta maskor
   Gör ett vridet omslag
   Sticka 6 räta maskor
   Gör ett vridet omslag
   Sticka 5 räta maskor
   Gör ett vridet omslag
   Sticka 6 räta maskor
   Gör ett vridet omslag
   Sticka 6 räta maskor
   Gör ett vridet omslag
   Sticka en rät maska
   Sätt en markör på höger sticka
   Detta är ryggen, och den är sammanlagt 37 maskor.

   Lite kortare blir det alltså såhär:
   1 rm, 1 omslag, *6 rm , 1 omslag*, upprepa från * till *, 5 rm, 1 omslag, *6 rm , 1 omslag*, upprepa från * till *, 1 rm, sätt fast markör. Detta är ryggen, som nu ska vara 37 m

   Hoppas att det ska gå bra!

   Hälsningar från Anna

    1. Hej igen Peppis!

     Vill du inte göra vridna omslag så kan du öka på något annat vis som du tycker brukar bli bra och som resulterar i ytterligare en maska.

     Hälsningar från Anna

  1. Hej Peppis!

   Två omslag efter varandra gör du genom att först göra ett, som tidigare, och sedan ett likadant till direkt efter — men om det är svårt att lista ut så föreslår jag att du frågar någon stickare i närheten, till exempel på ett stickcafé.

   Hälsningar från Anna

 2. Hur många maskor ska de var kvar nu?
  Sticka andra framstyckets m r, vänd och sticka slätstickning över framstycke, rygg och bakstycke (med alla avigvarv som v 5) i minst 15 v (koftan på bilden har 27 v)

  Vill veta, för att kunna räkna ibland.

  1. Hej Jessica!

   Såhär står det i beskrivningen:
   ”Jag tror att resultatet passar till de flesta barn upp till ungefär tre månader.”
   Det gäller alltså om du stickar koftan i Raggi.

   Hälsningar från Anna

 3. Hej! Har kommit till varv 26 o får inte till det. Ska använda 4 markörer och antalet mackor stämmer mellan markörerna. Men efter ryggens 37 maskot stämmer det inte…alldeles för lite maskor, så markör nr 4 kan inte användas. Temat upp flera gånger nu o det lyckas inte. Vad gör för fel?

  1. Hej Anna!
   Det är svårt för mig att gissa vad det är som inte stämmer för dig — men har du gjort ökningarna?
   Det är många, många som har stickat koftan, så om du hör av dig till mig och berättar var du bor kan jag kanske tipsa dig om någon som du kan stämma träff med och som kan visa dig.
   Hälsningar från Anna

 4. Hej! Har samma broblem som Anna. Efter att jag satt 4 markören är maskorna slut. Har gjort om 2 gånger men med samma resultat.

 5. Hejsan. Jag har stickat flera koftor/västar/tröjor och mössor/sockor och det slår mig att jag behöver ett bra basmönster, som femtimmarskoftan fast byxor. Barnen måste ju behöva byxor till sina tröjor och mössor. Har du/någon något bra mönster?
  Kram Ghita

 6. Hej! När jag är på varv 6 och 10 gör jag precis som det står men blir för få maskor på stickan när jag är klar. Förstår inte varför :/’ på varv 10 stickar jag 3 rm först, sen ökar jag med en och stickar maskan efter ökningen, sen börjar jag om. Men i slutet är det bara 58 maskor inte 61. Vad gör jag fel?

  1. Hej Angela!

   Såg din fråga först nu och hoppas att det har löst sig under tiden! Om det stämde för dig på de tidigare ökningsvarven så borde det stämma på varv 10 också. Hör av dig igen om det har tagit stopp!
   Hälsningar från Anna

  1. Hej Mimmi!

   Du kan sticka Femtimmarskoftan på raka stickor eller på rundsticka. På raka stickor blir det aningen trångt, men det fungerar.
   På rundsticka stickar du fram och tillbaka. Har du en ganska lång rundsticka kan du dra i och flytta stickningen på den ibland så att du ser proportionerna bättre — det kan vara särskilt bra när du vill se om du är nöjd med längden på en ärm. Av den anledningen kan det vara bra att ha en lång rundsticka med mjuk kabel. Annars spelar längden ingen roll.

   Hälsningar från Anna

 7. Hej!
  Jag får inte heller ihop det. Nu när jag ska placera ut markörer har jag bara en maska kvar för andra framstyckspartiet. På de senaste två ökningspartierna har ni inte skrivit ut hur många maskor som ska finnas när man är klar, så det är ju någonstans där jag tappat bort mig eftersom maskorna har stämt vid varje annan avstämning. Någon som har en idé vad jag kan tänkas göra fel?

  1. Hej Anna!
   Ja, det är svårt att gissa på avstånd vad som har blivit fel för dig! På de vanliga ökningsvarven blir det 14 nya maskor per varv om du gör som det står i beskrivningen. Kan det vara så att du sedan, på varvet där markörerna sätts, har satt ut dem utan att samtidigt göra de nya ökningarna?
   Hälsningar från Anna

   1. Hej igen,
    Om du syftar på omslagen så har jag gjort dem. Men jag får repa. Någonstans efter varv 14 måste jag ju ha tänkt fel. Tack för ditt snabba svar och för att du förtydligade hur många nya maskor det bör bli på ökninsgsvarven.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *