Femtimmarsollen

Hej alla Järbo-vänner!

Anna här igen – för en tröjvariant av den enkla och klassiska uppifrån-och-ner-koftan från USA måste det ju bli!

Det finns redan en modell som kallas Femtimmarströjan, med knäppningen på snedden i en av raglanränderna, så därför fick modellen med sprund mitt fram ett annat namn.

Hela oket stickas enligt grundbeskrivningen, och de rätstickade varven från avigsidan kamouflerar ökningsvarven lite grann. Om man vill få sprundet att sluta till kan man sy i ett par tryckknappar eller virka knytband.

olle1

 

Tröjan på bilden är stickad i Raggi, färg 1507, och med stickor nummer fem. Rundsticka med mjuk kabel rekommenderas, till exempel KnitPros Symphonie Wood, så behöver man inte bry sig om exakt hur lång rundstickan är utan kan dra ut en ögla av kabeln när man börjar sticka runt. Den som vill kan förstås sticka ärmarna också med magic loop-tekniken, genom att sätta stopp på den kabel som används till oket och sätta stickorna på en ny kabel, och avsluta dem med vartannat varv räta maskor, vartannat aviga.

Ungefär ett och ett halvt hekto garn går åt, och gör man en rysk skarv mellan nystanen blir det bara en garnände i halsen och en i nederkanten att fästa.

Fyra markörer och en virknål i ungefär samma grovlek som stickorna är också bra att ha.

Tidsåtgången beror förstås ganska mycket på hur van man är, men att koftan är ovanligt enkel och snabbstickad är verkligen sant! Jag tror att resultatet passar till de flesta barn upp till ungefär tre månader.

olle3

Femtimmarsollen

Garn: Raggi (fg. 1507)

Garnåtgång: Ca 150 g

Stickor: Nr. 5

Ökning: sticka 2 m i samma (jag brukar sticka först i bakre maskbågen och sedan i främre, men gör din favoritökning)

Alla omslag är vridna omslag.

 

Lägg upp 33 m och sticka rätstickning i 4 v.

Varv 5: 3 rm, am tills det är 3 m kvar, 3 rm (såhär stickas alla am-varv som går från framkant till framkant).

Varv 6: 3 rm, *gör en ökning i nästa m, 1 rm*, upprepa från * till * fram till sista 4 m, gör en ökning och sticka 3 m vanligt. Nu är det 47 m på stickan.

Varv 7: som v 5.

Varv 8 och 9: rm.

Varv 10: 3 rm, *gör en ökning i nästa m, 2 rm*, upprepa från * till * fram till sista 5 m, gör en ökning och sticka 4 m vanligt. Nu är det 61 m på stickan.

Varv 11: som v 5.

Varv 12 och 13: rm.

Varv 14: 4 rm, *gör en ökning i nästa m, 3 rm*, upprepa från * till * fram till sista 5 m, gör en ökning och sticka 4 m vanligt. Nu är det 75 m på stickan.

Varv 15: som v 5.

Varv 16 och 17: rm.

Varv 18: 4 rm, *gör en ökning i nästa m, 4 rm*, upprepa från * till * fram till sista 6 m och sticka dem r.

Varv 19: som v 5.

Varv 20 och 21: rm.

Varv 22: 5 rm, *gör en ökning i nästa m, 5 rm*, upprepa till varvets slut och sticka de sista 3 r som vanligt.

Varv 23: som v 5.

Varv 24 och 25: rm.

Varv 26: dags att markera framstycken, ärmar och bakstycke. Fyra markörer behövs.

6 rm, 1 omslag, 5 rm, 1 omslag, 5 rm, 1 omslag, 1 rm, sätt fast markör. Detta är det ena framstycket, som nu ska vara 20 m.

1 rm, 1 omslag, 6 r, 1 omslag, 5 rm, 1 omslag, 6 rm, 1 omslag, 1 rm, sätt fast markör. Detta är den ena ärmen, som nu ska vara 23 m.

1 rm, 1 omslag, *6 rm , 1 omslag*, upprepa från * till *, 5 rm, 1 omslag, *6 rm , 1 omslag*, upprepa från * till *, 1 rm, sätt fast markör. Detta är ryggen, som nu ska vara 37 m.

1 rm, 1 omslag, 6 rm, 1 omslag, 5 rm, 1 omslag, 6 rm, 1 omslag, 1 rm, sätt fast markör. Detta är den andra ärmen, som nu ska vara 23 m.

1 rm, 1 omslag, 5 rm, 1 omslag, 5 rm, 1 omslag, 6 rm. Detta är det andra framstycket.

Varv 27: som v 5.

Varv 28: rm. Gör en ökning i maskan före och efter alla markörer. Nu ska det vara 131 m totalt.

Varv 29: som v 5.

Varv 30: som v 28. Nu ska det vara 139 m totalt.

Varv 31: som v 5.

 

Sticka nu 22 rm, gör 2 omslag, sticka 27 rm (ärm), gör 2 omslag. Vänd och sticka slätstickning på de 31 m som nu utgör ärmen i 22 v. För att få kanter som är enkla att virka ihop: sticka sista m på varje v a, vänd och lyft den r som start på nästa v. (På ena sidan om denna ärm sitter ena framstycket kvar på stickan, på andra sidan sitter rygg, andra ärmen och andra framstycket. Det kan bli lite trångt ett tag, men det fungerar.)

Minska för handleden: 2 rm, *2 tills, 3 rm*, upprepa från * till * 4 ggr, 2 tills, 2 rm. Nu ska det vara 25 m kvar.

Sticka 6 v rm och maska av alla m utom den sista. Sätt den på en virknål, vik ärmstycket dubbelt med avigsidan ut och virka ihop ärmen från nederkanten och uppåt med sm eller fm.

Flytta m från virknålen till höger sticka, sticka bakstyckets m r, gör 2 omslag, sticka 27 rm (andra ärmen), gör 2 omslag. Vänd och sticka färdigt denna ärm likadant som den första.

Sticka andra framstyckets m r.

Ta loss de 3 yttersta m i vardera kanten – sätt dem på varsin sticka om du är rädd att de ska springa iväg – och lägg de rätstickade kanterna omlott. Sticka sedan 3 a med en m från vardera kanten – det blir alltså ett slags 2 tills.

Nu är sprundet slutet. Sticka tröjans nederdel runt i rätstickning (resultatet blir slätstickning). I början kan det vara fint att på vartannat v sticka sprundets m a så att sprundet får en avslutning. Sticka sedan tills tröjan är nästan lagom lång – den på bilden har 34 v räknat från den sista ”rätstickningsranden”. Avsluta med 1 v a, 1 v r (varvbyte i ena sidan, rakt ner från raglanranden) i 8 v och maska av. Fäst alla garnändar (kanske bara två!). Ordna knäppning eller knytning om du tycker att det behövs. Klart!

jarbo_rgb

© Copyright Järbo Garn.
Reproducering och publicering av material och texter är ej tillåten utan medgivande från Järbo Garn AB.
Du är däremot varmt välkommen att länka hit.

8 kommentarer om “Femtimmarsollen

 1. Jag undrar om det är något fel på mönstret till Femtimmarsollen, jag får inte maskantalet att stämma på v 6, 10, 14 när man gjort ökningar på varvet!

  1. Hej Monica!

   Femtimmarsollens ok är identiskt med Femtimmarskoftans, så det är samma ökningar och samma maskantal, och den beskrivningen är det många många som har använt. Prova igen, så hoppas jag att du får det att stämma!
   Hälsningar,

   Anna

  1. Hej Monica!

   Det har kanske blivit lite rörigt med alla varianter, men såhär är det: både koftan och ollen finns i två modeller var, en som börjar med 33 maskor (utan knapphål, kanterna är 3 maskor breda) och en som börjar med 37 maskor (för att knapphålen ska få plats, kanterna är 5 maskor breda).
   Lycka till!

   Anna

 2. Nu är det jätte rörigt om man gör som det står så blir det 53 maskor vid första ökningen det srämmer över huvudtaget inte för skall man göra som orginalmönstret den med knappar så skall det ju vara 5 maskor öka 1 maska 1rm upprepa till 5 maskor kvar så nu undrar jag hur man stickar denna olle

 3. Hej Catarina! Det verkar som om det har blivit rörigt med de olika varianterna och deras namn, men följ den här beskrivningen om det är den här tröjan du vill göra — maskantalen på oket är samma som på Femtimmarskoftan i originalmodell, och de stämmer! Vi är många tusen som har stickat den vid det här laget, och många av oss har stickat många var också … Lycka till!

 4. Hej har stickat 5 timmars koftan och det var verkligen roligt. Men min fråga är varför den bara finns i storleken 3 månader då den är så populär ? Finns det en chans att ni tar fram ett mönster upp till ett år som man kan köpa då koftan hade varit mulatt göra i många storlekar

  1. Hej Helen!

   Roligt att du tycker om Femtimmars-modellerna!
   Jag som har gjort dem allihop (och satt ihop Femtimmarskoftan genom att titta på en rad amerikanska beskrivningar som var lite olika — det är en gammal, klassisk modell med okänt ursprung) arbetar ideellt med det här och har inte haft tid att ägna åt att göra fler storlekar. Det är väldigt mycket räknearbete … På min blogg, Ett varv till med Anna, hittar du en lite större storlek, men den är inte proportionellt ”uppräknad” utan bara lite förskjuten, kan man säga. På bloggen finns också en lista med idéer till olika storleksjusteringar, men bara med olika garner. Kanske kommer det mer framöver!

   Hälsningar från Anna

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *