Flätuppläggning – en bildbeskrivning

Idag bjuder vi på en liten teknikskola som du kommer ha extra mycket glädje av imorgon, då vi publicerar ett sockmönster där denna teknik ingår… Fram med stickor och garn i två färger – så ska du få lära dig att göra en vacker flätuppläggning!

 1. Gör en löpögla med bägge trådarna. (OBS! Dessa två uppläggningsmaskor löses upp efter att uppläggningen är färdig, och räknas alltså inte in i det totala maskantalet.)

2. Stick in spetsen mellan de två uppläggningsmaskorna och hämta upp färg 1 genom att lägga den över stickan. Dra igenom maskan.

3. Vrid den nya maskan ett halvt varv åt vänster och trä den sedan över stickan.

4. Gör samma sak med färg 2: Trä in spetsen mellan de två maskorna till höger på stickan, hämta upp en ny maska och dra igenom, vrid den ett halvt varv åt vänster och trä upp den på stickan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

5. Fortsätt på detta sätt tills du har önskat antal maskor på stickan (minus de 2 uppläggningsmaskorna). Låt ALLTID den färg som står på tur att bli en ny maska löpa under den tråd som just använts. Endast då bildas en fläta.

Så här ser arbetet ut från insidan när du lagt upp ett antal maskor:

Och så här ser den söta flätan ut:

Flätuppläggningen används med fördel på en sock-, vant-, ärm-, eller halskant!

Lycka till med den nya tekniken!

P.S. Vi måste få bjuda på en liten film också… Här ser ni hur det ser ut när Maja lägger upp med den här tekniken:

 

 

jarbo_rgb

© Copyright Järbo Garn.
Reproducering och publicering av material och texter är ej tillåten utan medgivande från Järbo Garn AB.
Du är däremot varmt välkommen att länka hit.

14 kommentarer om “Flätuppläggning – en bildbeskrivning

 1. Om man enbart tittar på filmen är det svårt att lära sig, den är inte huvudsaken i detta inlägg.

  Det är steg-för-stegbilderna samt texten, som är viktig att ta till sig. Sedan kan man titta på filmen som ett stöd för att se ungefär hur det går till.

 2. Jag tycker det är lättare att använda en virknål att sticka igenom maskorna och fånga upp den nya maskan med. Får inte med mig garnet när jag använder stickan.
  Snyggt blir det, jag kommer nog använda denna uppläggningen fler gånger!
  Trevlig Advent!

 3. Jag hade inga problem att förstå beskrivningen. Tack för att jag fått lära mig nåt nytt som är användbart i framtiden.

 4. Det står att det är viktigt hur man ska hålla trådarna för att det ska bildas en fläta. Det är det momentet som man skulle behöva få förklarat bättre än vad det är gjort i bildbeskrivningen. Fattar inte alls o det blir dessutom ingen fläta, trots att jag är konsekvent med hur jag håller trådarna! Hjälp!!!!!! Kan du inte förklara detta bättre Maja? Vaddå hela tiden löpa under? Gör jag så ( som jag tror att det menas) så blir det bara fel…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *