Läser in...



Nu har du alla 18 filtrutor klara, eller hur? Då är det dags att ta fram nål, garn och sax och sätta ihop dem till en härlig filt!

Sätt igång nu, skynda, ila
vi har inte tid att vila,
Järbofilten ska vi klara!
Ja, vänta lite bara.
– Jag klipper till med saxen.
– Och jag kan sy och tråckla.
– Låt flickorna sy till den,
du ska skaffa smycken.

Nåja, smycken eller inte, pojke eller flicka, snart har du i alla fall en skön filt att mysa under i jul, eller kanske ge bort till någon frusen vän, och det är ju vackert i sig.

Montering

Du behöver:
Stoppnål eller virknål nr 5 (beroende på om du vill sy eller virka ihop rutorna)
Sax
Raggi restgarn i valfri färg

Gör så här:
Börja med att bestämma hur du vill placera alla rutor. Ett bra sätt är att lägga ut dem på golvet så du ser dem uppifrån och får en bra överblick. Flytta runt och känn efter tills du är nöjd. Ett bra sätt är att fota, flytta runt och prova olika kombinationer, fota dem alla och titta sen på bilderna. Man kan se med nya ögon när man ser sitt arbete på bild.

Här är några förslag på placering:





Bestäm sedan vilken teknik du vill använda. Här visar vi några olika sätt hur du kan sy eller virka ihop rutorna.

Här är några förslag på sömmar om du vill sy:

1. Kaststygn från avigsidan. Lägg rutorna med avigsidorna mot varann. Sy kaststygn i yttersta maskan på båda rutorna. Dra åt lite så det inte glipar när du vänder upp filten sen.



Vanliga kaststygn från avigsidan. Till höger ser du hur det ser ut från rätsidan.

2. Kaststygn från rätsidan. Lägg rutorna kant i kant med rätsidorna uppåt och sy små stygn växelvis i vardera ruta, i yttersta maskan, dra åt så det inte glipar.



3. En fin effekt kan vara att sy ihop rutorna med korsstygn, gärna i en avvikande färg. Lägg rutorna kant i kant med rätsidorna uppåt. Sy kryss genom yttersta maskan på båda rutorna. Dra åt så det inte glipar.



Så här kan man virka ihop rutorna:

1. Lägg rutorna med rätsidorna mot varann. Hämta upp garn till en första ögla, virka 1 lm, fortsätt därefter med fm längs hela kanten. Virka inte för hårt, då drar sömmen ihop rutorna.



1. Hämta upp garn från undersidan. 2. Gör 1 luftmaska. 3. Virka fasta maskor längs hela kanten. Inte för hårt så att rutorna dras ihop. 4. Från rätsidan.

2. Det blir en fin effekt att virka ihop rutorna på rätsidan, gärna med en avvikande färg. Lägg rutorna med avigsidorna mot varann och virka på samma sätt som ovan.



Tips! Det kan vara bra att nåla fast rutorna före montering så att hörnen hamnar rätt och övriga kanten blir jämnt fördelad däremellan.



Sy eller virka först ihop rutorna i rader om 3 eller 6 och därefter monteras raderna ihop. Det är bra om rutorna ligger på ett plant underlag medan man monterar. Så minskar risken att det bubblar sig.



Lycka till! Nästa vecka avslutar vi med att sticka en fin kant runt hela filten.

Psst… I vår Facebook-grupp Vi som stickar Järbofilten delar vi bilder, tips och inspiration. Visa gärna din filt på Facebook och Instagram (@jarbogarn), hashtagga #järbofilten.