Julsockan: Materiallista och färgval

Julsockan är en rustik socka med högt skaft, inspirerad av gamla tiders sockstickning. Låt julstämningen sprida sig medan du njuter av traditionsrik stickning!

Designer Maja har låtit sig inspireras av uppesittarkvällarnas paketinslagning med färggranna julpapper och polkarandiga snören – för att ur denna härliga mix skapa en rikt mönstrad socka i Nordisk tradition.

Den vadlånga sockmodellen stickas från skaftet och nedåt, så som historiskt sett varit brukligt i Skandinavien. Du får bekanta dig med flätuppläggning, tvåfärgsstickning och en förstärkt häl – men i övrigt är sockan traditionellt utformad.

Knit-a-longen riktar sig nivåmässigt till dig som har baskunskaper i stickning, och lust att prova på traditionell sockstickning alternativt till dig som är van sockstickare med lust att bygga ut din repertoar med nya mönster och tekniker.

TEKNIKER SOM INGÅR

 • Flätuppläggning
 • Tvåfärgsstickning
 • Traditionell häl med förstärkning i form av strukturmönster

DATUM FÖR INLÄGG

Torsdag den 30/11: Del 1
Torsdag den 7/12: Del 2
Torsdag den 14/12: Del 3
Torsdag den 21/12: Del 4

MATERIALLISTA

Garn: Mellanraggi

Garnåtgång: Färg 1: ca 200 g, Färg 2: 100 g
Strumpstickor: 2,5 mm och 3 mm

(Ev strumpsticka 4 mm till uppläggningen om du har en tendens att sticka hårt.)

Garnalternativ: Garngrupp 4 (OBS! Garnåtgång & form kan variera vid byte av garn)

MASKTÄTHET

25 m x 33 v = 10 x 10 cm i slätstickning på sticka 3 mm

STORLEKAR & MÅTT

VIKTIGT! Kom ihåg att du alltid måste mäta din fot och utgå från dina individuella mått när du väljer storlek i tabellen nedan, för att din socka ska få bra passform!!

Storlekar – Fotlängd: 34-35 (36-37) 38-39 (40-41) 42-43

Storlekar – Vadens vidd: S (M) L (XL)

Storlekar – Fotvidd: S (M) L

Kroppens mått

Fotens längd: Ca 22 (23) 24,5 (25,5) 27

Omkrets vad: Ca 31-34 (35-38) 39-42 (45-50) (Mät mitt på vaden.)

Omkrets fot: Ca 21-24 (25-26) 27-28 cm

Sockans mått

Fotens längd: Ca 21 (22) 23,5 (24,5) 26 cm

Omkrets vad: Ca 26,5 (28) 31 (36) cm

Omkrets fot: Ca 19 (21) 23 cm

(Observera att denna typ av vadlånga sockor ska sitta åt över vaden för att ej hasa ned. Därav den relativt stora differensen mellan kroppsmåttet och plaggets mått när det gäller vadens omkrets.)

FÄRGVAL

Här följer fem olika färgförslag som Maja tagit fram exklusivt för Julsockan:

Julklapp (Maja stickar sina sockor i dessa färger)

Färg 1: 28211 Färg 2: 28225

Pepparkaka

Färg 1: 28201 Färg 2: 28223

Nordpolen

Färg 1: 28201 Färg 2: 28234

Girlang

Färg 1: 28237 Färg 2: 28224

Polkagris

Färg 1: 28201 Färg 2: 28225

Varmt välkommen att redan nu gå med i vår Facebook-grupp ”Vi som stickar Järbosockan” för att dela tips och idéer samt delta i den härliga stick-gemenskapen!

Och glöm inte att hashtagga dina bilder med #julsockan – så att vi kan följa din process från nystan till socka!

Avslutningsvis vill vi bjuda på en stämningsfull liten trailer! Hoppas du vill vara med oss och sticka in julen!!

Från oss alla till er alla: Låt magin ta plats – nu förbereder vi oss på tidernas… JULSOCKA!

jarbo_rgb

© Copyright Järbo Garn.
Reproducering och publicering av material och texter är ej tillåten utan medgivande från Järbo Garn AB.
Du är däremot varmt välkommen att länka hit.

57 kommentarer om “Julsockan: Materiallista och färgval

 1. Mellanraggi är det bästa sockgarnet enl mig, men jättesvårt att hitta i min närhet. Kan jag beställa direkt från er? Bor i Hallsberg.
  Ställt frågan tidigare o de butiker ni så då hade endast enstaka nystan.
  Margareta Johansson

  1. Jag tänkte beställa hos adlibris men jag håller med de andra om att färgerna de har inte var så kul. Jag hittade bättre färgval hos Skapamer.se.

  1. Det avslöjas inte förrän alla mönsterdelar är släppta! Det är liksom poängen med en knit-a-long, att plagget är hemligt innan. Mvh Maja

  1. Ingen anmälan krävs för att delta! Du bara inväntar mönsterdelarna och följer sedan med i stickningen. Mvh Maja

 2. Var visas mönstret? Facebook? Och när kommer den första delen ut?

  Vilken av färgerna färg 1 resp. färg 2 är den grå i modell Julkapp? Ska jag ha 200g grå eller röd?

  1. Mönstret publiceras här på bloggen! Första delen kommer torsdag den 30/11. OBS! Du hittar samtliga datum i inlägget ovan, så tipset är att du läser igenom det noga. Där ser du även vilken av färgerna i varje färgförslag som är färg 1 och färg 2. I julklapp är det grå som du behöver 200 g av. Mvh Maja

   1. Jag är intresserad att delta i denna knitalong men vet inte om jag kan det på grund av garnvalet. Jag tål inte ull av något slag och undrar om det är möjligt att sticka med soft raggi istället? Eller blir det helt fel med garn tjocklek då?

    1. Du får pröva dig fram och se om du kan få till den stickfasthet som anges här ovan i inlägget med ett alternativt garn. Stämmer stickfastheten, så blir det rätt strl på sockan. Mvh Maja

 3. Hej!
  Jag är lite bekymrad över vad som verkar var ”garnbrist” där ute i webbshopparna. Skapamera.se där jag har beställt ifrån väntar fortfarande på leverans från leverantören, vilket jag antar är Järbo. Jag beställde för en vecka sedan. Garnr.se som har fina ”kit” att köpa har också slut på flera färger (bla den jag vill ha som är ljusgrå). Börjar bli smått orolig att garnet inte hinner komma fram innan nästa torsdag (jo jag vet att det är en vecka kvar men det finns ju faktorn med ”postgången” också som inte är den snabbaste alltid 🙂 )
  Borde det inte vara så att när man som företag startar en sån här KAL, med en sån duktig och populär designer som Maja Karlsson, att man ser till att garnet fort kommer ut till webbshoppar och affärer så de i sin tur kan få dem vidare till sina kunder?
  Med vänlig hälsning
  Lotta

  1. Hej Lotta!

   Tack för dina synpunkter. Vi jobbar så fort vi kan med att få ut allt garn till alla kunder, allt för att samtliga våra återförsäljare ska kunna serva sina kunder så bra som möjligt. Tomteverkstan går minst sagt varm här 🙂 Med detta sagt så har efterfrågan på denna KAL blivit större än någonsin, så vi har fått jobba extra hårt för att hinna med. Men, du kan lita på att vi gör så gott vi kan för att alla ska få sitt garn så fort det bara går!

   Bästa hälsningar,
   Kalle på Järbo

  1. I butiker som säljer material till paketinslagning. Obs, paketsnöret är med på bilden som rekvisita – används ej i stickningen.

   Mvh Maja

 4. Jag har lärt mig att sticka sockor med en kort rundsticka (utom häl och tå), kommer det att funka med det här mönstret också? Hoppas det eftersom jag stickar mycket snyggare så!

  1. Det är inte ett särskilt garn som använts – bara det röda och det vita garnet i kombination.

   På bilden syns också vanligt paketsnöre som rekvisita, så det är ej garn.

   Mvh Maja

 5. Ser nu att största måttet för vaden är 39-42cm för julsockan
  På adventssockan hade ni ytterligare 2 storlekar 43-45 och 46-48cm för vaden.
  Är det ngt som kan ordnas till mönstret till julsockan?
  Har ju köpt garn och är så sugen på att sticka dessa åt mig själv, men har ju själv vader i 45/46cm …

 6. Hur gör jag när mitt vadmått inte stämmer med era? Mitt vadmått är ca 50 cm. Har man köpt garn i onödan då?

  1. Ja, det fungerar! Om du är van vid den tekniken är det bara att göra så istället om du föredrar det. Flätuppläggning måste dock göras på strumpstickor först. Mvh Maja

  1. Vi kan enbart svara på frågor angående garnalternativ, när det gäller våra egna garner. Du får prova dig fram på egen hand, med provlapp om du vill testa andra alternativ. Det viktigaste är ju att stickfastheten stämmer. Mvh Maja

 7. Hej! Är mönstret gjort så att jag kan skifta storlek mellan vad och fot? Gissar det med tanke på den ambitiösa och av mig uppskattade specifikation av många mått. Men vill vara säker.

 8. Hei, nå har jeg fått til flettemønster (hurra) og strikket vrangborden, men jeg lurer på hvor man begynner på mønster A, får det ikke til å stemme? Strikker i str. medium…

 9. Hej!
  Blir nu väldigt intresserad när jag ser att det är lite vintage look över sockan och nu undrar jag över ´julklapp´. Om man vill göra två par sockor skulle det röda garnet och 3 nystan grått kunna räcka till 2 par sockor?

 10. Vill gärna hänga på i din knit-along, men har inte det rekommenderade garnet. Tror du att Adlibris Baby Merino funkar?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *