Julvanten: Del 1

KLANG OCH JUBELSPEL – nu har det blivit dags att sätta fart på stickorna!

Varmt välkomna hit till den första mönsterdelen av Julvanten som bjuder på en vågig uppläggning, en lettisk fläta samt en hel del flerfärgsstickning. Tänk på att läsa igenom stickmönstret noga innan du sätter igång! Järbo Garn och designer Maja önskar er många fina och stämningsfulla stickstunder framöver!

JULVANTEN – DEL 1

VOLANGUPPLÄGGNING

Med MF1 och stickor 3,5/4 mm beroende på vald storlek (- se storleksangivelser här):

Lägg upp 4 maskor, *drag den 2:a m till vänster över den 1:a maskan till vänster på stickan, gör likandant med den 3:e och 4:e maskan, lägg upp 7 rm* upprepa från *-* 11 ggr (nu ska det finnas 48 maskor på stickan), drag den 2:a m till vänster över den 1:a maskan till vänster på stickan, gör likandant med den 3:e och 4:e maskan, lägg upp 3 m = 48 m

Fördela maskorna jämnt över 4 strumpstickor. (= 12 maskor per sticka)

LETTISK FLÄTA

Sticka runt:

Varv 1: *1 rm med MF1, 1 rm med MF2*. Upprepa från *–* varvet ut.

Varv 2: *1 am med MF1, 1 am med MF2*. Upprepa från *–* varvet ut. OBS! Vid varje färgbyte ska det nya garnet föras under det garn du just har stickat med.

Varv 3: *1 am med MF1, 1 am med MF2*. Upprepa från *–* varvet ut. OBS! Vid varje färgbyte ska det nya garnet föras över det garn du just har stickat med.

OBS! Fortsättningvis stickas slätstickning! (= Räta maskor samtliga varv vid rundstickning.)

Sticka 2 varv med BF.

Sticka enligt diagram nedan, varv 1-20. (Maska 1-12 upprepas 4 ggr per varv.) OBS! Här kan du läsa mer om att sticka mönster med två färger!

DIAGRAM FÖR HÖGER VANTE

DIAGRAM FÖR VÄNSTER VANTE

När diagrammet är färdigstickat, stickas 2 räta varv med BF.

Psst! Gå med i vår Facebook-grupp Julvanten – där delar vi bilder, tips och inspiration. Visa gärna ditt arbete på Facebook och Instagram (@jarbogarn). Glöm inte att hashtagga med #julvanten !

jarbo_rgb

© Copyright Järbo Garn.
Reproducering och publicering av material och texter är ej tillåten utan medgivande från Järbo Garn AB.
Du är däremot varmt välkommen att länka hit.

74 kommentarer om “Julvanten: Del 1

 1. Visst sitter stjärnan fel i volanguppläggningen. det börjar med lägg upp fyra maskor och slutar med lägg upp sju maskor. Då blir det elva upplagda maskor. Antar att stjärnan ska vara efter de fyra upplagda maskorna istället.

 2. Ska man lägga upp 4/7 m varannan gång? Eller 4 m bara i början och sedan 7 m varvet runt i volanguppläggningen? * sitter lite fel ?

  1. 4 m bara i början och 7 m varvet runt. Mönstret är korrigerat och det gjordes vid 07.15, så om du skrev ut innan dess för du göra en anteckning om det i dina papper. Mvh Maja

 3. Lite osäker på hur man läser mönstret. Tror mig komma ihåg från förra året att mönstret läses från höger till vänster men hur var det nu – uppifrån och ner eller nerifrån och upp?

 4. Lägger du alltid upp på en sticka eller är mönstret så elastiskt att det räcker med en sticka (har själv gått upp till 3 stickor under uppläggningen på senare tid för att uppläggningskanten på socker mm inte ska bli för stram)?

  1. Jag lägger vanligtvis upp med två, men detta blir mer elastiskt! Man får dock se upp så att man ej drar åt för hårt. Alltså vara lite mjuk på handen när man lägger upp de nya maskorna. Mvh Maja

  2. Det spelar ingen roll egentligen om man har två eller en sticka vid uppläggningen. Det viktiga är att inte dra åt ”undertråden” för hårt, den som går runt tummen… två stickor gör bara maskorna lösare, inte mer elastiska i sidled… Lycka till!

 5. Finns mönstret möjligen som en pdf också någonstans så det är lättare att skriva ut den? (pendlar med tåg med skruttig täckning så föredrar att ha mönster för tågstickning i pappersform)

 6. Tycker vanten blir väldigt stor! Har gått ner på stickor 3,5 och har garnet Léttlopi. Ska jag gå ner ytterligare storlek? Eller är det bara den lettiska flätan som gör att den känns stor?

  1. Har du testat din stickfasthet innan, så att den stämmer med den som är angiven i materialinlägget?

   Om man aldrig stickat lettisk fläta tidigare, så an den säkert bli lösare än den övriga stickningen och därför kännas stor. Men i princip ska den inte bli större i omkretsen är själva vanten.

 7. Hej jag har stickat flätan och börjar med BF , klipper ni av trådarna och fäster sen eller kan trådarna löpa med på avigas?

  1. Den vita kan iaf löpa med! Det är lite en smaksak med den röda. Om man vill föra den med på insidan i sidan, eller klippa av och ta upp den igen sedan.

   Mvh Maja

 8. Heklu
  Jag undrar med garnet är det två nystan av bf och varsin nysta av mönster färg. Köpte två vita en grå och en röd. Börjar jag med vit så röd och så grå

 9. Hej!
  Måste göra något väldigt fel i volangerna. Får 49 maskor och inte 48 som de står i mönstret. Någon som kan veta vad jag gör fel?

 10. I det tidigare Materialinlägget står det MF1 som är det vita garnet, MF2 som är det gåra och MF3 som är det röda.
  I detta inlägg verkar det som om det grå nu blivit BF och det röda MF2.
  Är det fortfarande det vita som det går åt 100 gram av?
  Soli

  1. Det är det grå som är bottenfärg. Se nedan:

   Färg 1= BF (100 g grå), Färg 2 = MF1 (50 g vit), Färg 3 = MF2 (50 g röd)

   Mvh Maja

 11. Vilket fint mönster! Gör man den lettiska flätan identiskt lika på höger och vänster vante, eller skall man byta ordning varv 2 och 3, så att flätorna lutar åt olika håll?

  1. Tack! Mönstret är gjort så att båda är identiska, men vill man byta håll så går det ju finfint!

   Mvh Maja

 12. Hej Maja,

  jag har valt färgerna till Snögran. Den gröna syns inte mot den grå, nu i första delen. Blir det bättre sedan? Eller ska jag repa upp och välja en annan färg än den gröna.

  1. Du kan ta en titt på den vante jag stickat upp i Snögran. Du ser den skymta på mitt Instagram @majasmanufaktur, eller i FB-gruppen där jag lade upp en bild idag. Det är en mildare färgsättning. Jag gillar den, men då kan du fundera om den känns rätt för dig eller om du vill repa upp.
   Mvh Maja

 13. hej, jag har valt färgerna till Snögran, men den gröna syns inte mot den grå. Blir det bättre sedan eller ska jag repa upp och välja en annan färg än den gröna?

 14. Vore ju bra om teknikerna kan fixa så en slipper ha video-rutorna när en ska skriva ut. Även mönsterrutorna blir ju superstor. Det går åt väldans mycket papper för att skriva ut del 1, liksom… 6 st!!! Känner mig inte spec miljövänlig nu… 🙁

  1. När du klickat på print så skapas en pdf, sedan är det bara att klicka på filmrutorna så går det att sudda bort dem. Så den möjligheten finns redan.

   Mvh Maja

 15. Hej, jag provade att sticka flätan utan youtube. Blev fel. När jag sen lyckades titta på youtube visade filmen att jag skulle ha garnet framför arbetet. Då hade det blivit rätt! Det hade ju varit bra om det hade stått i texten med. Dra upp, göra om, göra rätt. Sen blev det bra. De kommer att bli så fina

 16. Hej!

  Vet inte om jag gör fel på lettiska flätan, men är varv 2 och 3 likadana med hur man håller garnet framför?

  1. Du håller garnet framför på både varv 2 och 3 men snor det åt olika håll! Titta igenproppade filmerna, så ser du att det skiljer sig.

   Mvh Maja

    1. Tack så mycket!! Jag fattade inte skillnaden men kollade filmerna noggrannt och pausade ofta så blev det rätt 🙂

 17. Har du något bra tips att få flätan snygg i slutet på varvet? Alltså när man har stickat färdigt hela flätan. Minblir ful.

  1. Dt löser du när du fäster trådarna. Då kan du ”sy ihop” övergången lite där. I övrigt så gäller det att dra åt så mycket som möjligt vid övergången. Mvh Maja

 18. Hej och tack för mysig julstickning!
  Jag gav garn och mönster till min kära mor 86 år (hon fick sticka fina julstrumpan till mej förra året). Hon är dock inte ”uppkopplad” utan får köra gammaldags med pappersmönster. Har alltså inte hjälp av de fiffiga instruktionsfilmerna. Då blir det svårt att begripa lettiska flätan och trots flera försök blev det inte rätt. Nu har jag visat henne.

  Det vore kanske bra med ett tillägg i beskrivningen på varv 2 och varv 3 – nämligen att mönstergarnerna skall ligga på framsidan av arbetet och inte som vid vanlig stickning på baksidan för att det skall bli en fläta.

  Julhälsningar från

  1. Tack för feedback! Text och bild är tänkt att fungera som en helhet, eftersom lettisk fläta är väldigt svår att lära om man inte ser den rent visuellt.

   Mvh Maja

 19. Hej Maja!
  Vilka underbara vantar!!! Vet inte om jag är blind men hittar
  Inte någonstans vilket garn du använder?
  Så tydliga instruktioner och filmer helt toppen!!
  Måste sticka dessa
  Mvh Jennifer

 20. Hej…..
  Har aldrig stickat mönsterstickning men tror ni man ändå skulle klara av att sticka vanten?Den är så otroligt fin skulle vara så roligt att klara av detta…..

 21. Förstår inte instruktionerna till tumkilen. Har börjat på vä vante och ska öka vid maska 3 o 5 från slutet av sticka 4. Sen följa ökningarna enl instr på hö vante. Där står det först ökningsvarv 7 o ökningarna i maska 3 o 17 e maskan. Finns ju inte 17 maskor på stickan.

 22. Tack för vackert mönster. Förstår inte instruktionerna till tumkilen. Har börjat på vä vante och ska öka vid maska 3 o 5 från slutet av sticka 4. Sen följa ökningarna enl instr på hö vante. Där står det först ökningsvarv 7 o ökningarna i maska 3 o 17 e maskan. Finns ju inte 17 maskor på stickan.

  1. När du har gjort samtliga ökningar finns det 17 tumkils-maskor på stickan sim ska överföras till en tråd! Mvh Maha

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *