Julvanten: Del 2

Varmt välkomna tillbaka!

Hoppas att julstämningen börjar sprida sig i stugorna och att ni har haft tid att njuta av er julstickning!

I del två kommer vi att ägna oss åt tumkilen – en detalj som gör din julvante extra välsittande. Kilen byggs upp av ökningar som skapar extra utrymme för tummen. Du kommer att få lära dig en ökningsteknik, där ökningen görs i en maska från föregående varv. Detta ger en nästintill ”osynlig” ökning som är fin att använda till exempel när en tumkil ska stickas!

Varmt lycka till!

JULVANTEN – DEL 2

Förklaringar:

Ö1mu:

HÖGER VANTE

Med BF:

Ökningsvarv 1: Sticka fram till sticka 3 ( = maska 1-24), ö1mu (se förklaring ovan) i den 3:e och 5:e m på sticka 3. Sticka varvet ut och sedan 1 varv utan ökningar.
Ökningsvarv 2: Sticka fram till sticka 3, ö1mu i den 3:e och 7:e m. Sticka varvet ut och sedan 1 varv utan ökningar.
Ökningsvarv 3: Sticka fram till sticka 3, ö1mu i den 3:e och 9:e m. Sticka varvet ut och sticka sedan 1 varv utan ökningar.
Ökningsvarv 4: Sticka fram till sticka 3, ö1mu i den 3:e och 11:e m. Sticka varvet ut och sticka sedan 1 varv utan ökningar.
Ökningsvarv 5: Sticka fram till sticka 3, ö1mu i den 3:e och 13:e m. Sticka varvet ut och sticka sedan 1 varv utan ökningar.
Ökningsvarv 6: Sticka fram till sticka 3, ö1mu i den 3:e och 15:e m. Sticka varvet ut och sticka därefter 1 varv utan ökningar.

Ökningsvarv 7: Sticka fram till sticka 3, ö1mu i den 3:e och 17:e m. Sticka varvet ut och sticka därefter 1 varv utan ökningar.

Sticka 26 m, flytta över tumkilens 17 m till en maskhållare eller en garnände.

Lägg upp 3 nya maskor ”bakom” tummen och sticka varvet ut.

Sticka ytterligare 1 varv.

VÄNSTER VANTE

Påbörja tumkilen i den 3:e och 5:e m från slutet på sticka 4. Öka sedan enligt samma princip som på höger vante, men räkna från slutet av sticka 4, i stället för från bör­ jan av sticka 3.

Sticka 43 m, flytta över tumkilens 17 m till en maskhållare eller en garnände.

Lägg upp 3 nya maskor ”bakom” tummen och sticka varvet ut.

Sticka ytterligare 1 varv.

Psst! Gå med i vår Facebook-grupp Julvanten – där delar vi bilder, tips och inspiration. Visa gärna ditt arbete på Facebook och Instagram (@jarbogarn). Glöm inte att hashtagga med #julvanten !

jarbo_rgb

© Copyright Järbo Garn.
Reproducering och publicering av material och texter är ej tillåten utan medgivande från Järbo Garn AB.
Du är däremot varmt välkommen att länka hit.

26 kommentarer om “Julvanten: Del 2

 1. Hej! Vad spännande att lära sig att göra den osynliga ökningen! Jag är vänsterhänt och brukar därmed tänka om alla mönster utifrån det och oftast funkar det bra att läsa mönster eller titta på instruktionsvideor. Finns det möjlighet för er att göra en video där ni visar hur osynlig ökning går till? Jag får inte ihop det när jag läser instruktionen och tittar på bilderna ovan. Det skulle därför underlätta mycket med en video. Videon behöver inte nödvändigtvis vara för vänsterhänta.

 2. Var ska skarven mellan varven hamna? För mig blir det olika, på båda vantarna till höger. Inte snyggt, tycker jag.

   1. Hej Maja!
    Jag skulle också vilja ha en sådan skiss på handen, men är inte med på Facebook, går det möjligen att lägga ut den här också? Tacksam om det går att fixa. Väldigt roligt att få vara med och sticka ditt fina mönster och lära mig nya saker :). Med vänlig hälsning Ulrika

 3. Tumkilens 17 maskor! Ökat 14 maskor! Skall de tre första maskorna (av de 12m på stickan) vara med i Tumkilen? Isåfall blir det 9 M på sticka 3 (vä vante sticka 4)

  1. Ja, dessa 3 maskor ingår i tumkilen, och ersätts sedan med de 3 nya maskor som du lägger upp. (Se filmen) innan du stickar vidare. Då är det åter 12 maskor på stickan. Mvh Maja

 4. Hej,
  Jag är nybörjare på området och har med era tydliga instruktioner och inspelade filmer lyckats bättre än jag kunnat hoppas på. Men jag får inte till den osynliga ökningen, finns det någon möjlighet att få se en inspelad instruktion även på detta steg?

  Hälsningar
  Marie

 5. Hej alla glada stickare
  Nu har jag fastnat på tumkilen.
  När jag ska öka på m 3 och 5 ska jag plocka upp en ny maska före eller efte maskan ?

 6. Nu tittade jag noga på teckningen och ser att ökningen görs inte mellan maskorna, problem löst.
  Ha en trevlig luciakväll alla!

  1. Mönstret finns inte samlat i ett enskilt dokument än så länge, utan bara i de pdf:er som genereras när man trycket på print. Därför kan vi inte göra det. Högst uppe i det fastnålade inlägget i gruppen ligger dock länkar till samtliga delar.

   Mvh Maja

 7. Hej, jag förstår inte ökningen för tumme på vänster! Behöver lösa varv för varv….så min fråga är om jag kan följa varv för varv som på höger men i stället på sticka 1?
  Mvh Maria

 8. Och där fick man börja tänka också, hihi…
  Stickar ju inte på strumpstickor!!! Stickar alltid magic loop….. Även om man gör en åt gången. Och hjärnan tog semester på vilken maska man ska öka nu… Enkel matte? Jo, möjligen. Men ibland slår hjärnsläppet till rejält, hihi…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *