Julvanten: Del 3

Välkomna hit, ska ni vara!

Idag bjuder vi på den tredje och sista delen av julvanten! Finalen innehåller en hel del härlig mönsterstickning. En klassisk stjärna ska nämligen pryda vantens ovandel och tummen kommer att smyckas med små söta hjärtan.

Innan vi säger klara, färdiga, sticka – vill vi rikta ett varmt tack till alla er som deltagit i vår Knit-along! Vi har haft så roligt tillsammans med er, och ser fram mot att se mer av era julvantar framöver…

JULVANTEN – DEL 3

HÖGER VANTE

Sticka mönster enligt diagram, varv 1-19. (Upprepa maska 1-24, 2 ggr per varv.)

Sticka 2 varv med BF.

Minskningsvarv för vantens överdel: lyft 1 m, 1 rm och dra den lyfta maskan över den stickade. Sticka till dess att 3 m åter­ står på sticka 2: 2 rm tills, 1 rm. Sticka 3: lyft 1m, 1 rm och dra den lyfta maskan över den stickade. Sticka till dess att 3 m återstår på sticka 4: 2 rm tills, 1 rm = 4 m har minskats.
Upprepa minskningsvarvet vartannat varv 2 ggr, och sedan varje varv till dess att 8 m återstår. Ta av garnet och trä tråden igenom resterande maskor. Dra åt och fäst lösa trådar.

TUMME

Med BF: Anslut garnet genom att plocka upp 3 m i maskorna ”bakom” tummen. Sticka de övriga 17 rm och fördela maskorna jämnt över 4 stickor (5 m per sticka). Sticka ytterligare 1 varv.

Sticka enligt diagrammet nedan, varv 1-9. Upprepa maska 1-10, 2 ggr per varv.

När diagrammet är färdigt, stickas 2 varv med BF.

Minska sedan enligt samma princip som på vantens överdel, men på VARJE VARV till 8 maskor återstår. Ta av garnet och trä tråden igenom resterande maskor. Dra åt och fäst lösa trådar.

VÄNSTER VANTE

Sticka mönster enligt diagram, varv 1-19. (Upprepa maska 1-24, 2 ggr per varv.)

Sticka 2 varv med BF.

Minskningsvarv för vantens överdel: 1 rm, lyft, 1 m, 1 rm och dra den lyfta maskan över den stickade. Sticka till dess att 2 m åter­ står på sticka 2: 2 rm tills. Sticka 3: 1rm, lyft 1 m, 1 rm och dra den lyfta maskan över den stickade. Sticka till dess att 2 m återstår på sticka 4: 2 rm tills = 4 m har minskats.
Upprepa minskningsvarvet vartannat varv 2 ggr, och sedan varje varv till dess att 8 m återstår. Ta av garnet och trä tråden igenom resterande maskor. Dra åt och fäst lösa trådar.

TUMME

Med BF: Anslut garnet genom att sticka de 17 rm, plocka sedan upp 3 m i maskorna ”bakom” tummen och fördela maskorna jämnt över 4 stickor (5 m per sticka). Sticka ytterligare 1 varv.

Sticka enligt diagram nedan, varv 1-9. Upprepa maska 1-10, 2 ggr per varv.

När diagrammet är färdigt, stickas 2 varv med BF.

Minska sedan enligt samma princip som på vantens överdel, men på VARJE VARV till 8 maskor återstår. Ta av garnet och trä tråden igenom resterande maskor. Dra åt och fäst lösa trådar.

Alternativ färgsättning för tummen:

Psst! Gå med i vår Facebook-grupp Julvanten – där delar vi bilder, tips och inspiration. Visa gärna ditt arbete på Facebook och Instagram (@jarbogarn). Glöm inte att hashtagga med #julvanten !

jarbo_rgb

© Copyright Järbo Garn.
Reproducering och publicering av material och texter är ej tillåten utan medgivande från Järbo Garn AB.
Du är däremot varmt välkommen att länka hit.

26 kommentarer om “Julvanten: Del 3

 1. Så fin den blev / blir, så ”lagom ” mycke mönster, låter helt perfekt med hjärtan på tummarna ! Tack så mycket för åtets julstickning alla som varit delaktiga på Järbo , GOD JUL på er !

 2. Härligt snabbstickat, roligt och utmanande
  Hinner jag 2 barnvantar till i morgon?
  Jag får nog bli sticksjuk så jag slipper jobba 🙂

 3. Hej

  Stickar för första gången en flerfärgstickad vante. Det var så jättekul att äntligen komma igång med detta och julvanten var ju ett alldeles lagom projekt att börja med och så jättefint mönster också. Jag stickar med lettlopi garn och stickor nr 3.5 då jag har små händer. Allt gick bra i första delen storleksmässigt men när jag hade stickat del två så blev vanten så stor och buktade ut ovanför själva mönsterdelen i handleden.Stickar inte löst snarare lite fastare men har aldrig stickat i lettlopi förut så det var lite kärvt och ovant. Snälla ni vad skall jag göra?
  vill så klart göra hela vanten i rätta måtten.Här felar det på ca 3 cm i del två över själva handen och tumdelen blev jättestor också. Tacksam för hjälp med detta.

  1. Hej! Då har du ”tappat” stickfastheten i den enfärgade delen. Jag rekommenderar att du stickar om den delen, går ner ett halvt sticknummer och också aktivt tänker på att sticka fast. Lycka till!

   Mvh Maja

   1. Tack snälla duktiga Maja för snabbt svar. Ja jag ska genast göra om del två med stickor nr 3 istället, ja jag kände att jag precis som du säger att jag tappat stickfastheten och tror att det kan bero på att jag är ovan med kärvheten jag upplever att lettlopigarnet har och att maskorna liksom fastnar lite på bambustickorna jag använder.Ska även prova med annan stickkvalité tänkte jag.Nu känner jag mig taggad att fortsätta med din fina julvante igen.

 4. Jag får det till att det är 46 maskor att sticka med efter del 2. (T ex vänster vante: 43 maskor och 3 nya maskor bakom tummen). Eller har jag snurrat till det någonstans.
  Tänker att jag kan ta bort rad 24 i diagrammet och ha 23 maskor på fram och baksida. Funkar nog bra ändå.

 5. Underbart juligt mönster, perfekt nu inför jul. Hade önskat att det fanns en svag markering efter maska 12 i det stora mönstret för ögats skull. Enklare att se så det verkligen blir rätt direkt då.

 6. Tack för ett par fantastiskt trevliga vantar!
  Mitt första försök med mönsterstickning.
  Väldigt roligt!

  Anita.

 7. Hej
  Jag undrar om du vrider om garnet med tre till fyra maskor eftersom det är bara mönster på ovansidan . Syns inte garnet igenom?

 8. Hej! Fina! Jag har kommit halvvägs, men undrar lite: blir inte vantarna lite tunna just där man fryser som mest – i fingertopparna? kan man kanske kan låta ett garn ”hänga med ” bakom som fodergarn? Annars blir det lite tjockt och varmt just där det är mönster och ganska tunt där det inte är mönster?

 9. Jag undrar var första stickan på tummen är? Ska börja på hö vante. Har plockat upp de tre maskorna bakom tummen och tagit med 1 m av de 17 m på tråden. Likaså lagt till 1 m i slutet av garnänden till de 3 m bakom. Då har jag 5 m bakom tummen, 5 m utefter sidan av handen, 5 m mitt på varvet och 5 m på insidan (utefter handens utsida). Var ska mönstret börja?! Tacksam för svar, längtar efter de fina vantarna!

 10. Funderar också på var mönstret på tummen börjar… Vid de första 3 maskorna man plockar upp?
  Stickar på magic loop dessutom så behöver varv rätt med 10 maskor på var sida… Blir lite bakvänt att börja just där med magic loop, men det kvittar… Frågan är om det är början på varv, bara????
  Må så gott…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *