Lär dig sticka tå-upp-sockor på strumpstickor!

077

Varje vecka besöker närmare 1 000 läsare den raggsockskola som finns på vår blogg! Fantastiskt – eller hur?

Vi gläds åt att så många av er därute vill lära sig att sticka sockor – och att ni dessutom väljer att göra det med hjälp av oss! Raggsockor är nämligen en riktig hjärtefråga för Järbo Garn, som producerat det klassiska raggsockgranet Raggi ända sedan 1970-talet.

Med åren så har Raggi fått både barn och barnbarn, och växt till en hel liten familj. Det senaste tillskottet är ”Soft Raggi” – ett stretchigt och somrigt sockgarn som är härligt att sticka med och svalt och bekvämt att bära.

Förstår ni vad det innebär? Inte..? Jo – nu kan vi alltså sticka sockor året om! Underbart – eller hur? Dessutom kan vi göra det på många olika vis och med många olika tekniker.

En av alla dessa tekniker handlar om att man vänder på steken och stickar sin socka från tån och uppåt, istället för att göra det från skaftet och nedåt. Detta kallas för tå-upp-socka!

Idag ska jag visa er hur man stickar en tå-upp-socka med hjälp av strumpstickor. Häng på här, vet jag!

TÅ-UPP-SOCKOR PÅ STRUMPSTICKOR

GARNKVALITÉ – Soft Raggi (65 % Premium Micro Akryl, 30 % Bambu, 5 % Polyester Elastan. Nystan ca 100 g = 268 m)
MASKTÄTHET – Ca 24-25 m och 38 v slätst på stickor nr 3 = 10 x 10 cm
GARNALTERNATIV – Mellanraggi
STORLEKAR – 21-24(25-28)29-32(33-36)37-40(41-45)
GARNÅTGÅNG – Ca 40(50)60(70)80(110) g
RUNDSTICKA – Nr 3 (80 cm)
DESIGN & TEXT – Maja Karlsson

FÖRKORTNINGAR 

am=aviga maskor, avigs=avigsidan följ=följande, m=maskor, mb=maskbåge, rest=resterande, rm=räta maskor, räts=rätsidan, slätst=slätstickning, st=stickor, tills=tillsammans, v=varv

FÖRKLARINGAR

Sockorna stickas från tå och upp.

TÅ-UPP-SOCKOR – UPPLÄGGNING

Lägg på 2 strumpstickor nr 3, upp 18(20)22(24)26(28) m så här:

Först läggs hälften av maskantalet, plus 1 maska upp som vanligt på två stickor. Ta sedan ur den ena stickan och plocka upp hälften av maskantalet, minus 1 maska på andra sidan av uppläggningskanten. Fördela maskorna jämnt över 4 stickor.

2015-05-11

KORTVARV

När du stickar hälarna ska du sticka kortvarv. Det innebär att du bara stickar en viss del av ett varv. För att det inte ska bli hål där du vänder lindas maskorna vid vändningen. Så här lindas en maska:
På rätsidan: Lägg tråden framför arbetet, lyft över nästa maska på höger sticka. Lägg tråden bakom arbetet och flytta tillbaka maskan till vänster sticka. Vänd.
När du sedan skall sticka en lindad maska stickar du både genom själva maskan och den lindade tråden.
På avigsidan: Lägg tråden bakom arbetet, lyft över nästa maska på höger sticka. Lägg tråden framför arbetet och flytta tillbaka maskan till vänster sticka. Vänd.
När du sedan skall sticka en lindad maska stickar du både genom själva maskan och den lindade tråden.

TÅ

Sticka runt så här:
Varv 1: *Öka 1 m genom att sticka 1 rm i den främre maskbågen och 1 rm i den bakre maskbågen i samma maska, sticka 6(7)8(9)10(11) rm, öka 1 m på samma sätt som tidigare, 1 rm*. Upprepa från *-*.
Varv 2: Sticka räta maskor varvet runt.
Upprepa varv 1 och 2 till det finns 34(40)42(48)50(56) m på var socka.

015

FOT

Sticka slätstickning runt till foten mäter 12(14)16(18,5)20,5(22,5) cm från tån.

HÄL

Observera att hälen stickas fram och tillbaka. Läs beskrivningen för kortvarv innan du stickar hälen.

Häl: (Stickas över hälften av sockans maskor.)
Varv 1 (Rätsida): Sticka rm till 1 maska återstår, linda maska, vänd.
Varv 2 (Avigsida): Sticka am 1 maska återstår, linda maska, vänd.
Varv 3: Sticka rm till 1 maska återstår innan vändmaskan från föregående varv, linda maska, vänd. Varv 4: Sticka am till 1 maska återstår innan vändmaskan från föregående varv, linda maska, vänd. Upprepa varv 3 och 4 till alla maskor utom 6(6)8(8)8(10) är lindade. 

Fram till denna punkt blir varven kortare och kortare. Nu ska andra delen av hälen stickas och då blir varven längre och längre.

Varv 1: Sticka rm till du når den första lindade maskan, sticka den lindade maskan rät (se beskrivning under förklaringar), linda nästa maska, vänd.
Varv 2: Sticka am till du når den första lindade maskan, sticka den lindade maskan avig (se beskrivning under förklaringar), linda nästa maska, vänd.
Varv 3: Sticka rm till nästa lindade maska, lyft upp och sticka båda de lindade omtagen rätt, linda nästa maska, vänd.
Varv 4: Sticka am till nästa lindade maska, lyft upp och sticka båda de lindade omtagen avigt, linda nästa maska, vänd. Upprepa varv 3 och 4 till alla maskor är stickade igen. Nu ska det finnas 18(20)22(24)26(28) hälmaskor på stickan. Sticka rm över den färdiga hälens maskor.

SKAFT

Återgå till att sticka runt. Sticka slätstickning i 3(3)4(4)4(4) cm. Sticka resår (2 rm,2 am) i 3(3)4(4)4(4) cm. Maka av löst. (Jag har märkt att detta är viktigt när man jobbar med Soft Raggi – annars blir ovankanten lätt för snäv!)

MONTERING

Sy ihop eventuella hål i hälens sidor. Fäst lösa trådar.

007

Vill du utveckla ditt sockstickande ytterligare? Då kan du också lära dig att sticka två tå-upp-sockor samtidigt, med hjälp av Magic Loop-teknik. I ett av våra nya mönster (91526) finns en bildbeskrivning av den tekniken. Missa inte det!

jarbo_rgb

© Copyright Järbo Garn.
Reproducering och publicering av material och texter är ej tillåten utan medgivande från Järbo Garn AB.
Du är däremot varmt välkommen att länka hit.

12 kommentarer om “Lär dig sticka tå-upp-sockor på strumpstickor!

 1. Hej!

  Jag fick för nån vecka sen mail om en spetsstickad knästrumpa. Den var gjord efter detta tå upp mönster. Tyvärr hittar jag inte bilden på strumpan. Undrar hur mycket man ska öka för vaden osv. Nån som vet som kan hjälpa med en länk?? Tack på förhand.

  1. kom också just till detta nu i beskrivningen; kortvarv med lindad maska !?
   finns det någon liten filmsnutt ?

 2. Här har jag nog blivit helt snurrig! Stor ju strumpstickor! Men i sen när man läser så står det ju rundsticka!!!! Och hur lägger jag uppmaskar förstå inte är glad om någon kan hjälpa mig

 3. Hejsan. Jag har stora hål på sidan av hälen längs med kortvarven. Finns det nån annan häl jag lätt kan byta till, lite tråkigt att behöva sy ihop längs kortvarven .
  Tack för era bra mönster och beskrivningar.
  Kram Ghita

 4. Jag blir förvirrad redan vid uppläggning av maskorna. Tänkte sticka storlek 37-40, alltså 26 maskor, men sen ska jag bara lägga upp hälften av maskorna som sen ska fördelas på två stickor, ser ut som man tar varannan maska då. Men ska jag lägga upp 26m eller 13m +1m?

  1. Samma här!
   Jag förstår ingenting, och frågar man på andra håll får man bara tips om andra uppläggningar, men då får jag inte ihop det med resten av beskrivningen! 😮

 5. Jag får inte ihop detta med längd på foten och öängd på strumpan. Jag undrar om längd på foten innan man börjar sticka hälen. Ska jag mäta från där utläggningar för tå är klar? Strl 38-40, ”sticka till foten mäter 20,5 cm.”….då börjar hälen (?). Men en fot strl 39 är ca 24 cm….
  Vad är det jag inte förstår?
  Det ÄR svårt (omöjligt) att prova längden på foten då stickningen är under arbete med stickor, fyra strumpstickor….
  Jag är på 20cm långt nu från uppläggning

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *