Lovikkavanten – en värmande klassiker!

91379_omslag_web_A4

Dalahästar, knäckebröd, Kalles Kaviar och julmust… Listan över svenska klassiker kan göras lång och en i raden är definitivt LOVIKKAVANTEN! I dag ska vi titta lite närmare på vantarnas Rolls Royce…

Lovikkavantens historia tar sin början 1892 i byn Lovikka i Tornedalen. Det var då Erika Aittamaa – efter att ha fått en vantbeställning – gjorde sitt första försök med att sticka extra tjocka och slitstarka vantar. När vantarna var färdiga och skulle levereras möttes hon av missnöje… Beställaren var inte alls nöjd med vantarna. Som tur var gav inte Erika upp! Istället gjorde hon nya försök med att tvätta vantarna flera gånger och sedan rugga ytan med karda. Då blev resultatet annorlunda – en luftig och lätt och ovanligt värmande vante! Efterhand började Erika pryda vantens dubbelvikta krage med flerfärgade broderier. Det gjorde passformen bättre eftersom kragen då blev stummare och inte töjde sig så mycket. Dessutom försågs vantarna enligt gammal tradition med snodd och tofs så att de kunde knytas ihop och enkelt hängas upp på tork.

Vantarna blev snart så efterfrågade att Erika kunde försörja sig och barnen på inkomsterna från vantförsäljning. Efterfrågan blev till och med så stor att hon fick lära upp fler stickerskor för att hinna med att leverera vantar till alla som ville ha.

Än idag stickas Lovikkavanten av kvinnor i byn Lovikka. Vantklassikern har blivit ett oumbärligt värmeplagg som bärs av lokalbefolkningen och inhandlas som souvenir av turister på besök.

Det tjocka porösa ullgarn som används till att sticka Lovikkavantarna, har i sig blivit en klassiker. Järbo Garns eget Lovikkagarn finns i en spännande färgskala. Dels de traditionella färgerna som vit, röd, grön och blå. Men också modernare nyanser som rosa, lila och neon!

Får du lust att sticka dina egna Lovikkavantar? Snart väntar en vantskola här på bloggen. Håll utkik efter den! Är du redan en van stickare vill jag passa på att tipsa om ett mönster på klassiska Lovikkavantar som du hittar gratis i vårt arkiv. (Se bild nedan.)

På tal om Lovikkavantar: Jag kan inte låta bli att visa er ”Vantkoftan” på bilden högst upp, som jag designat åt Järbo Garn! Som ni ser är även den inspirerad av Lovikkavanten…

9133_omslag_web_A4

 

jarbo_rgb

© Copyright Järbo Garn.
Reproducering och publicering av material och texter är ej tillåten utan medgivande från Järbo Garn AB.
Du är däremot varmt välkommen att länka hit.

3 kommentarer om “Lovikkavanten – en värmande klassiker!

  1. Åh så roligt det var att läsa om lovikkavantens historia, Maja!
    Tänk att hon inte gav upp utan fortsatte utveckla sin idé som sedan blev en sån succé! Det allra finaste var ju att hon kunde försörja sin familj utifrån sitt hantverk och t o m anställa fler! Helt underbart!
    Årets nyårslöfte är att lära mej sticka vantar så jag ser fram emot vantskolan med glädje!

  2. Hej

    Har stickat flera Lovikka vantar under år som gått. När jag vänder kragen och stickar vanten så får jag alltid ett litet hål som jag får smygsy ihop. Har aldrig riktigt fått klart för mig hur man gör. Känner någon till en bra förklaring som jag kan läsa, har tittat på bilder och video, men har inte sett just det-

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *