Mamelucker som värmer i olika länder!

För ungefär ett år sedan designade jag (Maja) ett par mamelucker. Jag kallade dem för Mameluck 2.0 eftersom tanken var att uppdatera gamla tiders yllebyxa, så att den skulle tillgodose nutida önskemål och krav på stil och passform.

Det visade sig att det var fler än jag som längtade efter moderna mamelucker! Under det gångna året har många stickat sina egna varianter. Det syns bland annat på Instagram under hashtaggen #mameluck20 och på Ravelry där många lagt upp foton av sina yllebyxor.

Det är så fantastiskt roligt att se alla de olika färgval som gjorts – och att mameluckerna används och värmer både på skridskoturen, när fågelfröna ska fyllas på och på väg till nyårsbalunsen…

Dessutom är det inte bara svenskar som stickat dem (trots att mönstret hitintills bara funnits på svenska). Nej då, mameluckerna har seglat ut över världen och bland annat stickats flitigt i vårt grannland Norge. Därför är vi glada att meddela att en översättning gjorts och att det norska mönstret nu finns tillgängligt på vår blogg!

Ovan syns fyra av de mamelucker som stickats under året. Det är Instagrammarna: @jennyengvall @zissousweets och @eliset232 som stickat mameluckerna i grå och beiga nyanser. De blå står Ravelry-användaren lukknits för.

Jag har under året fått många frågor om hur man kan anpassa mameluckerna till sina egna mått. Här kommer därför tips på hur ni kan tänka om ni vill förminska eller förstora dem:

Mönstret utgår från mitt midjemått som är ca 72 cm (motsvarar medium). Vill du förminska eller förstora ska du öka/minska antalet maskor med ett antal som är delbart med 4. 2 m resår motsvarar grovt räknat 1 cm. Om du ökar eller minskar antalet maskor i midjan kan du sedan låta resårpanelerna behålla sin bredd och istället bredda/förminska de båda mittenpartierna, med hälften av det antal maskor du lagt till. Följ sedan mönstrets princip och öka i samtliga av dessa maskor, efter resåren. Om du sedan behöver bredda eller minska höftmåttet ytterligare kan du göra färre eller fler ökningar i sidorna. Om du gör fler rekommenderar jag att du lägger ökningarna tätare än vart 5:e varv. Mitt höftmått är 104 cm och mönstret täcker ett mått på 104-110 cm. Ett hett tips är också att använda en lång rundsticka när du stickar – så kan du prova att mameluckerna sitter bra, efterhand som du stickar!

Mitt senaste par gjorde jag tvåfärgade med en liten mönsterbård i midjan. De är stickade i Gästrike 2tr i färgerna grått (9203) och oliv (9215). Det är tacksamt att använda en kontrasterande färg till muddarna, som jag gjort här!

Visste du förresten att plagget mamelucker är döpt efter en slags muslimska slavkrigare som hette Mamluker. Ordet ”Mamluk” betyder ordagrant ”ägd”, vilket känns fullt rimligt med tanke på att mamelucker verkligen äger!;)

Med det vill jag önska er mycket stickglädje med hopp om välsittande mamelucker!

jarbo_rgb

© Copyright Järbo Garn.
Reproducering och publicering av material och texter är ej tillåten utan medgivande från Järbo Garn AB.
Du är däremot varmt välkommen att länka hit.

16 kommentarer om “Mamelucker som värmer i olika länder!

 1. Dessa måste jag bara sticka för vintern här i Järbo är ofta riktigt kall. Den nedersta bilden var verkligen fin i färgerna.

 2. ville så gerne have mønster på de skønne mamelukker i str xxs/xs da min datter er meget tynd, har strikket næsten hele modellen, blev meget meget for stor til hende.
  Venlig hilsen
  Helle Jacobsen

 3. Hi
  Hvor kan jeg finde opskriften på disse vidunderlige marmelukker:-) ?
  I størrelse XL …
  Med venlig hilsen
  Jeanette Staffeldt
  Danmark

  1. Klicka på den gröna texten ”norska mönstret”. Du hittar det precis över bilderna.
   Över bilden på det tvåfärgade paret hittar du tips på storleksanpassning.

 4. Gillar mönstret starkt! MEN varför inte göra en uppdaterad version där dina tips för storleksanpassning kommer med i pdf-filen?

 5. Hur långa rundstickor menar du när du säger långa rundstickor ? Jag använder 60 cm och det svårt att mäta på min dotter

 6. Det skulle vara roligt prova i XL, men undrar om jag klarar öka i mönstret, är klurigt nog. Inte stickat på många år med krokiga fingrar fulla av värk. Tack för mönster i alla fall!

 7. Så roliga! Hade tänkt köpa ett par men vartMen nu kan jag ju sticka dem själv för att värma rumpan vid slalomåkning⛷Tack

 8. Hej!
  Det skulle vara roligt att sticka en top/tröja till mameluckerna i samma garn. Jag tänkte med typ raglanärm eller ärmarnas infästning som på en islandströja. Finns det något mönster jag skulle kunna utgå ifrån?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *