Ordlista för virkare!

030

Nu när vår virkskola för nybörjare är avslutad tänkte vi att det kunde passa med en ordlista som samlar de vanligaste virktermerna. Varsågoda – här kommer den!

Virktermer – olika typer av maskor

Luftmaska/luftmaskor (lm): Gör en ögla av garnet och trä på virknålen, gör ett omtag och dra garnet genom öglan på virknålen.

Smygmaska/smygmaskor (sm): Gör ett nedtag med virknålen i en maska från föregående varv, gör ett omtag och dra garnet genom maskan och öglan på virknålen.

Fast maska/fasta maskor (fm): Gör ett nedtag med virknålen i en maska från föregående varv, omtag och hämta upp garn (= 2 öglor på virknålen), gör ett omtag och dra garnet genom de 2 öglorna på virknålen.

Halvstolpe/halvstolpar (hst): Gör 1 omslag, nedtag i en maska från föregående varv, omtag och hämta garn (= 3 öglor på virknålen), gör ett omtag och dra garnet genom de 3 öglorna på virknålen.

Stolpe/stolpar (st): Gör 1 omslag, nedtag i en maska från föregående varv, omtag och hämta garn (= 3 öglor på virknålen), gör ett omtag och dra garnet genom de 2 första öglorna på virknålen, gör ett nytt omtag och dra garnet genom de resterande 2 öglorna.

Dubbelstolpe/dubbelstolpar (dst): Gör 2 omslag, nedtag i en maska från föregående varv, omtag och hämta garn (= 4 öglor på virknålen), gör ett omtag och dra garnet genom de 2 första öglorna på virknålen, gör ett nytt omtag och dra garnet genom nästa 2 öglorna på virknålen, gör ytterligare ett omtag och dra garnet genom de resterande 2 öglorna.

Virktermer – övrigt

Luftmaskbåge (lmb): En räcka/båge av luftmaskor.

Maskbåge (mb): De öglor/bågar som bildas av maskor från föregående varv, där nedtag görs.

Bakre maskbågen (bmb): Den bakre delen av maskan från föregående varv, där nedtag kan göras.

Främre maskbågen (fmb): Den främre delen av maskan från föregående varv, där nedtag kan göras.

Vändmaska (vm): En eller flera luftmaskor som virkas i början av varvet för att komma upp i rätt höjd inför nästa varv.

Andra uttryck som förekommer i virkbeskrivningar:

Minska 1 fm/Virka 2 fasta maskor tillsammans (2 fm tills): Nedtag i nästa m, omtag och hämta garn (= 2 öglor på virknålen), nedtag i nästa m, omtag och hämta garn (= 3 öglor på virknålen), gör 1 omtag och dra tråden genom alla 3 öglorna. Alternativt: Nedtag i nästa maskas främre maskbåge, samt nästa maskas främre maskbåge, omtag och hämta garn (= 2 öglor på virknålen), omtag och dra garnet genom de 2 öglorna.

Öka 1 m: Öka genom att virka 2 m i samma maska.

3 hopvirkade dubbelstolpar (3 hopv dst): Gör 2 omslag, nedtag i nästa maska från föregående varv, omtag och hämta garn (= 4 öglor på virknålen), gör ett omtag och dra garnet genom de 2 första öglorna på virknålen, gör ett nytt omtag och dra garnet genom nästa 2 öglorna på virknålen (= 2 öglor på virknålen), gör 2 omslag, nedtag i nästa maska, omtag och hämta garn (= 5 öglor på virknålen), omtag och dra garnet genom 2 öglor, omtag och dra garnet genom 2 öglor (= 3 öglor på virknålen), 2 omslag, nedtag i nästa m, omtag och hämta upp garn (= 6 öglor på virknålen), omtag och dra garnet genom 2 öglor, omtag och dra garnet genom 2 öglor, omtag och dra garnet genom de återstående 4 öglorna.

Hoppa över 1 maska: Inget nedtag i följande m, men i maskan därefter.

Markör: En särskild plastring eller säkerhetsnål som placeras ut för att exempelvis markera startpunkten på ett varv. Det går också bra att använda en liten garntåt i avvikande färg.

 

Psst… Virkskolan kommer snart fortsätta med lite mer utmanande övningar. Så håll utkik!

Och vi ses även fortsättningsvis i Facebookgruppen Virka & Lär med Järbo Garn.

jarbo_rgb

© Copyright Järbo Garn.
Reproducering och publicering av material och texter är ej tillåten utan medgivande från Järbo Garn AB.
Du är däremot varmt välkommen att länka hit.

 

 

jarbo_rgb

© Copyright Järbo Garn.
Reproducering och publicering av material och texter är ej tillåten utan medgivande från Järbo Garn AB.
Du är däremot varmt välkommen att länka hit.

2 kommentarer om “Ordlista för virkare!

  1. Hej!
    Tack för bra beskrivning!
    Jag har en liten fråga….. Har ett mönster som börjar med att man skall göra en… magisk ring….menas det att man gör en ring av luftmaskor? Jag har virkat en del men aldrig stött på den beskrivningen!!
    Det skall bli en trekantig sjal!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *