Riddari knitalong 1 – Material och inspiration

This post is also available in English on kammebornia.se


Ryktet är sant, det är dags för ännu en knitalong där vi stickar en islandströja tillsammans. Jag håller i Riddari knitalong i samarbete med Järbo Garn i oktober – november och hoppas att du vill vara med och sticka! Mitt namn är Pia Kammeborn och jag är stickdesigner och fotograf och tillsammans med min man producerar jag Kammebornia podcast på Youtube. Du kan hitta mig på kammebornia.se och som @kammebornia på Instagram.

Det här inlägget är det första i en serie på fem inlägg där jag kommer att vägleda dig genom stickningen av en islandströja. Mönstret heter Riddari och är designat för Istex av isländska Védis Jónsdóttir.

Tidigare har jag lett en knitalong där vi stickat Afmaeli och en där vi stickat Aftur. Båda har varit väldigt uppskattade och nu är det alltså dags igen att sticka en islandströja tillsammans.

IMG_0298

Meningen med en knitalong är att vi ska kunna hjälpa och inspirera varandra och därför finns det förutom blogginläggen som kommer att publiceras här på Järbobloggen och på min egen blogg, även en facebookgrupp där du gärna får gå med. I facebookgruppen kan alla som vill dela bilder och ställa frågor hjälpa varandra. Jag kommer att kika in där i princip varje dag för att kunna vara behjälplig med att svara på frågor men ni kan som sagt också hjälpa varandra. Då och då kommer jag också att livesända i facebookgruppen där ni kan ställa frågor direkt. Du hittar gruppen som heter Riddari knitalong här.

På Instagram kommer vi att dela Riddari-bilder både på mitt konto @kammebornia och på Järbos konto @jarbogarn. Om du vill lägga ut bilder på din stickning kan du gärna använda hashtag #riddariknitalong

IMG_9928

Hur går det till?

Jag kommer att göra fem blogginlägg där jag del för del går igenom mönstret och hur du går tillväga för att sticka din Riddari. Alla inlägg publiceras både på Järbobloggen och på min blogg, kammebornia.se. På min blogg kommer jag även att lägga ut en engelsk översättning.

Detta är det första inlägget som handlar om inspiration och hur du ska komma igång. Här kan du se alla datum:

torsdag 4 oktober Inspiration och planering

torsdag 18 oktober Börja sticka

torsdag 25 oktober Ärmar

torsdag 1 november Oket

torsdag 8 november Avslut, tvätt och skötsel

Nu har du alltså två veckor på dig att välja färger och att hitta garn och stickor. Den 18 oktober börjar vi sticka!

Tröjan stickas nerifrån och upp på rundsticka. Först stickas bålen och sedan ärmarna. Innan oket tar vid sätter man ihop alla delarna och fortsätter sticka på rundsticka samtidigt som man minskar maskantal gradvis hela vägen upp till halsen.

Garnet är det fantastiska Léttlopi som finns i mängder av färger. Isländsk ull har enastående egenskaper när det gäller att skydda mot vind och väta. Garnet kan först upplevas som lite strävt men efter tvätt blir det ljuvligt mjukt och lätt och då jämnas även eventuella ojämnheter i flerfärgsstickningen ut. Som med all ull gäller det att tvätta varsamt och hur det kan gå till kommer jag att berätta om längre fram. 

Jag kommer under arbetets gång att visa några olika sätt som du kan modifiera din tröja på om du vill. Du kommer att få veta hur du ska gå till väga om du vill göra en kofta istället, om du vill göra intagningar för midjan för att få bättre passform och om du vill göra förkortade varv i nacken. Detta är lite överkurs och ingenting du behöver tänka på om du är nybörjare. Tanken är att det ska vara roligt att vara med i Riddari knitalong vare sig det är din första tröja eller om du är mer erfaren.

IMG_0044

Vad händer nu?

Att vara med i Riddari knitalong är helt gratis och du kan börja och sluta när du vill. Jag kommer att lägga ut mina inlägg enligt datumen ovan men om du tycker att det går för fort så gör det ingenting. Alla inlägg kommer att ligga kvar.

När vi har stickat Afmaeli och Aftur är det många som stickat sin första tröja, det känns ju extra roligt!

Om du vill vara med och sticka en Riddari ska du börja med att välja storlek och färger och skaffa material.

Mönstret är vanligtvis ett betalmönster men nu under tiden för Riddari knitalong kan du ladda hem det utan kostnad på svenska, norska och engelska. Tack till Istex för det!

Knitalongen är nu över och vi hänvisar till våra återförsäljare för att få tag på mönstret. Beställningsnummer som gäller är 91002.

Om du inte väljer det engelska mönstret rekommenderar jag att du ändå laddar hem det som komplement eftersom diagrammet i det engelska mönstret är lättare att läsa.

Du behöver förutom mönstret följande:

Garn: Léttlopi

Här kan du hitta återförsäljare av garnet.

Stickor enligt mönster (3,5 samt 4,5) eller efter din stickfasthet

Måttband

Stickmarkörer för att kunna hålla reda på var varven börjar och slutar och bättre se dina ökningar på ärmarna (det finns speciella markörer men det går lika bra med säkerhetsnålar, gem eller något liknande)

Stoppnål

Sax

(Band och knappar om du vill göra en kofta)

Tillgång till Järbobloggen eller min blogg för att kunna läsa inläggen och skriva kommentarer eller ställa frågor

(Valfritt – tillgång till facebookgruppen Riddari knitalong där vi kan hjälpa och inspirera varandra och  Instagram för att dela och få mer inspiration under #riddariknitalong)

IMG_0203

För några år sedan stickade jag en Riddari till min man Dennis och det är fortfarande hans älsklingströja. Jag får ofta många frågor om färgerna på garnet och tyvärr måste jag meddela att den senapsgula färgen inte längre går att få tag på. Men den goda nyheten är att det finns så många andra fantastiska färger och färgkombinationer att välja på. Dennis började själv sticka för ett drygt år sedan och han har nu stickat en Riddari som jag tycker har så varma färger.

IMG_0038

Färgerna heter:

A 0867 chocolate heather

B 1707 pine green heather

C 0085 oatmeal heather

D 9431 brick heather

IMG_9949

Det stickas många tröjor hemma hos oss. Här ser ni en grå Riddari som min dotter stickat och hennes färgval är:

A 0057 grey heather

B 0051 white

C 1701 fjord blue (hon hade en liknande som inte finns längre men 1701 är väldigt lik)

D 0056 ash heather

Att välja garn och färger

Jag rekommenderar att sticka tröjan i Léttlopi men om du av någon anledning vill sticka i ett annat garn får du leta efter ett garn med liknande stickfasthet. Enklast gör du det genom att leta bland garner som har samma sträckning, d v s ca 200m/100g. Du bör också kontrollera masktätheten.

Du behöver en bottenfärg och tre kontrastfärger och du stickar så klart din tröja i vilka färger du vill. Jag har stickat min blå Riddari i följande färger:

IMG_9945

A Fjord blue 1701
B Dark grey heather 0058
C Light Ash Heather 0054
D Apricot 1704

IMG_9935

Tillsammans med er kommer jag att sticka ännu en i dessa färger:

A Gold Heather 9426
B Black heather 0005
C Grey Heather 0057
D Light Ash Heather 0054

Det kommer att bli en kofta så att jag kan visa hur det går till att modifiera mönstret till en kofta.

IMG_9938

Dennis kommer också att delta i stickningen och hans nya Riddari blir i dessa färger:

A Rust Heather 9427
B Black heather 0005
C Ash heather 0056
D 0051 White

Om du har svårt att visualisera hur din Riddari kommer se ut kan vi tipsa om denna fantastiska färgläggar-Riddari som Anna Synnerö (@theknitslip på Instagram) gjort:

Stort tack till Anna för att vi får dela med oss av detta underbara initiativ! Se nu till att gå in och överösa henne med kärlek på hennes Instagram 🙂

IMG_0276

Att välja storlek

I mönstret finns en storlekstabell där du kan jämföra ditt bystmått med plaggets övervidd. Det är det viktigaste måttet att ta ställning till när du väljer storlek. Längden på tröjan och ärmarna kan du ju justera lättare under arbetets gång än bredden.

Om du vill ha en löst sittande tröja ska du välja en storlek där övervidden är lite vidare än ditt bystmått.

Om du vill ha en tajt tröja så ska du välja en storlek som har samma mått som du eller till och med några cm mindre. Plagget töjer sig ju och därför kan du alltså välja att sticka en tröja som är mindre än du på bredden.

Du måste alltså ta ett bystmått på den som ska ha tröjan, jämföra med storlekarna i mönstret och fundera på vilken passform det ska vara på tröjan.

När du valt storlek kan du se i mönstret hur mycket garn som går åt av respektive färg.

Mönstret finns i storlek XS – XXL. Om du vill göra en tröja som är större eller mindre än dessa storlekar kan du räkna om mönstret genom att lägga till eller dra ifrån 8 maskor för varje storlek. Mönsterrapporten går över 8 maskor och därför är det ganska enkelt att räkna om. Tänk på att om du gör en större tröja går det åt mer garn, så att du ser till att du har så det räcker. Om du gör en kofta går det också åt lite extra av färgen du vill ha till knappslå men det brukar räcka för mig med det som redan är beräknat om jag stickar den i färg B.

På bilderna i detta inlägg har jag min blå Riddari på mig som jag stickat i storlek M. Mitt bystmått är 112 cm och på M är bystvidden 98 cm. Tröjan är alltså 14 cm mindre än jag. Om jag hade valt storlek direkt från tabellen hade jag antagligen valt L eller XL men nu hade jag provat Dennis tröja och tyckte om den passformen. Hans tröjor är stickade i M på bredden men L på längden. Hans mått är 100 cm, nästan samma som tröjan alltså.

IMG_0441

Masktäthet

När du har hittat din storlek och ditt garn kan du kontrollera din masktäthet. Det är alltid bra att göra det innan man börjar på ett plagg men det är lätt att strunta i och bara hoppas att det ska bli bra. Ibland blir det bra ändå men det kan också hända att man måste repa upp och göra om. Ifall man har en avvikande masktäthet från den som står i mönstret så blir plagget för stort eller för litet mot vad man har tänkt sig. Masktäthet betyder hur många maskor som behövs för att skapa en viss bredd och höjd i sin stickning.

I mönstret står det att du ska ha en masktäthet på 18m x 24v i slätstickning på stickor 4,5 för att få 10 x 10cm. Jag brukar markera var jag har 18 maskor och så mäter jag med ett måttband. Det går lättare att räkna maskorna med en strumpsticka till hjälp. Om du stickar löst kan du behöva gå ner en halv storlek i stickor och om du stickar hårt kanske du måste gå upp lite i stickstorlek.

Om du vill kan du börja sticka på en ärm för att mäta din masktäthet där. En ärm är ganska lätt att repa upp om det skulle behövas och om det bara krävs en mindre justering kanske den inte ens behöver repas upp då skillnaden inte blir lika stor på en ärm som över själva tröjan. Masktätheten kan variera om du stickar runt (som på ärmarna och tröjan) jämfört med om du stickar fram och tillbaka som du gör på en provlapp. Det gör att det finns ytterligare en anledning att mäta masktätheten på en ärm.

Hoppas du vill vara med och sticka en Riddari tillsammans med mig! Det ska bli så spännande att se alla färgval och alla tröjor som kommer att växa fram under hösten.

Lycka till med alla förberedelser!

Här hittar du en liten film med inspiration:

Kammebornia knitalong

jarbo_rgb

© Copyright Järbo Garn.
Reproducering och publicering av material och texter är ej tillåten utan medgivande från Järbo Garn AB.
Du är däremot varmt välkommen att länka hit.

31 kommentarer om “Riddari knitalong 1 – Material och inspiration

 1. Åh så roligt med ytterligare en tröja i Léttlopi.
  Min första gjorde jag förra året och lärde mig en hel del om dominanta färger, färgsättning och passform.
  Ser verkligen fram mot att få börja på en till!

  1. Det är så mönstret till Riddari ser ut. Det är en klassisk islandströja och jag skulle kalla det unisex. Jag kommer att berätta hur du själv kan anpassa mönstret om du till exempel vill göra intagningar för midjan.

 2. Hej,
  Jag har isländskt omspunnet garn. Kan man använda Riddari mönstret? Jag har stickat flera tröjor i det garnet men har då stickat resåren med stickor 3,5 och slätstickningen nr 6. Tips tack för jag vill gärna vara med. Det är synd att inte använda garnet som ligger där och väntar sedan 80 talet.

 3. Så roligt! Stickade min första islandströja i vintras, en Stokkur i Lettlopi. Nu har jag kikat efter en tröja till maken och bestämt mig för Riddari, men inte kommit till skott. Nu fick jag energi och lust att bestämma färger och hänga på i din knitalong

 4. Hej! Jag funderar på att sticka en riddari till min man, nen han vill gärna ha tröjor som går upp i halsen. Nu undrar jag om det är bottenfärgen man avslutar halsringningen med, och om man kan fortsätta stickningen rakt upp och göra nån typ av polokrage?

 5. Eg vill jerne vere med her, vill strikke kofte til min svigerdatters bursdag som er i desember. Verte sort bunn trur eg menn har ikke bestemt andre farger enda

 6. Hej!
  Vill gärna vara med och sticka!
  Jag vet att du är en hejare på färgkombinationer och undrar om du kan ge mig tips? Ska sticka till min pojkvän stlk M. Han älskar lila och svart. Tänker att båda kan fungera som basfärg men har du några förslag på kombinationer?
  Med vänlig hälsning,
  Anna

 7. Hej! Jag vill väldigt gärna vara med på detta, och undrar om det finns någon plan på att lägga upp mindre filmer om de olika momenten? Jag är helt självlärd och har liksom ingen annan att titta på hur man gör saker, så jag har använt youtube mycket, så ett par ”stödfilmer” skulle vara otroligt stor hjälp!

 8. Hej hej! Jag har hittat två beskrivningar på Riddari på Järbo. Dels den som finns kopplad till ”knitalongen” som verkar vara unisex.stl… Men även hittat en annan beskrivning där en tröja ( herr ) stickas med större stickor och blir lösare/större i passformen, och en tröja (dam) som stickas lite tightare med mindre stickstorlek. Går den sistnämnda beskrivningen lika bra att använda? Hänger man med i de olika turerna på knitalongen ändå? Ska sticka min första tröja nu och vill ju hänga med så bra det bara går : )

  1. Hej Anna! Båda tröjorna är unisex, det är bara att den andra blir lite lösare i passformen eftersom den stickas på större stickor. Du kan sticka vilken du vill av dem 🙂

   1. Och båda dessa stickbeskrivningar funkar för lettloppigarn? Ser på den beskrivningen ( med en mer tight/löst stickad) att det står raggi eller lettloppi…Det var någon på Facebooksidan som också noterat olika stickbeskrivningar, och att den med två olika versioner bara var för raggi… Anna

    1. Raggi och Léttlopi kan användas till samma beskrivningar, de har ungefär samma sträckning och masktäthet. Jag kommer i mina blogginlägg att utgå från den beskrivningen som jag länkat till i blogginlägget men du använder självklart vilken som passar dig.

  1. Ja, det kan vara en bra idé, i alla fall om han inte vill att den ska vara lite stor. Du kan kanske använda stickor 3 och 4 – annars tror jag att det blir för tätt stickat. Jag har stickat flera islandströjor på 4. Lycka till!

 9. Hejssan
  Jag har börjat sticka med åländska lammsull, litet till måste jag ha också lammsull från Lappland.
  Den här är min första Riddari. Om det går bra ska jag köpa isländska ull (jag har haft men användat allt och varit jätte nöjd med det ; ) och börja ännu en.
  va roligt ……….. ; ) <3

 10. Hej, jag har problem att välja rätt storlek. Min bröstvidd är 91, Stussvidd är 80 och Midjevidd är 98cm. Ska jag lägga upp för storlek M och göra intagningar för midjan? Men blir inte det för tajt i midjan då?

 11. I see you don’t monetize your website, don’t waste your traffic, you can earn extra
  bucks every month. You can use the best adsense alternative for any type of
  website (they approve all websites), for more info simply search in gooogle: boorfe’s tips monetize your website

 12. Hej, jag är jätteintresserad av att sticka en tröja i lettlopi. Men jag vill ha islandshästar med i mönstret runt om. Kan du hjälpa mig att hitta igen mönster med det på?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *