Rundstickor av trä och metall

Det kan vara klurigt att ta sig fram i den djungel av rundstickor som finns därute… Och frågorna blir lätt många när man ska göra sitt val! Trä eller metall? Fasta eller utbytbara?

Därför tänkte jag (Maja) rätt och slätt ta och dela med mig av två personliga favoriter, när det gäller rundstickor. Ett alternativ är i metall och ett i trä. Båda är fasta, eftersom jag nästan uteslutande jobbar med fasta rundstickor. Det är nog framförallt en vanesak för mig. Känner mig mest bekväm med det, och har god erfarenhet av den typen av rundsticka. Vet dock att många av er föredrar utbytbara, så en annan dag kommer vi att återkomma till ämnet. Men just idag blir det alltså fokus på fasta…

Majas favorit nr 1:

ADDI Metall

Addi metall är en klassisk modell av hög kvalitet. Övergångarna mellan sticka och kabel är mycket smidiga, vilket gör stickan behaglig att arbeta med! Jag anser för övrigt att en smidig kabel är en förutsättning för att få ett fint resultat, eftersom en hård kabel med klumpiga övergångar kan påverka stickningens jämnhet och försvåra stickningen på flera sätt.

Ett annat plus när det gäller ADDI metall, är att den finns i kvartsstorlekar! Mycket smidigt i synnerhet för dig som gärna stickar efter engelska eller amerikanska mönster, då dessa är vanligt förekommande.

Majas favorit nr 2:

BJÖRK

Björk är en härligt rustik rundsticka av trä. Jag gillar hur träet har behandlats vilket ger den fina finish som gör ändarna sköna att hålla i – och arbeta med. Sedan känns det lite extra fint att det är just träslaget björk som används till dessa stickor. Passar så bra ihop med ullgarn, tycker jag!

Det där var två av min favoriter – båda kan vara ett gångbart alternativ för dig som tycker det är svårt att välja!

Eller så har du redan hittat egna favoriter? Fyll i så fall gärna på med dem i en kommentar här nedan…

jarbo_rgb

© Copyright Järbo Garn.
Reproducering och publicering av material och texter är ej tillåten utan medgivande från Järbo Garn AB.
Du är däremot varmt välkommen att länka hit.

13 kommentarer om “Rundstickor av trä och metall

 1. 🙂 är fortfarande lite oerfaren vad gäller rundstickor. Skulle så gärna vilja efterlysa ALLT om det och hur man använder dem osv…kanske en skola i rundstickning? Mitt favoritmaterial är nog också trä; för ullen och själva ljudet av metallen när man stickar 🙂

 2. Själv är jag helt frälst på KnitPro Symfonie utbytbara stickor av björk. De är lätta att byta, lagom långa och ligger bra i mina händer

 3. Mina favoriter är Addi metall och Knit PRO symfonie. Jag föredrar också att använda fasta rundstickor

 4. Jag gillar också Addi metall och Knit pro. Har nyligen hittat små korta rundstickor (23 cm) till sockor, från Japan tror jag. De är också toppen, särskilt för oss som inte blir vän med magic loop-metoden.

  1. Vad spännande det låter med de korta stickorna! Jag använder själv rundstickan Zing (40 cm) till ärmar. Jättesmidigt!

   Mvh Maja

 5. Jag har ärvt några gamla rundstickor från svärmors gömmor. De har en böj/vinkel närmast kabeln och där fastnar maskorna och det blir ingen smidig stickning. Har även en äldre rundsticka med kabel i tunn metallwire som känns väldigt omodern, har dock inte provat den. Känner också att jag behöver uppgradera många av mina stickor då mina första egna är inköpta på tidigt 80-tal. Hade också sett fram emot en liten skola om stickor!
  Ser också väldigt mycket fram emot vårteckenkal som kommer bli min första knitalong!

  Vänligen Suss.

 6. Gillar fasta rundstickor. Om man vill testa sticka på rundstickor så är det bra att börja med fasta och köpa de i den längd och storlek man kommer sticka mest med (barn/vuxen). Utbytbara till allt annat. Själv tycker jag det blir en skarv i de utbytbara som stör men det beror nog på handlag. Addi metall är superbra, Björk i Järbos stickor är jättebra men har inte testat rundstickorna hur de funkar. Addis metall finns även i korta längder ca 20cm.

 7. Jag föredrar trä av olika skäl, t ex att det inte böjs. Å andra sidan går de av lätt om man är lite klantigt lagd (2 mm i björk fick jag sluta köpa, jag råkade bryta av dem stup i ett) och det uppstår glapp mellan fästet och själva stickan, så jag antar att jag inte hittat helt rätt än.

 8. Jag köpte rundstickan i trä och bara efter typ två veckor gick den ena stickan av precis vid fästet! Jag stickar inte hårt så jag blev mäkta förvånad. Tyvärr hade jag slängt kvittot och slängde nu även den trasiga stickan så jag kunde inte reklamera. Synd för annars gillar jag trästickor bättre än metall.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *