Stickade mamelucker 2.0!

008

Mamelucker 2.0 – kan det vara något? 

Mina (Majas) mamelucker är stickade yllebyxor som inte spar ett uns på vare sig bekvämlighet eller stil. Resårpartierna som löper längs med båda sidor ger extra god passform. Visst är du väl värd ett par sådana? Perfekt som underplagg på skidturen – eller för den delen – som modeaccessoar på dansgolvet i storstaden!;)

MAJAS MAMELUCKER

Storlek: M/L (Önskar du en annan storlek? Här hittar du instruktioner för hur du enkelt kan anpassa mönstret till ditt eget midjemått!)

Passar höftmått: 104-110 cm

Garn: 200 g Gästrike 2 tr

Rundsticka: 2,5 mm (40 cm och 60 cm)

Strumpstickor: 2,5 mm

Masktäthet: 28 m x 40 v = 10 x 10 cm på sticka nr 2,5 mm

Förklaringar

Kortvarv: När du stickar kortvarv ska maskorna lindas så här:

På rätsidan: Lägg tråden framför arbetet, lyft över nästa maska på höger sticka. Lägg tråden bakom arbetet och flytta tillbaka maskan till vänster sticka. Vänd.

När du sedan skall sticka en lindad maska stickar du både genom själva maskan och den lindade tråden.

På avigsidan: Lägg tråden bakom arbetet, lyft över nästa maska på höger sticka. Lägg tråden framför arbetet och flytta tillbaka maskan till vänster sticka. Vänd.

När du sedan skall sticka en lindad maska stickar du både genom själva maskan och den lindade tråden.

Öka 1 m under: Stick in höger sticka i maskbågen under följande m på vänster sticka, plocka upp maskan och sätt den på vänster sticka. Sticka 1 m genom den nya maskans främre båge. Sticka sedan 1 maska i den ursprungliga maskan.

RESÅRMUDD

Med rundsticka 2,5 mm, 60 cm, och Gästrike 2 tr: Lägg upp 160 m.

Sticka runt i resår (2 rm, 2 am) tills arbetet mäter 20 cm.

MITTENPARTI

Varv 1: *Sticka resår (2 rm, 2 am) över 38 m, 42 rm*, upprepa *-* ytterligare 1 gång.

Ökningsvarv A: **Placera markör, *2 rm, 2 am* upprepa *-* ytterligare 8 ggr, 2 rm, placera markör, öka 1 m under i följande 42 m**, upprepa från **-** ytterligare 1 gång = 244 m

Varv 3: *Sticka resår (2 rm, 2 am) över 38 m, 84 rm*, upprepa *-* ytterligare 1 gång.

Ökningsvarv B: *Sticka resår (2 rm, 2 am) över 38 m, öka 1 m, 84 rm, öka 1 m*, upprepa *-* ytterligare 1 gång. (Nu har 4 m ökats)

Upprepa ökningsvarv B vart 5:e varv ytterligare 6 ggr. Övriga varv stickas som varv 3.

Nu har totalt 7 ökningsvarv B gjorts och maskantalet har ökat till 272 m.

Upprepa varv 3 till arbetet mäter 13 cm.

045

Forma mameluckernas bakdel med hjälp av kortvarv enligt följande:

OBS! Kom ihåg att plocka upp och sticka de lindade maskorna när du passerar dem.

Kortvarv 1: Sticka resår (2 rm, 2 am) över 38 m, 100 rm, 2 am, 1 rm, linda maska och vänd.

Kortvarv 2: 1 am, 2 rm, 102 am, 2 rm, 1 am, linda maska och vänd.

Kortvarv 3: 1 rm, 2 am, 102 rm, 2 am, 2 rm, 2 am, 1 rm, linda maska och vänd.

Kortvarv 4: 1 am, 2 rm, 2 am, 2 rm, 102 am, 2 rm, 2 am, 2 rm, 1 am, linda maska och vänd.

Kortvarv 5: 1 rm, 2 am, 2 rm, 2 am, 102 rm, (2 am, 2 rm) 2 ggr, 2 am, 1 rm, linda maska och vänd.

Kortvarv 6: 1 am, (2 rm, 2 am) 2 ggr, 2 rm, 102 am, (2 rm, 2 am) 2 ggr, 2 rm, 1 am, linda maska och vänd.

Kortvarv 7: 1 rm, (2 am, 2 rm) 2 ggr, 2 am, 102 rm, (2 am, 2 rm) 3 ggr, 2 am, 1 rm, linda maska och vänd.

Kortvarv 8:  1 am, (2 rm, 2 am) 3 ggr, 2 rm, 102 am, (2 rm, 2 am) 3 ggr, 2 rm, 1 am, linda maska och vänd.

Kortvarv 9:  1 rm, (2 am, 2 rm) 3 ggr, 2 am, 102 rm, (2 am, 2 rm) 4 ggr, 2 am, 1 rm, linda maska och vänd.

Kortvarv 10-16: Fortsätt enligt samma princip och utöka varven med 4 m på slutet av varje nytt varv.

Sticka ett varv som varv 3.

Ta av garnet. Låt alla maskor utom de 18 i mitten av framdelen sitta kvar på rundstickan. Flytta över de 18 m i mitten (det ska det vara 40 rm innan resårkilarna i sidorna, på var sida om kilen), till en strumpsticka.

GRENKIL

Sticka slätstickning fram och tillbaka tills kilen mäter 11 cm. Avsluta med ett avigt varv. Öka 1 m i var sida på vartannat varv, totalt 6 ggr. OBS! Ökningarna ska göras från rätsidan.

Ta av garnet men lämna en garnände att sy med. Flytta över de andra maskorna på 2 hjälpstickor så att du kommer åt de 30 mittersta maskorna på bakdelen. Placera dessa maskor på en strumpsticka.

Sy fast grenkilen i mitten av bakdelen med hjälp av maskstygn/grafting, se skiss, då bildas en osynlig söm. Grenkilen skall alltså fästas i bakdelens 30 mittersta maskor. (Det ska det vara 34 rm innan resårkilarna i sidorna, på var sida om kilen).

grafting_skiss

Maskstygn/Grafting

RESÅRKANTER

Placera hälften av resterande maskor på en rundsticka = 112 m.

Höger ben

Med rätsidan mot dig: Börja i mitten av grenkilen och plocka upp 14 m, sticka sedan 34 rm, 38 m i resår, 40 m och avsluta med att plocka upp 14 m längs med grenkilen = 140 m.

Sticka nu runt i resår (2 rm, 2 am) i total 12 varv. Maska sedan av i resår. Ta av garnet.

Vänster ben

Med rätsidan mot dig: Börja i mitten av grenkilen och plocka upp 14 m, sticka sedan 40 rm, 38 m i resår, 34 m och avsluta med att plocka upp 14 m längs med grenkilen = 140 m

Sticka nu runt i resår (2 rm, 2 am) i total 12 varv. Maska sedan av i resår. Ta av garnet.

Fäst lösa trådar.

jarbo_rgb

© Copyright Järbo Garn.
Reproducering och publicering av material och texter är ej tillåten utan medgivande från Järbo Garn AB.
Du är däremot varmt välkommen att länka hit.

78 kommentarer om “Stickade mamelucker 2.0!

 1. På ökningsvarv A ska man verkligen öka lika många fram som bak? Ser inte ut så på mameluckerna men annats blir det inte 244 maskor? Något jag missförstått?

 2. Hej! Tack för mönstret! Undrar nu om du skulle kunna tänka dig att lägga upp en version som passar för gravidmage? Vore fantastiskt eftersom det är så himla svårt att hitta varma strumpbyxor som gravid, och då är det skönt med varma gravid/mamma-mamelucker 🙂

  1. Fin idé, Andrea! Egentligen tror jag att det skulle funka för gravidmage om man lade upp 272 m direkt och stickade resår över det maskantalet. Då blir ju mudden nästan dubbelt så vid… Och sedan fortsätter som vanligt.

   Mvh Maja

  1. Hej Kicki!

   Nej, det var tyvärr fel där. Det ska vara räta maskor. Har korrigerat i mönstret nu.

   Mvh Maja

 3. Det här med att sticka lindade maskor, är detta för att det inte ska bli några hål eller är det någon annan viktig detalj med detta? Har missat några och funderar på om jag ska dra upp och göra om..

 4. Hjälp! I kortvarv 1 när jag stickat resår 38 m och 98 rm så följer (för mig) 2 rm, 2am osv. Ska jag verkligen istället sticka 2am, 1 rm och vända?

  1. Jag har samma fråga angående kortvarv 1.. efter 38 m resår och 98 räta så har jag 2 räta 2 aviga etc.. ska jag verkligen sticka 2 aviga 1 rät här.. känns som att det ska vara 2 räta 1 avig..

 5. Jag får inte heller ihop det på ökningsvarv A. Det ska bli 244 m. Men när jag räknar ihop så blir det bara 236. Tillsammans med de maskor fram till första markören så blir det 244. Men jag har ju redan gjort att som står i mönstret. Har jag missat något?

 6. Tycker det är otydligt ang ökningarna i grenkilen. Ska de fördelad under de 11 slätstickade cm eller efter??

 7. Så fina mamulucket, men jag har fastnat redan efter mudden på 20 cm.
  Är mittenpartiet fram eller bak på byxan. Eller både och.
  Varv 1 sticka över 38 m , 42 m , vilja maskor är det? Eller ör det storlek M och L?
  Med vänlig hälsning, Margareta

 8. Hej! Har samma fråga som två personer tidigare hade: kortvarv 1, efter 98 rm, ska det vara 2 am direkt efter, där kommer ju 2 rm?

 9. Så vackra <3
  Funderar på om det inte blir stort slitage i grenen när ylle gnids mot ylle (beror givetvis även till viss del på hur man rör sig och är skapt i hullet 🙂

 10. Pingback: Yllesäsong |
 11. Hej fina Maja! Nu är jag på kortvarv 10, men har fastnat.. det står att en ska utöka varven med 4 maskor i slutet på varje nytt varv. Hur gör jag då..??

  1. Hej, du stickar till och med den lindade maskan, sen stickar du tre maskor till och lindar den fjärden och vänder. Då blir varvet 4 maskor längre varje gång.

 12. Jag är förmodligen lite trög – men hur ska ökningarna göras under ökningsvarv A. Det är detta jag menar: ” öka 1 m under i följande 42 m”
  Ser fram emot de klara mameluckerna o svar.
  Tacksam för hjälp

  1. I inledningen av beskrivningen står det: ”Öka 1 m under: Stick in höger sticka i maskbågen under följande m på vänster sticka, plocka upp maskan och sätt den på vänster sticka. Sticka 1 m genom den nya maskans främre båge. Sticka sedan 1 maska i den ursprungliga maskan.”

   Hoppas att du redan löst problemet så att du får använda dina mamelucker.

  1. Hej, du maskar inte av utan syr ihop grenkilens maskor med motsvarande maskor på mameluckernas bakstycke. Men, om maskstygnen är svåra att få till så går det säker att maska av och sy ihop (men då får man en söm på rumpan som kanske skaver). Den här beskrivningen hade jag hjälp av när bilden på stygnen inte räckte till för att få det rätt. Ramsan i klippet var bra ”Ner i en gammal, upp i en ny”.

   https://www.youtube.com/watch?v=wA4mrBVRqL0

 13. Hej
  Har fastnat när jag börjar göra ökningsvarv B. Och sen ska sticka som varv 3. Ska man göra flera maskor i resoren (fler än 38) eller fler räta maskor (fler än 84) eftersom det blir fler maskor efter varje ökningsvarv?

 14. Hej! Jag har gjort de 7 ökningsvsrven och därefter står ”Upprepa varv 3 till arbetet mäter 13 cm.” Mitt arbete mäter betydligt mycket mer än 13 cm, bara resåren mäter ju 20 cm och nu när jag fått ihop 272 m mäter mitt arbete ca 29 cm. Jag förmodar att arbetet ska mäta 33 cm? För övrigt är de sp himla gulliga:) Jag hoppas mina blir lika bra.

  1. Hej!
   Jag är precis där i mönstret också och undrar om det kan vara att slätstickningen efter resårpartiet ska vara 13 cm?

 15. Hej!
  Skulle vilja vara med i #mameluckupproret och sticka ett par. Är dock väldigt känslig vad det gäller ylle (kliar). Kan du rekommendera ett garn åt mig?

 16. Nu blir jag osäker, jag gjort varv 1 med lindad maska o skickar nu kortvarv 2. Ska jag ”fånga upp” lindan och sedan fortsätta sticka de resterande maskorna, eller?

 17. Hej,
  Har varit peppad att sticka ett par mamelucker nu länge och har äntligen tagit upp projektet efter att avslutat det jag höll på med..
  Nu fattar jag inte alls mönstret.
  Man lägger upp 160 maskor och stickar resten i 20 cm. Gjort!
  Sen går man vidare till mittenparti, eller hur?
  Varv ett är stickat.
  Sen kör jag fast, öknings varv A. Där står totala maskantalet 244, och man skall öka totalt 2 maskor per varv om jag fattar rätt?!
  Det blir ju att man måste sticka oändligt många varv för att komma upp till 244 maskor om man bara skall öka 2 maskor per varv.. Vad är det jag inte fattat??

  1. Jag har också fastnat där? Om jag har 160 m fattar jag inte hur det kan bli 244m om jag bara ökar 2m efter det här varvet? Kom du på hur man ska tänka?

 18. Hej!
  Jag har börjat sticka mameluckerna, och har sett en fin bild där slätstickningen var i en annan nyans.
  Jag har nu stickat klart midjeresåren och ska börja med själva ”byxdelen” och då börjar jag fundera hur jag ska få till att resåren på sidorna fortsätter i samma som midjeresåren och att den släta delen fram och bak blir i en ljusare nyans.
  Känns som det blir mycket trådar på insidan om man ska låta trådarna löpa med runt om men jag kan inte komma på hur jag annars ska få till det så att det inte blir hål.

  Så min fråga är hur ni stickat de som var tvåfärgade (ett par blåa på er FB-sida)?

  Tack för fint mönster!

 19. Hej, Jag har fastnat på kortvarv 16. Jag är uppe i 31 +102+31 maskor när jag ska gå på ”Sticka ett varv som varv 3.” Här får jag inte ihop det. Skall jag avsluta kortvarv 16 med lindad maska och vändning och därefter sticka ett varv som varv tre? Då Hamnar ju inte det nya varvet i samma linje som de gamla varven ( som väl börjar efter resåren)?

  Tack på förhand! 🙂

 20. Pingback: Varm om baken |
 21. Hej! Stickar dessa mamelucker men har fastnat på Ökningsvarv A. Det står att man ska upprepa 2 rm, 2 am. 8 ggr. förstår inte riktigt detta jag hamnar ju i mitten av resåren då . Antar att jag tänker fel!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *