Stickskola: Raggsockor

90939_omslag_raggsocka-3078

Visst är det underbart med varma gosiga raggsockor på fötterna, särskilt under dessa kalla vintermånader?

Har du alltid velat lära dig att sticka sockor själv, men kanske tyckt det varit lite krångligt? Då ska du kika lite närmare på vår sockskola. Vi har även gjort en tydlig bildbeskrivning (PDF) som du kan ladda ner här: Lär dig sticka raggsockor 90939 >

Här nedan visar vi med bilder hur du gör alla moment som kan vara svåra i en socka. Stickor och mått som anges är efter storlek 37-39 i Raggi. Övriga storlekar, se länken ovan och byt ut siffrorna inom [ ] för önskad storlek. Detsamma gäller om du stickar i Mellanraggi eller Miniraggi.

Slätstickning: Det som kan vara bra att känna till är att när man stickar runt på fyra stickor (eller rundsticka) så gör man slätstickning med enbart räta maskor (rm), eftersom man bara stickar från rätsidan, runt runt. MEN när man stickar hälkappan på sockan stickar man fram och tillbaka över två stickor och då blir slätstickningen rm från rätsidan och am från avigsidan.

Ta fram garn och strumpstickor – nu börjar vi!

 Uppläggning

A. Lägg upp [48] m på strumpstickor nr 3.5.
B.
Fördela maskorna över 4 strumpstickor så det finns [12] m på varje sticka. Börja sticka med den femte strumpstickan som på bilden, så du sluter till en ring och stickar runt. Se till att maskorna inte vrider sig när du börjar.
Tänk att den första stickan du börjar med är ”sticka 1”, fortsätt med ”sticka 2” osv.

Skaft

C_D_raggsocka

C. Sticka resår (2 rm, 2 am varvet runt. Följande varv stickas rm över rm och am över am), i [15-16] cm.
D.
Byt till stickor nr 4.5 och sticka 2 varv slätstickning (= rm i rundstickning). På första varvet minskas [8] m jämnt fördelat. Minska genom att sticka 2 rm tillsammans (tills).

Hälkappa (baksidan av hälen)

E_F_raggsocka

E. Nu stickas enbart över sticka 1 och 2. Maskorna kan med fördel flyttas över på en sticka.
F. Sticka [16] varv slätstickning (fram och tillbaka, rm från rätsidan, am från avigsidan).

Häl

G_H_raggsocka

G. Nu börjar minskning för häl. Sticka [12] rm, sticka 2 rm tillsammans (tills) i bakre maskbågen (mb).
H. Sticka 1 rm. Sticka inte återstående m på vänster sticka (= sidmaskor).

I_J_K_raggsocka

I. Vänd arbetet. Lyft första maskan avigt (tråden ska ligga framför arbetet/vänster sticka och den ska inte stickas utan bara föras över till höger sticka).
J. Sticka [5] am, sticka 2 am tills.
K. Sticka 1 am. Sticka inte återstående m på vänster sticka (= sidmaskor).

M_N_raggsocka

L. Vänd arbetet. Lyft första maskan (tråden ska ligga bakom arbetet/vänster sticka och ska inte stickas utan bara föras över till höger sticka).
M. Sticka [6] rm, 2 rm tills i bakre mb (se bild G), 1 rm. Sticka inte återstående sidmaskor.

O_P_raggsocka

O. Fortsätt minska på detta sätt till sidmaskorna tar slut. För exakt antal vändningar, se beskrivning 90939 >
Sticka därefter 1 v rm. Nu är hälen färdig!
P. Fördela maskorna åter på två stickor, sticka 1 och 2.

Hälkil

Q_R_raggsocka

Q. Fortsätt med sticka 2 och plocka upp [11] nya maskor på sockans högra sida. Plocka upp maskor genom att hämta upp garn genom den yttersta maskan av hälkappan. Fördela antalet nya maskor jämnt över hälkappans varv.
R. Sticka rm över sticka 3 och 4.

S_T_raggsocka

S. Plocka upp [11] nya maskor på sockans vänstra sida, fortsätt att sticka maskorna på sticka 1 på samma sticka.
T. Nu ser arbetet ut så här.

U_V_X_raggsocka

U. På nästa varv: minska på sticka 2 genom att sticka de 2 sista m rätt tillsammans (2 rm tills).
V. På sticka 1: Sticka de 2 första m tillsammans rätt i bakre masbågen (2 rm tills i bakre mb).
X. Upprepa minskningarna på sticka 2 och 1 vartannat varv till [40] m återstår.

Fot

 

 

 

Y_raggsocka

Y. Fortsätt sticka slätstickning runt (rm) till foten mäter [19] cm. Måttet tas från hälkappan och framåt.

Nu börjar minskningar för tån.
Z. Sticka 1 och 3: Sticka den första maskan rät, sticka 2 rm tills, sticka resterande m räta.
Å. Sticka 2 och 4: Sticka till det återstår 3 m, sticka 2 rm tills i bakre mb, sticka sista m rät.

Ä. Upprepa minskningarna vartannat varv till det är totalt [16] m kvar.

Nu kan du välja att göra rund eller rakt tå.
Rund tå: Ta av garnet och dra igenom återstående maskor. Fäst garnet.
Rak tå: Se beskrivning 90939 >

Ö. Färdig socka!

 

 

jarbo_rgb

© Copyright Järbo Garn.
Reproducering och publicering av material och texter är ej tillåten utan medgivande från Järbo Garn AB.
Du är däremot varmt välkommen att länka hit.

64 kommentarer om “Stickskola: Raggsockor

 1. Hej
  Jag förstår inte vad som mens med D
  Jag har gjort resår stickning i ca 20 cm men förstår inte riktigt vad ja ska göra sen.

  1. Hej Beata
   Bild D visar hur du stickar 2 rm tillsammans. Du ska efter resåren sticka 2 varv slätstickning = räta maskor runt. På första varvet minskar du 8 maskor jämnt fördelat.

 2. Hur många vändningar gör man för hälen när.man minskar den ?
  Det står att man kan klicka på länken men ja kommer dessvärre ingenstans 🙁
  Mvh Beata

  1. För Raggi är det 3.5 för skaftet/resåren och 4 från hälkappan.
   Du hittar stickornas nummer i PDfen som det länkas till i början. Vi har valt att inte skriva det i denna bildbeskrivning, då man ska kunna använda även Mellanraggi eller Miniraggi till den och enbart då byta ut maskantalet.

 3. Hej! Jag har precis börjat sticka och håller på att sticka resåren, och eftersom jag tyckte det var lättare att sticka vriden avig maska så kör jag på det (och stickar då räta genom bakre maskbågen). Problemet är att min resår börjar se vriden ut, som en spiral, och jag undrar om det beror på att jag inte stickar på det vanliga sättet?

  Är det i så fall bara att köra på (och så löser sig det när sockan är klar) eller måste jag ändra tillvägagångssätt?

  1. Det verkar som att du får en vriden resår, vilket kan vara en fin variant på sockskaft. Eftersom du inte gör som det står så blir resultatet även ett annat. Bara du inte påverkar maskantalet så är det bara att sticka hälen enligt beskrivningen när du kommer dit.

 4. Hur 17 ska jag få ihop hälen, jag upprepar steg I-M, men eftersom det är olika många am & rm blir det ju helt skevt & jag får en dragning åt ena sidan & ett hål i mitten. Försöker klicka på länken för att få detaljerade instruktioner men den verkar inte funka 🙁

  1. Hej
   Ber sååå mycket om ursäkt för att jag missat att svara på din fråga!
   Du ska inte gå tillbaka till moment I efter M, utan vända och sticka hoptagningar på samma sätt med 1 m mer för varje varv. Sidmaskorna blir då färre för varje varv och till slut är det inga kvar. För exakt antal vändningar och maskir, se pdfen via länken i inlägget.

   1. Det är tyvärr väldigt otydligt i beskrivningen. Jag har fått sticka om 3 gånger pga detta, alltså att det uttrycks som att man ska upprepa stegen fr o m I (eller 12 i pdf:en som jag följer). Ni kanske borde överväga en omformulering i beskrivningen? I övrigt ett fantastiskt bra mönster. Mycket glad över att jag hittade det!

 5. Hej! Har stickat ett par av dessa nu och det är en superbra beskrivning för mig som nybörjare! Men nu undrar jag vart hittar jag länken om jag vill göra större storlek?
  Tack på förhand
  /Marie

 6. Tack för en jättebra och pedagogisk sida med ”sticka racksocka”.
  Det har hjälpt mig att fräscha upp mitt minne efter en stickpaus på 33 år 😀 och få klart ett par sockor. Nu ska mina vuxna döttrar få var sitt par :D.
  Jag har nu rekommenderat den till en väninna!

  MVH Bibi

 7. Hej tack för en superbra beskrivning! Allt har gått bra och min stickning ser precis ut som på bilden när jag kommit till moment Q och är klar med hälen. Nu sticker tråden ut på sticka 2 vid hälen som på bilden innan, men hur ska man plocka upp maskor med sticka 2 när man påbörjar hälkilen? Då hamnar tråden ju som mitt i arbetet och sen när man ska sticka rät m sticka 3 och 4, hur får jag tråden dit? Kan inte förstå vad jag missat

 8. Tack jag behövde en uppfräschning av hur det går till att sticka socker. Detta var en superenkel beskrivning. Stickade massor när barnen var små men har sedan lagt det åt sidan. Nu är det dags att plocka upp stickningen igen och familjen är superlycklig för det blir sockor till barn och barnbarn =).

 9. Hej! Jag hittar förstår inte beskrivningen för att sticka med miniraggi, maskantal osv. Var hittar jag? Tack på förhand!

 10. Nu ska jag för första gången prova på att sticka raggsockor då jag hittade denna superbra beskrivning Hoppas jag lyckad

 11. Hej, varför står det olika storlek på stickorna?
  På garnet 4,5 och 5. På beskrivningen 3,5 och 4,5.
  Första gången jag ska sticka raggsockor och jag är förvirrad.

  1. När du går efter en beskrivning ska du använda de stickor som står i beskrivningen. Den som gjort designen vill få en viss täthet i plagget och det är inte alltid det blir så med de stickor som rekommenderas på garnets banderoll. Till sockor vill man ofta ha lite tätare struktur och använder därför tunnare stickor än till tex en tröja.
   Lycka till!

 12. Har velat sticka sockor i flera år, men inte vågat- det har verkat så krångligt! Köpte ett nystan Raggi för nåt år sen, när lokala garnaffären hade rea, men har inte vågat sätta stickorna i det- förrän nu! Tusen tack för en utmärkt beskrivning, som gjorde att jag äntligen vågade! Supersköna var de, så nu ska maken få sig ett par också!

 13. Tack för en mycket pedagogisk.och enkel beskrivning, har nu stickat 4 par i olika storlekar som blev Uppskattade julklappar.

 14. Tack för att ni lyckats toppenbra med beskrivningen! Följde den och det blev sockar! äntligen knäckt koden! ☺

 15. Tack för en super fin och pedagogisk sockbeskrivning! Nu har jag snart stickat klart mitt första par raggisar någonsin 😀

  1. Grattis!
   Och tack för berömmet! Då vet vi att beskrivningen funkar och vi nått vårt mål.

 16. Är det så att sockan kan ”vrida” sig lite framme vid tårna för att man stickar för hårt? Antar att det rättar till sig med tiden, men är bara nyfiken på varför den gör så 😛

  1. Kontrollera så att du har rätt maskantal för ovan/undersida och att du gör hoptagningarna med 2 sidmaskor emellan, att det stämmer mot hälen. Då ska det inte vrida sig. Det rättar nog till sig när du använder dem annars.

 17. Hej! Jag har lite problem med mönstret. Jag stickar den minsta storleken 22-24. Jag har lagt upp 36 maskor (9 m på varje sticka), och sedan stickat all resår. Därefter står det i instruktionerna att man ska minska 8 m på första varvet slätstickning och enligt mönstret tolkar jag det som att det gäller för alla storlekar. Stämmer det? Då får jag 7 m kvar på varje sticka. Sedan går förminskningarna vid hälen bra men när det är färdigt och jag ska fördela maskorna på två stickor igen får jag ojämnt antal maskor på varje sticka

 18. Hej!

  Tack för en bra beskrivning,
  mitt första par strumpor

  Jag får inte till minskning för tå, hur gör man?
  (Å) Sticka 2 & 4, stickar jag endast räta maskor i bakre maskbågen? Och sista rätt, eller stickar jag endast ihop 2 maskor/varv?

  1. Sticka 2 & 4, stickar du vanliga räta maskor (ej i bakre mb) till du har 3 m kvar på stickan, då stickar du ihop 2 rm i bakre mb, sedan 1 rm som vanligt.
   Minskningarna blir i början på sticka 1 & 3 och i slutet av sticka 2 & 4, alltså i sidorna av sockan.

 19. Hej
  Jag ska sticka stl 52. Jag har köpt 4.5 stickor. Hur ska jag ändra beskrivningen?
  Hur många maskor i början?
  Ska jag köpa 2.5 stickor till skaftet?
  Mvh Kristina

 20. Hej! Stickar Stl 37/38 enligt beskrivningen för mellanraggi men efter kortvarv 10 har jag gång på gång en maska kvar fast det enligt texten ska vara slut då nästa varv påbörjas. Ska det kanske vara 13am istället för 12am på varv 10? Eller gör jag fel någonstans?

 21. Sticka sockor av Mellanraggi Järbo. Stickgrovlek samt mönster. Var hittar jag det. Helt vanliga enl Stickskolan. Tack på förhand.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *