Tävling: Trettiofem vantar!

Under det senaste året har jag (Maja) skrivit på en bok om vantar, och just idag är det dags för boksläpp!

Det innebär att min nya bok TRETTIOFEM VANTAR (Bonnier Fakta) från och med nu finns ute i butik, och det vill vi naturligtvis fira tillsammans med er! Vi kommer att göra det i form av en tävling – där tre lyckliga vinnare har möjlighet att vinna boken samt ett materialkit (garn + stickor) till de rosa vantarna KRUSIDULL som ni ser på bilden nedan:

KRUSIDULL är flätstickade vantar med en särskild typ av tumkil, i form av en livslinje. Du stickar dem i det mjuka, härliga garnet Alegria Grande. I boken finns också ytterligare en modell som stickas i Alegria Grande, så om du föredrar spets framför flätor, går det fint att istället sätta stickorna i vantarna KRUMELUR, som du ser här nedan:

Att skriva en stickbok med trettiofem vantmodeller, är nästan lite som att delta i ett maratonlopp för vantstickare! Jag har stickat och stickat, och det har varit så spännande att verkligen få djupdyka i vantarnas underbara värld.

Trettiofem vantar innehåller allt från mönsterstickade vantar till enfärgade vantar som stickas uppifrån och ned samt vantar med flätor, spets och ränder… Jag har hämtat inspiration från flora och fauna, årstidernas skiftningar och sagans värld. Modellerna varierar i svårighetsgrad, så att det ska finnas något för alla att ta sig an. Och garnerna som används i boken är av olika grovlek, men mestadels ull – eftersom det är ett värmande och fukttåligt material som passar alldeles utmärkt till vinterplagg. Jag har bland annat designat flera vantar i Lettlopi. Till exempel vanten GRANSKOTT som du ser nedan:

Om du är förtjust i Manos del Uruguays garner, så vill jag också tipsa om halvvantarna HÖSTGLÖD, som stickas i Alegria.

Om du vill titta närmare på de olika modellerna rekomenderar jag ett besök på Ravelry, där samtliga modeller snart finns att se! Vill du sticka mina vantar tillsammans med fler vantstickare så vill jag även tipsa dig om denna nystartade Facebook-grupp – där kommer vi att ägna oss åt just det!

Jag vill också bjuda på en liten försmak av boken, med hjälp av denna stämningsfulla film som fotograf Helén Pe har gjort:

Vill du vara med och tävla? Då gör du så här:

 • Lämna en kommentar till detta blogginlägg där du berättar om ditt första handarbetsminne.
 • Tävlingen pågår från idag fram till klockan 23.59 på torsdag (den 13/9).
 • Tre lyckliga vinnare dras därefter helt slumpmässigt och presenteras här på bloggen och i våra sociala medier på fredag (den 14/9).

 

Nu vill vi alltså veta: vilket är ditt första handarbetsminne?

 

 

jarbo_rgb

© Copyright Järbo Garn.
Reproducering och publicering av material och texter är ej tillåten utan medgivande från Järbo Garn AB.
Du är däremot varmt välkommen att länka hit.

549 kommentarer om “Tävling: Trettiofem vantar!

 1. Jag stickade nog något smått i skolan, bla en mössa som jag inte använde så många gånger. Det första egna projektet hemma var när jag var 11 år och stickade en tröja i bomullsgarn. Den var pastellfärgad, tre färger och blev faktiskt så pass bra att jag kunde använda den tills den blev för liten. Nu efteråt kan jag tycka att det var en rätt stor chansning av mamma att låta mig sticka en tröja då jag bara stickat lite i skolan innan. Det blev i alla fall början på min hobby som jag nu har haft i 30 år.

 2. Mit første håndarbejdsminde er fra jeg var omkring 4-5 år. Min mormor forsøgte at lære min fætter og jeg at hækle luftmasker. Jeg var elendig til det, men min fætter derimod hæklede bare derudaf.

 3. Det var Lovikka vantar i skolan, mina blev snabbt klara så jag fick ”hjälpa” några klasskompisar att sticka deras också

 4. Syslöjden i skolan när jag bestämde mig för att virka en duk å den blev skålformad å jag fick hjälp av fröken en hel del men jag lärde mig så mycket på vägen å där föddes mitt intresse. Gav senare bort duken så har tyvärr den inte kvar som minne.

 5. Ett av mina första minnen är tumvantarna som jag stickade i skolslöjden troligen i tredjeklass i slutet av 1950-talet. Vantarna var stickade med kiltumme och hade en mönsterbård över fingrarna
  Vantarna var ljusberga och mösterbården som var vit och den klassiska blombården bildade en liten midja över fingrarna (det var svårt med mönsterstickning med två färger)
  Vantarna använde jag med stolthet i flera år Eva

 6. Jag minns när min farmor lärde mig sticka, då var jag 5 år. Det var det roligaste jag visste när jag lärt mig. Det första jag stickade var en liten docka, som stickades som en rak lapp där jag bytte färg för att få skor, byxor, tröja, ansikte och mössa. När lappen var klar sydde jag ihop den med hjälp av farmor så den formades till en liten docka. Broderade dit ögon, näsa och mun. Tyvärr finns den inte kvar längre, men har hittat gamla mönster på nätet och funderar på att ta upp detta i skolan där jag numera jobbar som slöjdlärare. Jag fann mitt stora intresse när farmor lärde mig sticka!
  Vore verkligen roligt att få vinna!

 7. När jag var ca 5 år och min mammas mormor 85 år lärde mig att virka. Kommer inte ihåg vad det blev, men minns värmen och närheten. Hennes otroliga tålamod med mig. Tänker alltid på henne när jag tar fram garn och virknål/stickor, speciellt när jag använder hennes favoritfärg lila. Hon fick mig att uppskatta lugnet med handarbete och glädjen över att få skapa något av lite garn.

 8. Jag började handarbeta med min farmor redan som 6-7 åring i slutet på 60-talet. Farmor lärde mig virka spetsdukar och hon var fantastiskt duktig. Vi satt hemma i hennes lilla hus på helgerna och hon hade ett otroligt tålamod. Det bästa som fanns var att vara hos farmor, hon öppnade min värld för handarbete. Genom åren har jag sedan broderat, sytt och stickat massor.
  Farmor fortsatte sticka raggsockor ända fram tills att hon gick bort, 102 år gammal och alla vi 12 barnbarn, 26 barnbarnsbarn och 4 barnbarnsbarnsbarn har fått sockar stickade av farmor. Det finns fortfarande en skatt kvar till kommande avkommor.

 9. Min mamma sydde när hon vart yngre och hon övergick till virkning och stickning när jag vart liten. Sedan övergick det till tex måla i gips, brodera stramalj. Så det här med handarbete har alltid funnits i vår familj. Så vid 7 års ålder sitter jag vid köksbordet och knåpar ihop kläder till min orange favorit nalle. Det blev byxor och en omlottröja med knytskräp, som jag sydde för hand. Senare bad jag min mamma lära mig både virka och sticka. Idag syr, virkar och stickar jag, mer till andra än till mig själv. Vantar har det inte blivit, då jag tycker tummen verkar krånglig, men kanske dags nu med den nya varianten med livslinjen.

 10. Första minnet är när mamma lärde mig sticka på kökssoffan. När jag stickat ett tag började det att gnissla och knarra väldigt, jag hade stickat för hårt. Mamma kom då för att rätta till det hela. Och så upprepades proceduren många gånger.

 11. Mitt första starka handarbetsminne var när jag lärde mig sticka. Jag var runt 10-11 år och var hemma och var sjuk och fick gå igenom mammas sticklåda och välja vad jag ville. Jag valde ett par rosa jumperstickor och vitt garn. Det blev nog inget mer än en lapp den där första gången, men ganska snart senare stickade jag min första pläd. Jag stickade rätstickade rutor som jag sydde ihop. Det tog sin lilla tid! Pläden har jag ännu kvar och framme. Sedan min första kontakt med stickningen den där dagen har jag aldrig slutat och det är jag så glad för!

 12. Det är kanske inte mitt allra första minne, men det är ett av de starkaste.
  Jag gick i sjunde klass och vi skulle sticka på slöjden. Som i allt jag gjorde (och gör) var det aldrig tillräckligt med lagom utan istället för att sticka vantar eller en sjal som mina klasskamrater valde jag att sticka en tröja. I bomullsgarn ….. med mönsterstickning över hela.
  Jag fick bekosta garnet själv och min lärare var skeptisk, men lät mig hållas.
  Tröjan blev färdig, läraren nöjd och idag ligger den i en låda i sommarstugan.
  Lite sliten, men ändå mysig att ta på när sommarkvällarna blir lite kyliga.

 13. Mitt första stickminne var när mamma stickade och jag frågade om hon kunde lära mig det. Hon visade mig hur man gjorde räta maskor. Mamma la upp ett antal
  maskor med ljusblått garn kommer jag ihpg och sen gjorde jag min första stixkning som var en halsduk. Även om den var krokig som en gammal ko stig var jag så stolt över mig själv. Det tog mig en hel sommar och höst att få den klar. Jag var då 5 år gammal men jag minns än våra stickstunder. Idag har jag dock inte min mamma kvar men minnet finns kvar i mitt hjärta.
  Madelene

 14. Det var på 6-års lekis vi skulle brodera en fyrkantig duk. Det var raka stygn, halva korsstygn, hela kors stygn. Duken var röd och trots en olycka med grönt glitter nagellack som pryder duken så finns den kvar. Varje jul kommer den fram.

 15. Jag var sex år gammal och mamma lärde mig knyppla. Mamma gick på kurs i skånsk knyppling så jag ville också lära mig. Hon trodde inte att jag skulle klara det så jag fick börja med sytråd på en randig stolsdyna. Men det blev spets så nästa gång fick jag lintråd.

 16. Oj, ja, det är värt att minnas.
  Innan jag började sticka så gick jag till en hobbybutik som reade ut varor pga de flyttade.
  Jag blev förälskad i garn och köpte…1 nystan av varje färg, dessutom akryl! Det blev dock några fina kuddar av garnet 🙂

 17. Jag var 6 år när min mormor lärde mig sticka ,minns hur gått det luktade av ullgarnerna o hur rogivande det var med stickning .Förs gjorde jag en halsduk till morfar.Sen har det blivit både vantar sockor tröjor o sjalar genom åren

 18. Ett av mina första handarbeten gjorde jag när jag var runt 8 år och jag ville lära mig att brodera med korsstygn. Jag skulle göra en julklapp till min mormor, det skulle bli en liten duk där det stod god jul. Min mamma hjälpte mig och jag blev så nöjd med den. Efter det så ville jag fortsätta så mamma fick leta fram massor av gamla mönster som jag kunde brodera på.
  Nu har min mamma fått leta fram gamla stickor istället då jag har börjat sticka istället vilket jag tycker är så kul, och det hade varit så roligt att vinna denna fina boken så jag kan utvecklas mer i stickandet!

 19. Mitt första stickningsminne är när jag var så liten så jag trodde att det räckte att snurra garnet runt ena stickan och sedan slå stickorna mot varandra. Det var ju så mamma gjorde, trodde jag! Blev så besviken då inget hände.

 20. Hej
  Mitt första handarbetsminne var jag10 år och på sommarlov hos min farmor.
  Farmor stickade och virkade och vävde jämt alla dagar utom söndagar och långfredag.
  Slöjdfröjen i skolan hade inte klarat av att lära mig sticka för att jag ör vänsterhänt…
  Fina farmor tog sig tid och vi satt i stora rummet i finsoffan under finklockan som slog varje hel och halvtimme
  Hon höll i mina händer och la upp maskor och visade hur man skulle sticka räta maskor … när jag förstod satte hon sig i Carl Malmstens fotöljen ned glasögonen på näsan och virkade lakansspets …
  När jag tappade maskor sprang jag till farmor och hon hjälpte mig trolla upp dem igen ❣️Så lycklig att jag lärt mig sticka !!!
  När skolan började igen fick jag garn av min farmor att sticka min första tröja en röd mohairtröja med ett rosa hjärta på framstycket …
  Det blev det käraste jag ägde

  Farmor lärde mig virka och sy på symaskin oxå och jag fick ofta vara med och hjälpa till när hon vävde och klippte matttrasor
  Älskade farmor gav mig mina intressen som jag haft med mig i 45 år nu ❤️

 21. Jag gick i mellanstadiet och skulle virka grytlappar (som alla måste göra). Dom blev snea o vinna o fröken repade upp o repade upp igen o igen, blev nog klar sist av alla (fortfarande snea o vinna). Efter ett antal handarbetsfria år gjorde jag ett nytt försök och har fortsatt sedan dess. Virkar och stickar till alla som vill ha. Det har blivit min terapi i jobbiga stunder och glädje i andra stunder.

 22. Ojojoj, kommer inte riktigt ihåg hur gammal jag var. Men minns att mormor satt o virkade med tunna garner, jag tyckte det såg ut som sytråd då. Kära mormor lärde mig att virka, men har tyvärr inget kvar efter henne.
  Nu både virkar o stickar jag mycket. Största hittills är en virkad filt av restgarner ca 120*200.

 23. Mitt första handarbetsminne är små sydda, stickade och virkade kläder till mina Monchichi-apor (osäker på stavningen där.. ). Mamma och farmor hade gjort några plagg och jag minns inspirationen och lusten att prova på själv! Min virkade haklapp blev inte lika jämn som mammas och maskorna i tröjan blev väl ganska ojämna, men det var ändå så roligt att välja färg, material och att kunna göra själv! Jag har gillat olika former av handarbete sedan tidig ålder och har aldrig slutat!

 24. Mitt tidigaste minne av handarbete var inför julafton när jag var kanske 5/6 år. Min mamma broderade mycket dukar och en av dessa fångade min uppmärksamhet, en med tomtar och rödhakar på! En dag lämnades den halvfärdiga duken framme på ett skrivbord och jag tyckte det var en underbar idé att hjälpa min mamma bli färdig med duken, det var ju bara att dra nål och tråd genom duken! Som ni säkert kan gissa var min hjälp inte så uppskattad, men duken lyckades bli klar till jul och den är fortfarande en av mina favorit julpynt 17 år senare.

 25. Syslöjden gav mig inte mycket men jag hade en moster som var en klippa på att sticka och hon hade även ett tålamod utan dess like. Hon lärde mig och tänk att jag började med en flättröja och den blev klar med mycket hjälp, riva upp och lite tårar med all säkerhet. Men där väcktes mitt intresse. Jag skäcker henne en tacksam tanke ibland att hon aldrig gav upp. Tyvärr finns ingen tröja kvar men minnet är desto starkare.

 26. Mina första handarbetsminnen är att mamma alltid hade ngt stickning på gång…
  Mitt första alster är en stickad hängslekjol till dockan var väl ca 10 år…
  Minns också med värme mormors stora byrå full med stuvbitar o garner – det var lycka att få plocka o ”botanisera” där!

 27. Mina första alster gjorde jag tillsammans med min mamma som fyraåring då vi sydde grodor som sedan fylldes med ris. Mamma sydde grodan på maskin och jag fick hjälpa till och fylla den och sedan fick jag själv sy ihop det sista för hand med efterstygn. Sedan blev det i lekis då man fick väva mattor i en vävram och sy dukar på våffelväv. Hemma fanns det alltid tillgång till tyg och garner, jag virkade och sydde kläder till mina troll och Barbiedockor och i högstadiet stickade jag min första tröja. En hel del alster har det blivit sedan dess…

 28. Mitt första handarbetskunnig är när min mormor skulle visa mig hur jag skulle brodera. Jag var kanske 6 år och på den vägen blev det. Hon lärde mig även att sticka och virka och jag tänker ofta på henne när jag handarbetar, min fina mormor <3

 29. Mitt första minne är när min mamma lärde mig att sy en rutig kjol på våran Singer trampmaskin. Det var inte alltid lätt att trampa i rätt takt. Jag kommer även ihåg att i syslöjden fick vi sticka vantar. En blev stor och en blev liten.

 30. Mitt minne är när jag var med min mamma i en stor garnaffär med långa rader med garn precis i min ögonhöjd, där och då blev jag fast och än idag älskar jag att gå in i en garnaffär och klämma och känna på garner. Oftast är det garnet som bestämmer vad det ska bli, ett vackert garn slår allt!

 31. Mormor och mamma har alltid handarbetat så att testa olika formen av handarbeten var en självklarhet. Min ett tidigt minne som finns med än idag är nog väven som morfar snickade ihop. En barnväv men lite större. Mormor såg till så att varpen kom på plats. Sedan var det bara att skapa av rivna tygtrasor. Glädjen se något som jag spat växa fram var stor. Kombinera färger och olika grovlekar på tygtrasorna för att få struktur. Detta har lagt grunden för mitt intresse av att skapa med textila material och idag är stickning min favorit. Men det skulle vara kul att ha en väv också ❤️

 32. Visst minns jag mina första trevande försök att brodera en duk! Ett uppritat blommönster på ett grått tyg, dessutom skulle jag sy på en spets! Jag har duken kvar.

 33. När Jag var barn skulle jag virka en duk i skolan. Det var fem små rundlar i duken. Jag virkade en då. Nu som vuxen både vikar, stickar och sy jag som bara den.
  Jag har smittat av mej med att virka till min dotter. Kul att handarbeta i generationer.

 34. Så spännande att titta tillbaka tills när allt började.
  Jag, 5 år gammal, sitter i soffan mittemot min mamma och vi har båda garn och stickor i händerna. Mamma har hjälpt mig lägga upp maskor och nu försöker jag härma mamma hur man gör när man stickar. Det funkar dåligt då jag både är vänsterhänt och saknar tålamod. Jag vill ju göra en halsduk till min docka NU.
  Det slutar med att min något frustrerade mor sätter mig i knät och så stickar vi tillsammans. Det blev en liten halsduk till slut men det var inte jag som gjorde den klar
  Bättre lycka nästa gång. Det är nu 43 år sen.

 35. Mitt första minne är på slöjdlektionen i 4:an. Vår slöjdlärare som var den suraste som fanns delade ut garn och två stickor. Hon visade lite snabbt hur man stickar och vi fattade ingenting. Mamma visade när jag kom hem och plötsligt hände det. Så häftigt att kunna skapa med hjälp av stickor och lite garn. Tack snälla mamma för ditt tålamodHar blivit många mil garn genom åren

 36. Mitt första handarbetsminne är då jag satt i mammas knä, hon virkade och jag höll i virknålen tillsammans med henne. Då var jag 4 år och tyckte att jag kunde virka.

 37. Det första minnet jag har av handarbete är från när jag var ca 10 år. Min styvmamma stickat en ulltröja och tvättat den i maskinen. När hon plockade ut den hade tröjan krymt!! Det var en otroligt fin tröja med många timmars jobb bakom. Jag såg hur hon föll ihop i min pappas armar, förtvivlad och jag förstod inte riktigt varför hon var så ledsen. Idag vet jag hur många timmar och hur mycket kärlek det ligger bakom ett handarbete och tänker tillbaka på händelse med stor empati. ❤️Tröjan passade mig bra så den kom ändå till användning.

 38. Mitt första handarbete var en pannlapp. Den var vit och rund med en kant i rosa. Jag var väl 7-8 år. Inte var den så fin men min mamma blev glad när hon fick den.

 39. Var i 6-7-årsåldern när jag och mina syskon skulle va hos tant Karin med man. De skulle vara barnvakt. Hon frågade om jag ville lära mej att virka. Det ville jag gärna! Det var såå roligt tyckte jag och fick va där vid fler tillfällen och lära mig mer och mer…

 40. Handarbete har nog alltid varit en del av mitt liv.
  Tidigt hade jag en ask med tyglappar,nål och tråd i ett skåp hos mormor.
  Som 5~6 åring vävde jag min första duk på stor vävstol. Det blenv en ripsduk som fick vara med på utställning, vad jag var stolt (fast lite rädd att den skulle säljas)
  Jag har haft härliga förebilder som låtit mig testa olika tekniker från tidig ålder.

 41. Jag började sticka gör ca 2 år sedan då jag blev utbränd och min mamma satta ett par stickor i händerna på mig med ett lätt mönster på en mössa. Detta var verkligen den bästa terapi jag kunde få. Mitt andra projekt blev desto svårare och jag började sticka raggsockor. Utttäckte då att det var roligare ju svårare det blev och har efter dess en förkärlek till vantar, handledsvärmare och sickar

 42. Jag började sticka gör ca 2 år sedan då jag blev utbränd och min mamma satta ett par stickor i händerna på mig med ett lätt mönster på en mössa. Detta var verkligen den bästa terapi jag kunde få. Mitt andra projekt blev desto svårare och jag började sticka raggsockor. Utttäckte då att det var roligare ju svårare det blev och har efter dess en förkärlek till vantar, handledsvärmare och sickar

 43. Kommer ihåg att på syslöjden fick jag virka en gul och vit baby tröja och sticka ett par gula baby byxa korta ben. Men vem skulle använda sådant. Tror ingen gjort det och vet inte var detta blivit av. Men jag tycker fortfarande var att det är roligast att sticka både med mönster och olika färger.

 44. Mitt första minne är att jag lärde mig sticka på textilslöjden. Ett par lovvikavantar! Broderades med rött och blått garn i form av små kryss. Vantarna blev flitigt använda och de finns ännu. Slöjd fröken och jag blev mycket senare kolleger och jag tänkte alltid på mina lovvikavantar när vi sågs. Kemn

 45. Det jag minns allra bäst var en lång halsduk, ca 2 meter lång. Jag stickade i restgarnerna som jag ärvt från min farmor. Det var i en salig blandning av garner och färg. Garner som var snuttar från alla sockor hon stickat till mig genom hela min uppväxt. Hon dog när jag var tonåring. Till slut var henens stickade raggisar lappade och lagade så det knappt gick mer och då bestämde jag mig för att lära mig sticka! Idag stickar jag sockor och mer därtill!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *