Två trådändars lilla kofta

En riktigt enkel och bra uttänkt stickmodell fungerar lika fint till hjälpstickning som till barn på nära håll, eller hur?

Och eftersom trådfästandet är något som de flesta stickare gör lite (eller mycket) motvilligt måste väl en kofta som bara har en trådände i början och en på slutet bli en självklar favorit!

anna_braw_troja3

 

Jag tar inte alls åt mig äran för allt det som är smart med den här lilla modellen. Den består av många hjärnors lösningar:

* Skarven mellan garnnystanen har jag gjort med en rysk skarv, en känd metod som på engelska har fått namnet Russian Join.

* Oket är inspirerat av Tant Koftas grundbeskrivning till kofta med fyrkantig ringning. Hennes teknik lärde jag mig på en liten kurs under Stickstämman på Ransberg förra hösten, och här har jag förenklat ökningarna och ökningstakten lite.

* Femtimmarskoftan, som finns i många varianter på amerikanska stickwebplatser och som jag översatte till svenska för några år sedan (den finns i boken Värma en liten och på Kyrkkaffebloggen), har bidragit med den lösning som eliminerar sömmar under ärmarna.

* Sunnas superkofta, som finns med i boken Värma varandra, satte mig på spåret raglankoftor till små barn, och Sukutakoftan (finns på Kyrkkaffebloggen) var den första varianten där jag testade att bygga ihop den med Femtimmarskoftans ärmmetod.

Två trådändars lilla kofta har alltså många släktingar – kanske kan man kalla den ett resultat av en liten stickevolution.

Tidigare har jag testat principen tvåfärgsrandig, i restgarner, med olika enkla mönsterränder … men den här gången bestämde jag mig för att göra den enfärgad och alldeles slät eftersom jag här hos Järbo hade fått syn på något vackert som Maja hade gjort och som jag tänkte kunde passa som dekoration.

Koftan är lagom till en nyfödd och kan nog användas i kanske tre månader.

Det är enkelt att göra koftan större genom att börja med fler maskor i halsringningen och göra fler okökningar, längre ärmar och längre livstycke. En tumregel kan vara att utgå ifrån ett antal maskor som är delbart med tio. Ett framstycke ska ha 1,5 tiondelar av maskantalet och så tre extramaskor för knappkanten, ett axelparti ska ha två tiondelar, bakstycket ska ha tre tiondelar. Lägg sedan till fyra maskor för raglanskärningen.

Exemplaret på bilderna är stickat i Järbos Junior, en ljusgrön färg med nummer 67006, och med stickor nummer 3½. Det gick åt lite mindre än ett och ett halvt nystan, alltså inte mer än 75 gram.

Koftan börjar med halskanten som stickas i rätstickning och som ger koftan en rektangulär ringning. Resten stickas i slätstickning utom framstyckenas fem yttersta maskor som hela tiden stickas räta. Ärmkanterna och nederkanterna är också rätstickade för enkelhetens skull.

Den idé som är lånad från Femtimmarskoftan är alltså ärmen: maska av alla maskor utom den sista på ärmen, sätt maskan på en virknål och virka ihop ärmens kanter, sätt maskan på höger sticka, sticka ryggpartiets maskor och fortsätt med nästa ärm utan att klippa av garnet – på det viset fogas framstyckena också ihop med bakstycket.

anna_braw_troja2

Två trådändars lilla kofta

Lägg upp 59 m (detta är koftans halsringning).

V 1: 10 rm (detta blir första framstycket), 1 am (detta blir första raglanmaskan), 10 rm (första axelpartiet), 1 am (andra raglanmaskan), 15 rm (bakstycket), 1 am (tredje raglanmaskan), 10 rm (andra axelpartiet), 1 am (fjärde raglanmaskan), 10 rm (andra framstycket).

De jämna varven är koftans rätsida. Alla ökningar görs med vridna omslag.

Varv 2: sticka 10 rm, 1 omslag, 1 rm, 1 omslag, 10 rm, 1 omslag, 1 rm, 1 omslag, 15 rm, 1 omslag, 1 rm, 1 omslag, 10 rm, 1 omslag, 1 rm, 1 omslag, 10 rm. Nu ska det vara 67 m på stickan.

Varje ökningsvarv resulterar i åtta nya m.

Varv 3: rm utom raglanmaskorna, som stickas a.

Varv 4: 11 rm, 1 omsl, 1 rm, 1 omsl, 12 rm, 1 omsl, 1 rm, 1 omsl, 17 rm, 1 omsl, 1 rm, 1 omsl, 12 rm, 1 omsl, 1 rm, 1 omsl, 11 rm.

Varv 5 (med första halvan av första knapphålet): rm fram till första raglanmaskan som stickas a, sedan rm resten av varvet — utom på alla raglanmaskor som stickas am — tills 4 m återstår, maska av 2 m, sticka de två sista r.

Varv 6 (med andra halvan av första knapphålet): 2 r, 2 omsl (ersätter de två avmaskade m), 8 rm, 1 omsl, 1 rm, 1 omsl, 14 rm, 1 omsl, 1 rm, 1 omsl, 19 rm, 1 omsl, 1 rm, 1 omsl, 14 rm, 1 omsl, 1 rm, 1 omsl, 12 rm.

Varv 7 och alla ojämna varv som följer stickas med aviga m utom de 5 första och 5 sista m som stickas räta.

Varv 8: 13 rm, 1 omslag, 1 rm, 1 omslag, 16 rm, 1 omslag, 1 rm, 1 omslag, 21 rm, 1 omslag, 1 rm, 1 omslag, 16 rm, 1 omslag, 1 rm, 1 omslag, 13 rm.

Varv 10: 14 rm, 1 omslag, 1 rm, 1 omslag, 18 rm, 1 omslag, 1 rm, 1 omslag, 23 rm, 1 omslag, 1 rm, 1 omslag, 18 rm, 1 omslag, 1 rm, 1 omslag, 14 rm.

Varv 12: nu syns raglanränderna ganska tydligt. På detta v och alla ökningsv framöver, *sticka fram till raglanm, 1 omsl, raglanm r, 1 omsl*, upprepa 3 ggr och sticka återstående m räta.

Fortsätt på detta vis fram till v 31. Gör knapphål till exempel vart 18:e v.

Delningsvarvet, stickas från rätsidan (början): sticka fram till första raglanm, 1 omslag, sticka raglanm r, 1 omslag, sticka fram till andra raglanm, 1 omslag.

Vänd och sticka slätstickning på m mellan de två första raglanm (sticka inte själva raglanm) i 3 v. Detta är början på den första ärmen.

Vill du ha en kedja av större m i kanterna, så att det blir enkelt att virka ihop ärmen sedan, så sticka sista m på varje v a, vänd på stickningen och lyft den r som start på nästa v.

Ärmens varv 5: 1 r (eller lyft 1:a m), 2 tills, sedan r v ut.

Fortsätt i slätstickning.

Ärmens varv 9: r tills 3 m återstår, 2 tills r, sticka sista m (a om du vill lyfta den som start på nästa v).

Fortsätt i slätstickning.

Upprepa v 5 på v 13, 21 osv och varv 9 på v 17, 25 osv.

När ärmen är 75 v lång räknat från slätstickningens början vid halsringningen (det är lättast att räkna därifrån, tycker jag), sticka 1 v rm från avigsidan och sedan ytterligare 3 v rm. Maska av från avigsidan. Spara sista m och sätt den på en virknål. Vik ärmen med rätsidan inåt och virka ”sömmen” med smygmaskor eller fasta maskor upp till delningen. Sätt m på höger sticka och ta bort virknålen.

Sticka 1 rm (raglanmaskan), gör 1 omsl, sticka ryggstyckets m, gör 1 omsl, sticka 1 m (raglanmaskan), gör 1 omsl, sticka andra ärmens m, gör 1 omsl och sticka sedan denna ärm likadant som den första.

När virkmaskan är satt på höger sticka, sticka 1 rm (raglanmaska), gör 1 omsl och sticka andra framstyckets m.

Sticka sedan slätstickning med rätstickade kanter fram och tillbaka över framstycke-ryggstycke-framstycke (och gör knapphål med jämna mellanrum) tills koftan är nästan lagom lång. 42 v kan vara lagom.

Avsluta med 4 eller fler v rätstickning och maska av från avigsidan.

Fäst de båda trådändarna.

anna_braw_tröja1

Nu kan du sy i knappar direkt, och koftan kan vara klar – men eftersom jag tycker att det är så roligt att göra saker tillsammans med andra bad jag alltså Maja att göra något mer. Imorgon tar hon vid och berättar om hur hon har dekorerat koftan! / Anna

jarbo_rgb

© Copyright Järbo Garn.
Reproducering och publicering av material och texter är ej tillåten utan medgivande från Järbo Garn AB.
Du är däremot varmt välkommen att länka hit.

34 kommentarer om “Två trådändars lilla kofta

 1. Roligt att ni tycker om den!

  En kollega påpekade att det är flickknäppning på den. Jag har aldrig lärt mig vilket som är vilket! Men ni som är noga med det ser att jag har gjort knapphålen på trådändens sida och att det vore lika enkelt att göra dem på den andra istället.

  En som satte igång igårkväll frågade om omslagen. Jag borde ha skrivit att det är vridna omslag. Men man kan såklart göra precis vilken sorts ökning man vill! På Kyrkkaffebloggen finns Salomes kofta som har de ökningar Tant Kofta lärde mig, en sort som lutar åt höger och en som lutar åt vänster.

  1. Hej Marianne!

   Som du ser i beskrivningen så är det Järbo Junior, det går åt lite mindre än 75 gram, och jag tror att koftan går att använda upp till ungefär tre månader.
   Lycka till om du bestämmer dig för att prova!

   Anna

 2. den här koftan , samma färg, stickade jag när mitt första barn var på väg, och han blir 50 i sommar.
  Jag stickade även en hjälmmössa till, det kan man kalla för hållbart mode

 3. Om du får tid någon gång, skulle en ”utskriftsknapp” vara bra. Som det är nu får man med kommentarerna och hela surven. Inget stort problem, men skriver man ut på bibblan kan det kanske uppfattas som irriterande.

 4. Hejsan
  En jättefin kofta som jag tänkte påbörja nu.
  Undrar dock över varv fem, och udda varv framöver. Visst ska väl raglanmaskorna fortfarande stickas aviga på de varven? Det ser åtminstone så ut på koftan.

  1. Mie, det stämmer! Såhär borde det ha stått på varv 5:

   Varv 5 (med första halvan av första knapphålet): rm fram till första raglanmaskan som stickas a, sedan rm resten av varvet — utom på alla raglanmaskor som stickas am — tills 4 m återstår, maska av 2 m, sticka de två sista r.

   På resten av de udda varven stickar du ju am hela vägen utom kantmaskorna, så där blir det rätt, eller hur?

 5. Hej!
  Jag har jommit fram till varv 32 nu, ärmen. Det står att jag ska sticka mellan raglanmaskorna men inte dessa. Ska jag fortsätta med ökningsmaskorna som är brevid raglanmaskorna? Alltså först och sist på varvet?

  1. Hej Malin!

   Vad roligt att du har kommit igång med koftan!
   Ärmens maskor är de som är mellan raglanmaskorna — så den första och den sista av dem är omslagen som du nyss gjorde.

   Hälsningar,

   Anna

 6. Hej! Nu är jag klar. Jag gjorde även vantar, mössa och spiralsockar i samma garn. Väldigt trevlig kofta att sticka. Skönt att slippa sy.

 7. hejsan, undrar lite kring varv 3…hur vet jag vilka maskor som är raglanmaskor, de från första varvet? De skall nämligen stickas avigt här…är förövrigt urusel på stickbeskrivningar hur enkla de än är… 🙂 ♥

  1. Hej Lena! Du kan sätta markörer om du vill — men raglanmaskorna har ju vridna omslag före och efter, så det är lätt att identifiera dem. Hälsningar från Anna

 8. Är det bara jag som tycker att ärmarna verkar jättelånga? Gjort ena färdig och tycker den ser lång ut. Men jag har kanske gjort nått fel….

 9. Hej!
  Har stickat koftan. Jättekul! Har ytterligare ett barnbarn som jag skulle vilja sticka en större tröja till, en 2-åring. Skulle du kunna hjälpa mig med beskrivningen. Förstår inte det du skrivit och det skulle underlätta mycket om du skulle kunna skriva antalet maskor.
  Tack på förhand!

  1. Hej Ewa!
   Förstår att du vill ha exakta siffror (men vid det här laget har du kanske provat att räkna själv och upptäckt att det inte är så svårt?). För att kunna lova att siffror stämmer måste jag sticka själv, och det tar ju några timmar att bli klar med en kofta till en tvååring … Ska försöka hinna med en sådan kofta nu i juli. Om du har möjlighet får du gärna förse mig med cl-storleken så att det säkert blir rätt — tvååringar kan ju vara lite olika stora.
   Hälsningar från Anna

 10. Hej. skulle ni vilja sända mig mönstret till alla Två systrars lilla koftkalas då jag inte själv kan skriva ut det? TACK PÅ FÖRHAND LENA HANSSON ENSKIFTESVÄGEN 8 29173 ÖNNESTAD.

  1. Hej Lena! Eftersom vi bara är grossist så säljer eller skickar vi ingenting till privatpersoner. Kanske har du någon i din närhet som kan hjälpa dig att skriva ut dessa? Annars är du varmt välkommen att vända dig till någon av våra återförsäljare. Hitta din närmsta med hjälp av vår butikskarta: http://www.jarbo.se/kopstallen/

 11. Hej!
  Varv 33 ”vänd och sticka”… ska jag alltså sätta maskorna på vänsterstickan på ek tråd så länge för att få en lös sticka?
  Tacksam för hjälp!

  1. Hej Lollo!
   Du behöver inga trådar eller något annat extra när du stickar den här koftan. Vänd på stickningen och sticka tillbaka över de maskor du just har stickat — du stickar på den rundsticka som du är igång med. Du stickar fram och tillbaka på ärmens maskor tills du är klar med ärmen, och under tiden har du det ena framstycket hängande kvar på ena sidan och bakstycket, ärmmaskor för andra ärmen och det andra framstycket hängande kvar på andra sidan.
   Lycka till!
   Anna

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *