Virkade raggsockor!

DSC_0545

Virkade raggsockor – är det verkligen  möjligt? Med häl och allt…?

Javisst är det! För nu lägger vi stolt en beskrivning på virkade raggsockor till vårt mönsterarkiv. Det känns fantastiskt roligt eftersom vi vet att många virkare efterfrågat just detta!

Jag som designat sockorna (sockingenjör Maja) har jobbat målinriktat för att åstadkomma en virkad socka som liknar den klassiska raggsockan i både passform och struktur. Den stickade raggsockan är ju en av våra riktiga nationalklenoder när det gäller handarbete. Därför är det inte mer än rätt att vi introducerar en virkad variant, så att även virkare kan förfärdiga det klassiska plagget!

DSC_0567

Sockan virkas från skaft och ned och inleds med en resår som virkas i sidled. Hälen formas sedan med hjälp av kortvarv och hoptagningar. Garnet som används är Mellanraggi och sockorna virkas med virknål nr 4.

Utan större omsvep än så vill vi nu överräcka mönstret till er och hoppas att det ska skänka mycken värme till kalla fötter i vinter!

DSC_0586

 

 

 

jarbo_rgb

© Copyright Järbo Garn.
Reproducering och publicering av material och texter är ej tillåten utan medgivande från Järbo Garn AB.
Du är däremot varmt välkommen att länka hit.

18 kommentarer om “Virkade raggsockor!

 1. Spännande!
  Jag gillar inte att virka så mycket men blir sugen på att testa.
  Garn är så bra att blir man missnöjd så går det att göra nått annat av det 🙂

 2. Hej!
  Tack för ett fint mönster. Men finns det möjlighet att få mer bilder på hur man virkar minskningarna på hälen?

   1. Vad bra! Nu förstår jag! Radera gärna min felaktiga förklaring i inlägget från den 30 augusti kl 06:46 så det inte blir förvirrande. Om det går att radera alltså.

 3. Kul med virkade med virkade sockar, jag ska göra dessa när jag är klar med min spindelsjal. Älskar att virka och sticka.

 4. Blev jätteglad för mönstret, men fattar noll på hälen, efter de 2 första minskningarna. Är van vid att virka, men har aldrig gjort någon sorts sockar:

 5. Min fråga är också om det finns barn mönster i storlek 26-30 . Håller på med mitt första par går snabbt att göra och blir kanon den andra frågan jag har är innan man går över till tå minskningen skall sockan mäta då i mitt fall 22,5cm men är det från mudden mätt eller härlen ?

 6. Jag har gjort 3 par av dessa, jättebra mönster när man får kläm på hälen. Men skulle också önska att de fanns i barnstorlek. Jag är inte så pass van virkare att jag vågar mig på att minska själv

 7. Tack för jättefint sockmönster
  Finns det i barnstorlek?
  Eller hur tänka med hälens minskningar vid färre maskor?
  Mvh Susanne

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *