Läser in...

Välkommen till del 2 i vår mysteriestickning Järbosockan!

Nu är det dags att plocka fram de två andra färgerna du valt. Vi ska nämligen börja med första flerfärgsmönstret!

Maja står för designen och det blir ett smäckert mönster av små ”luser” i olika färger.

Skaft – Mönster 1

Börja med flätan över de 6 markerade m, enligt diagram FLÄTA. Är du osäker på hur man stickar fläta? Se Majas flätskola.

Fortsätt sedan sticka enligt Diagram 1 i 30 v. Fortsätt hela tiden med flätan.

Tips: Sätt gärna en markör på flätans vridningsvarv (flätans v 1), så är det lättare att hålla reda på när det är dags för nästa.


DIAGRAM FLÄTA

 


DIAGRAM 1

Tips vid flerfärgsstickning

När man stickar mönster med två färger, brukar man betrakta den ena färgen som mönsterfärg(den som ska framhävas) och den andra som bottenfärg (bakgrund). Du ska hålla trådarna så att mönsterfärgen ligger närmast arbetet och alltid löper underifrån. På så sätt kommer dessa maskor att bli dominanta och synas tydligare än bakgrunden. Bottenfärgen ska istället ligga längst bort från arbetet och alltid löpa ovanifrån. Det är viktigt att vara konsekvent med detta, annars blir mönstret otydligt i konturerna.

När det gäller vårt första mönster, så är det de små luserna som ska framhävas. På ”lusvarven” bör alltså ”lusgarnet” hållas närmast arbetet.

Hur man håller garnet vid flerfärgsstickning är lite olika. Vissa håller en tråd över pekfingret och en över långfingret och samlar sedan trådarna i handen. Andra håller bägge trådarna över pekfingret. Maja håller en tråd över tummen och en över pekfingret. Prova och se vad som känns bekvämt för just dig! Det viktigaste är att du kan hålla en jämn trådspänning i båda trådarna så att det garn som vilar för stunden, inte stramar på baksidan. Särskilt viktigt mellan stickorna, då trådar gärna ”genar” lite mer.

När flätans färg inte används i resten av varvet, låter du flätgarnet hänga. När du sedan kommit runt till flätan igen, tar du upp garnet och låter det löpa snett uppåt bakom flätan. Sno gärna flätgarnet med det nyss stickade garnet 2 varv om varann för att låsa det innan flätan, spänn det lagom hårt bakom flätan (flätans bredd motsvarar ca 3 slätstickade m).
Sedan snor du det igen efter flätans m (förslagsvis åt andra hållet, så trasslar sig inte garnet).

Även när en av de andra färgerna inte används kan du låta den tråden vila, men om det går många varv utan att en tråd används är det bra att sno den om en tråd högre upp, så att den inte blir öppen för lång på insidan.

Alla delar i Järbosockan >

Psst… I vår Facebook-grupp Vi som stickar Järbosockan delar vi bilder, tips och inspiration. Visa gärna din socka på Facebook och Instagram (@jarbogarn), hashtagga #järbosockan.