Läser in...

Nästa vecka drar vi igång vår alldeles egna krokningsskola här på bloggen!

Har du baskunskaper i virkning så är det bara att hänga med!

Material

För att prova på krokning går det bra med en vanlig rak virknål och sen behöver du bara lite garn. Virknålens grovlek bör vara något grövre än den som rekommenderas för garnet. Vi visar med Soft Cotton och virknål 4 mm.

När vi kommer till rundkrokning behövs en dubbelsidig kroknål, men mer om det senare.

Krokning – Tunisisk virkning

En del beskriver krokning som en korsning mellan stickning och virkning, men det är en helt egen teknik.

I vanlig virkning virkar man färdigt en maska i taget, t.ex. en fast maska, där man först hämtar upp garn och sedan gör omtag och drar garnet igenom båda m. I krokning består ett varv av att man först hämtar upp garn ur alla maskor (maskantalet på nålen ökar) och sedan ”maskar av” genom att dra igenom 2 m i taget hela vägen tillbaka. Man skulle kunna säga att man gör fasta maskor, men att man först gör första delen (hämtar upp garn) över hela varvet och sen andra delen av fm (genomdraget) tillbaka över alla m.

Man arbetar alltid från rätsidan, framåt (till vänster, plocka upp m) och bakåt (till höger, maska av). Men när man krokar runt, gör man båda momenten åt vänster, runt, runt, och då är det lättare att vända arbetet före avmaskningen. Mer om det senare.

Krokning ger (om man vill) täta arbeten och passar därför bra till stadiga accessoarer och värmande plagg, men det går även att kroka tunnare koftor och till och med spetssjalar! Strukturen går att variera med olika typer av maskor och nedtag.

Vi kommer i den här skolan att visa några olika mönster samt rundkrokning, färgbyte och olika sätt att forma dina arbeten.

Kroknål – Tunisisk virknål – Afghan Chrochet Hook

Små arbeten
Till små arbeten, som t.ex. grytlappar, kan det räcka med en vanlig rak virknål (1 & 2 på bilden). Är det nästan så att maskorna inte får plats kan du sätta en söt björnstopper i slutet på virknålen, så håller sig maskorna kvar på ett trevligt sätt.
Det fungerar inte att kroka med virknålar som har s.k. soft grip handtag, då maskorna inte får rum.

Mellanstora arbeten
Till halvstora och lite större arbeten behöver du plats för fler maskor på nålen och då används en särskild kroknål, som vanligen är ca 30-40 cm lång (3 & 4 på bilden).

Stora arbeten
Till stora filtar etc. med många maskor behövs mycket plats och då är det perfekt med utbytbara kroknålar som man kopplar på en kabel i passande längd (6 på bilden) i andra änden sätter du den medföljande stoppern så inte maskorna ramlar av.

Rundkrokning
Ska du kroka runt i spiral, t.ex. en halstub eller sockor, behöver du en kroknål med krok i båda ändarna (5 på bilden). För större arbeten som rundkrokas kan du sätta utbytbara kroknålar i båda ändarna av en kabel (7 på bilden).

  1. Vanlig rak virknål (Knitpro Symfonie).
  2. Vanlig rak virknål (Knitpro Bamboo).
  3. Traditionell tunisisk virknål ”single ended” (Knitpro Trendz).
  4. Tunisisk virknål (Addi).
  5. Tunisisk virknål ”double ended” (Knitpro Trendz).
  6. Utbytbar tunisisk virknål (Knitpro Symfonie) monterad på en kabel med stop, blir en ”single ended” kroknål med plats för många maskor.
  7. Utbytbar tunisisk virknål (Knitpro Symfonie) monterad på kabel (Knitpro/Järbo Garn) med en likadan virknål i andra sidan, blir en ”double ended” kroknål för rundkrokning av större arbeten.
  8. Needle huggers (Addi), björnformad maskstoppare som passar att hålla maskor kvar på virknålen.

Du hittar dessa och fler produkter i våra Kataloger.

Design

Här är några fina sjalar som är krokade. Du hittar gratis beskrivningar på hemsidan: 91110 resp 91011.