Läser in...
Riddari knitalong 2 – Börja sticka

Riddari knitalong 2 – Börja sticka

Posted: 13 April, 2021
Writer: NWT Migrate
Category:

This post is also available in English on kammebornia.se


Nu ska vi sticka en islandströja tillsammans! Det är fantastiskt att vi är så många som ska sticka en Riddari samtidigt!

 

Om du undrar vad jag pratar om kan du läsa allting om vad detta handlar om i det första blogginlägget som finns här.

Det finns även på engelska på min blogg: http://www.kammebornia.se/riddari-knitalong-1-material-och-inspiration/

Detta är alltså en knitalong i flera delar. Alla blogginlägg kommer att ligga kvar under kategorin Riddari knitalong både här på Järbobloggen och på kammebornia.se där det också finns översättning på engelska. Om du vill vara med är det bara att hänga på och en bra idé kan vara att även gå med i facebookgruppen Riddari knitalong. Där inspirerar och hjälper vi varandra under arbetets gång. Vi är redan över 2600 medlemmar i gruppen!

Under tiden för Riddari knitalong är mönstret till Riddaritröjan gratis på svenska, norska och engelska och du hittar länkar till mönstret i det första blogginlägget.

Jag har stickat min blå Riddari efter mönstret men gjort vissa modifieringar för bättre passform. Det jag har gjort är intagningar för midjan och några förkortade varv i nacken för att tröjan ska bli lite högre i nacken och alltså lite lägre framtill i halsen. Dessa modifieringar är inget du behöver bry dig om ifall det känns för svårt eller du inte tycker det behövs. Då är det bara att sticka direkt efter mönstret och din tröja kommer att bli jättefin. Modifieringarna är lite överkurs för de som vill och jag kommer att beskriva hur det går till längre ner i detta inlägg.

Under knitalongen stickar jag nu en guldgrön Riddari som jag gör som en kofta. För dig som vill göra en kofta istället för en tröja hittar du också instruktioner för detta under modifieringarna längre ner i inlägget.

Hoppas du har hittat stickor och garn i de färger du vill ha så att du nu kan lägga upp! Tröjan stickas nerifrån och upp på rundsticka och vi börjar med bålen.

När du valt storlek, hittat garn och stickor och kontrollerat din masktäthet (enligt förra blogginlägget) lägger du upp det maskantal beskrivningen anger. (Om du vill sticka en kofta hittar du information om detta längre ner i detta inlägg). De första varven ska stickas på den mindre stickan (3,5 enligt mönstret) och efter resåren ska du byta till den större stickan(4,5 enligt mönstret). Om du vet med dig att du lägger upp och stickar hårt kan det vara en god idé att lägga upp maskorna på den större stickan för att sedan sticka med den mindre tills det är dags att byta till den större igen efter resåren.

Se till att ditt arbete inte vrids när du sluter det till en ring. Riddarin börjar med några slätstickade varv som kommer att rulla upp sig som en dekorativ kant. Resåren stickas i fem varv (på min kofta stickade jag 12 varv resår) 2 räta maskor, 2 aviga maskor. (På koftan såg jag till att resåren blev centrerad genom att börja och sluta med en avig maska. På koftan ville jag även centrera mönstret i bården och det gjorde jag genom att öka en maska och börja tvåfärgsstickningen en maska senare än vad mönstret anger. Den maska minskar jag sedan direkt efter bården.)

 

Det är bra att markera var varven börjar och slutar med en stickmarkör. Du kan använda en garnögla, en säkerhetsnål eller liknande om du inte har stickmarkörer. Stickmarkören lyfts sedan varje varv. Den är till för att du lättare ska kunna hålla reda på var varvet börjar och slutar.

Om du stickar en tröja så är varvets början och slut i ena sidan tills du kommer till oket då du markerar varvets början bakom vänster axel.

(Om du stickar en kofta börjar och slutar varven mitt fram tills du kommer till oket då du markerar varvets början bakom vänster axel precis som på tröjan)

 

Efter resåren är det dags att byta till en större sticka och sticka med två färger på den lilla bården. Se till att inte dra åt tråden du inte stickar med för tillfället för hårt på baksidan.

När det är dags att skarva garnet kan du göra på olika sätt. Jag brukar skarva direkt så slipper jag fästa så många trådar sedan. Dessutom blir skarvarna nästan osynliga och det tycker jag är fint.

Om man stickar i Léttlopi eller ett annat rent ullgarn som inte superwashbehandlats så kan man göra så här:

 

Du drar av garnet så att ändarna blir lite ojämna. Sedan delar du båda garnändarna och lägger dem omlott.

 

Därefter fuktar du garnet med lite saliv och lägger skarven i din ena handflata. Med den andra handflatan gnuggar du garnskarven fram och tillbaka och simsalabim så blir det en osynlig skarv!

 

Efter bården stickar du bara räta maskor, runt, runt tills bålen når upp till under armarna. Se mått i mönstret eller anpassa efter hur lång tröja du vill ha. Lägg arbetet åt sidan.

 

(Om du vill göra intagningar för midjan eller förkortade varv finns information om detta längre ner i detta blogginlägg)

Nästa vecka kommer jag att gå igenom hur du stickar ärmarna och veckan därefter sätter vi ihop alla delarna och stickar oket.

Ställ gärna frågor här i kommentarsfärltet eller i facebookgruppen och glöm inte att tagga dina bilder med #riddariknitalong på Instagram.

Lycka till!

 

MODIFIERINGAR (valfritt)

Om du gör modifikationer av mönstret för att det ska passa dig så rekommenderar jag att du antecknar vad du gör så att du håller reda på ditt maskantal och dina beräkningar.

Kofta

Om du vill sticka en kofta så stickar du resårkanten fram och tillbaka istället för runt som på tröjan. Efter resåren (som jag gjorde några varv extra på min kofta eftersom jag tänkte göra en kort modell) lägger du upp fem maskor mitt fram på tröjan och markerar var de är med stickmarkörer på var sida om de fem maskorna. Sedan stickar du slätstickning runt på rundstickan, lika som på tröjan. I de fem extramaskorna ska du sedan när tröjan är färdigstickad klippa upp tröjan så att den blir en kofta. Hur det går till kommer jag att beskriva när det är dags.

 

Intagningar för midjan

Om du vill göra en midjemarkering på tröjan för att få den mer figurformad kan du göra så här:

Markera sidorna med stickmarkörer så att du har lika många maskor på fram- respektive bakstycket. (Om du gör en kofta måste du tänka på den fem extra maskorna som ska vara mitt fram)

Minska en maska 2 maskor före respektive efter båda markörerna vart 6-8:e varv. Minska genom att göra llr (se förklaring nedan) före och sticka två räta maskor tillsammans efter markörerna. Du har alltså hela tiden 4 räta maskor mellan minskningarna och ökningarna (två på varje sida om markören).

Öka sedan motsvarande antal gånger och på samma ställen, d v s 2 maskor före respektive efter markörerna. Ökningarna görs som ö1h 2 maskor före markörerna och ö1v (se förklaring nedan) 2 maskor efter markörerna.

Hur många minskningar respektive ökningar du gör beror på vilken storlek du stickar och på hur du vill ha det. Min rekommendation är att prova tröjan på vägen för att se om du tycker det blir bra. Om din kabel är för kort för att du ska kunna dra på dig tröjan kan du trä över maskor på en bit garn eller en extra sticka.

När du är klar med ökningarna ska du ha lika många maskor som du hade innan du gjorde minskningarna.

På min blå Riddari som är stickad i storlek M har jag gjort som följer:

Jag började efter 20 cm. Två minskningar vart 6:e varv och sedan stickade jag 6 varv utan minskningar och därefter gjorde jag ökningar vart 6:e varv två gånger. Totalt minskade jag alltså 4 x 2 maskor = 8 maskor (4 i varje sida) och sedan ökade jag lika många.

 

På bilden kan du se att jag satt en liten markör vid varje minskning/ökning.

Detta gör bara en liten svag markering av midjan för att jag tycker att tröjan ska sitta bättre på mig. Om du vill kan du kan kika på ett blogginlägg från Aftur knitalong om hur jag gjorde fler intagningar på en annan tröja. Länk finns här.

Börja minska som beskrivet ovan efter ca 8 – 20 cm. När du börjar minska beror ju på hur lång du vill ha tröjan och vilken storlek du stickar.

Förkortningar

llr = lyft, lyft, rät – lyft med höger sticka över en maska från vänster sticka som om du skulle sticka den rät, lyft en maska till på samma sätt. Flytta tillbaka maskorna till vänster sticka och sticka dem tillsammans genom den bakre maskbågarna (minskning som lutar åt vänster)

ö1h = öka en maska ställd åt höger genom att plocka upp tråden mellan maskorna bakifrån med vänster sticka, sticka sedan den nya maskan genom främre maskbågen

ö1v = öka en maska ställd åt vänster genom att plocka upp tråden mellan maskorna framifrån med vänster sticka, sticka sedan den upplockade maskan genom bakre maskbågen

Förkortade varv

Jag beskriver detta moment redan nu eftersom jag av erfarenhet vet att det brukar komma många frågor om detta. Det går att lägga in förkortade varv före oket också men mest handlar detta om stickningen av oket som kommer att beskrivas närmare i det fjärde blogginlägget om två veckor.

Förkortade varv är ett sätt att forma stickningen och på så vis kan man få bakstycket högre än framstycket när man stickar på rundsticka. Om man stickar tröjan enligt beskrivningen (utan förkortade varv) så blir fram- och bakstycke lika. Jag har stickat flera islandströjor utan förkortade varv och flera med. Det är en smaksak. Om det är din första tröja eller om du tycker det låter krångligt så kan du bara följa mönstret och strunta i förkortade varv. Men om du vill addera en detalj för extra bra passform eller vet med dig att du tycker det är jobbigt om halskanten går för högt upp fram till, då kan det vara en bra idé att sätta dig in hur man stickar förkortade varv.

Ifall man alltså vill ha nacken lite högre så går det utmärkt att lägga till några förkortade varv, förslagsvis efter oket i nacken. Förkortade varv är precis som det låter inte hela varv runt hela tröjan. Istället stickar man fram och tillbaka endast över bakstycket. Detta kan göras på flera olika sätt. Först måste man räkna ut var mitten bak är och sedan räkna ut åt respektive sida lika många maskor åt varje håll så att man vet mellan vilka maskor man ska sticka sina förkortade varv. Sedan stickar man varven lite kortare mellan varje vändning. Det går inte att bara vända stickningen för då får man fula glipor mellan maskorna. För att undvika gliporna finns det flera olika metoder. Ifall du vill sticka förkortade varv föreslår jag att du letar upp en tutorial eller ett mönster där detta beskrivs, eller ber någon som kan att visa dig.

Här finns till exempel ett mönster där detta beskrivs, dock på engelska.

Maja Karlsson har skrivit om förkortade varv på sockor på Järbobloggen men det går fint att applicera på tröjor också.

Jag har gjort mina förkortade varv på den blå Riddarin enligt följande:

Efter varv 46 gjorde jag 4 förkortade varv.  Jag började med vändningarna 8 maskor förbi sidmarkörerna i varje sida och sedan gjorde jag dem 8 maskor kortare för varje vändning.

 

Framstycket

 

Bakstycket

På bilderna ovan ser du att jag har stickat förkortade varv som gör att fram och bakstycket blir lite olika, bakstycket blir högre.

Hoppas du hittar din väg till den bästa Riddarin för dig!