Blogg

 1. Fototävling: Visa oss din stickning i Järbo lin!

  Fototävling: Visa oss din stickning i Järbo lin!

  Självklart kör vi en fototävling för er som stickat i Järbo lin! 

  Priset till dig som vinner: Garn till en till Siw-topp i din storlek i valfri färg!

  Lägg upp en fin bild på din färdiga Siw (eller om du stickat något av de andra mönstren i linkollektionen!) i kommentarfältet i KAL-gruppen på facebook, på ditt öppna instagramkonto (använd hashtag #järbolintävling) eller skicka den i ett mejl till blogg@jarbo.se, skriv då Järbo lin tävling i rubrikraden.

  Tävlingen pågår till 28 april kl 23.59.

  Du som vinner blir kontaktad där du postade bilden, och vi vill såklart visa din bild för alla våra följare!

  Stort lycka till! 

  PS. Kom ihåg att det är en fototävling - kreativa, fina och roliga bilder har störst chans att vinna!

  Vill du kika på blogginlägg, garn och tillbehör till Siw och våra andra linmönster,

  Läs mer »
 2. Del 3: T-shirten Siw - Ärmar och blockning

  Del 3: T-shirten Siw - Ärmar och blockning

  Vi går in i vecka tre och om du hänger med i tempot så har du snart en ny vårtröja! Lite ärmar och blockning kvar bara.

  Det är fantastiskt roligt att få hänga med i er process och se era alster ta form. Tänk så många av er som för två veckor sedan bara varken hade testat i-corduppläggning eller -avmaskning, eller kortvarv eller kanske ens stickat från diagram? För att inte tala om att många inte hade testat att sticka uppifrån- och ner. Så många nya tekniker som ni lärt er. Och inte var det väl så svårt? Nu vågar ni ge er på en massa nya mönster som innehåller dessa tekniker. Det som är svårt eller lätt har man en tendens att bedöma utifrån vad man redan kan och inte. Inte allt som man inte kan är svårt, och dessutom – det du redan kan och tycker är lätt kan ju faktiskt vara svårt för någon annan. Jag vill också tacka er för den goda stämningen i KAL-gruppen på Facebook - det är härligt att se hur hjälpsamma ni är m

  Läs mer »
 3. Del 2: T-shirten Siw

  Del 2: T-shirten Siw

  Hur går det era Siw:or ute i stugorna? Hoppas att ni gillar känslan av det mjuka linet och resultatet i händerna. Känslan av lin på kroppen är ju den bästa, om ni frågar mig. Jag har några linnetröjor som går varmt på sommarhalvåret. Jag gillar den stora vidden som gör dem svala och att de går att dra över en klänning likaväl som direkt på kroppen.

  Jag vet också att lin är en vattendelare: man älskar att sticka med – eller hatar. Om man stickar väldigt mycket i det kan det kännas över fingret där garnet löper och lite i händerna. Om du tycker det är jobbigt för händerna så har jag två tips: för det första rekommenderar jag att testa stickorna Addi Novel, skårorna i stickorna gör att man kan slappna av lite med händerna när man stickar, det glider inte så lätt. För det andra så kan man testa att varva med ett annat projekt i något annat material (eller jag vet att för de flesta är detta normalt att göra, men jag är sån där monogam stickare så jag påpekar det här ändå). Om du får on

  Läs mer »
 4. Mössan Omtanke

  Mössan Omtanke

  Det här blogginlägget är författat av vår återkommande bloggare och mönsterskapare Anna Braw. Anna har bland annat gjort mönstret till den populära femtimmarskoftan! Så... varsågod Anna!

  I minst ett par år fanns den här mössan inuti mitt huvud innan jag, långt hemifrån och med bara udda nystan kvar, satte igång med att förverkliga den vid nyår. Det första exemplaret blev en ganska liten barnstorlek i ett naturvitt ullgarn från Stina i Odensvi. Lustigt nog fungerade idén direkt – jag behövde inte ändra något alls. Nu använder min yngste gudson Samuel den, och jag inser att jag inte tog någon bild innan jag la den i ett kuvert och skickade den till hans storasyster Lovisa, men min mamma som träffade honom häromveckan säger att den såg ut att sitta perfekt.

  Sedan dess har jag stickat sex exemplar till och fått en del kommentarer på Online Stickcafé. En stickarkollega där skickade en länk till en beskrivning som är mer än 120 år gammal och som resulterar i en model

  Läs mer »
 5. Del 1: T-shirten Siw – Nu kör vi!

  Del 1: T-shirten Siw – Nu kör vi!

  ÄNTLIGEN kör vi igång Järbos vår-KAL där vi stickar t-shirten Siw i Järbos nya lingarn. Jag som skriver heter Kristin Blom och det är jag som designat Siw. Är ni lika taggade som jag? Jag ska i tre veckor guida er igenom hur man stickar denna topp, steg för steg. I detta första steg så väljer vi storlek och lägger upp och kommer igång. Själva mönstret till t-shirten finns här. 

  Här hittar ni garnpaket, tillbehör och annat ni kan behöva för att sticka Siw!

  VÄLJA STORLEK

  Eftersom den här toppen har 30 cm rörelsemån så kan du spela lite upp och ner på storlekarna som du känner för. Nu kan 30 cm låta mycket, men om du vill ha en lite mer oversize känsla på toppen så behövs det lite rejäl vidd. Om man tänker att 30 cm är totalt 15 cm per fram- och bakstycke, så betyder det att du k

  Läs mer »
 6. Virka en enkel blomring

  Virka en enkel blomring

  Maria (@garnomera) Samuelsson bjuder oss på ett pyssligt och väldig enkelt mönster på en gullig blomring! Ett perfekt projekt med barn i din närhet, och det är enkelt att producera mååånga... Tack Maria för att du delar med dig!

  Blomring

  Virka om magisk ring (ca 15cm lång garnända) *1 smygmaska, 1 luftmaska, 2 stolpar, 1 luftmaska* x 5, 1 smygmaska. Dra åt magiska ringen och virka med båda garnändarna 8-10 luftmaskor så det blir lagom runt ett litet finger. Fäst på undersidan så att det blir till en liten ring.

  Kan med fördel pimpas med valfri pärla i mitten!

  För att virka blomringar kan du använda valfritt bomullsgarn. Här hittar du Järbos bomullsgarner!

  Läs mer »
 7. Garnalternativ till våra mönster i Järbo lin

  Garnalternativ till våra mönster i Järbo lin

  Snart är det dags för knit-along! Nu har många av antingen redan köpt garn, eller funderar på vilken färg ni ska välja. En vanlig fråga vi får inför våra knit-alongs är "vad finns det för garnalternativ?". 

  Oftast kan du använda ett garn som har ungefär samma masktäthet som mönstrets tilltänkta garn, men fler faktorer spelar också in. Hur garnet känns, är det ulligt och "fyller" mycket eller är det ett glatt och slätt garn? Våra mönster i Järbo lin är designade för att passa just lingarn. De har ett vackert fall, inga muddar eller resårer och en naturlig tyngd. 

  Vi rekommenderar därför att du använder ett garn med liknande egenskaper som lin. I Järbos sortiment har vi några som vi tycker passar extra bra som ersättare:

  Lilly - vårt fina viskos- och lingarn som kommer i fina

  Läs mer »
 8. Nu stickar vi Siw tillsammans: Materialinlägg med allt du behöver veta

  Nu stickar vi Siw tillsammans: Materialinlägg med allt du behöver veta

  Hej på er! Kristin Blom heter jag och det är jag som designat t-shirten Siw och de övriga plaggen i Järbos nya kollektion!

  Vi smygstartar våren här på Järbo garn genom att sätta händerna i det nya fantastiska Järbo lin i 16 helt ljuvliga färger. Linet odlas i Frankrike, Holland och Belgien och tvinnas och färgas hos Holma-Helsingland i Forsa – mitt i linlandet Hälsingland, landskapet som en gång i tiden blev rik på linet och där linblomman är landskapsblomma.

  Det är jag, Kristin Blom (@ladyrowena på Instagram och Ravelry), som har haft äran att designa Järbos vårkollektion i lin. Jag är född och uppvuxen i norra Hälsingland bland vajande linfält och bondeslott, men bor numera i Uppsala. Jag designar stickmönster när jag inte jobbar som kommunikatör och gr

  Läs mer »
 9. Vårens stora nyhet - Järbo lin!

  Vårens stora nyhet - Järbo lin!

  Vårt nya lingarn är det mjukaste du känt! Tack vare linets unika egenskaper får dina stickade plagg ett vackert fall samtidigt som de är luftiga och sköna mot huden. Holma-Helsingland har jobbat med lingarn i flera generationer, och de kan sin sak. Faktum är att byn Sörforsa i Hälsingland är byggd runt Holma-Helsinglands vackra fabrik. Deras garn håller väldigt hög kvalitet och färgpaletten med 16 nyanser är vi mycket stolta över! Linet odlas i Belgien, Holland och Frankrike.

  Ni kan kika på färgkartan här, och missa inte våra fina garnkits! Här hittar ni vår återförsäljarkarta där ni kan se vilka butiker i er närhet som säljer Järbo lin.

  Nytt och spännande d

  Läs mer »
 10. Nya färger i Alpe - ni valde namnen!

  Nya färger i Alpe - ni valde namnen!

  Ni är otroliga!

  Vi fick hundratals förslag på vad höstens kommande färger i Alpe ska heta. Nu har vi ägnat en god stund åt att läsa alla förslag och fundera över namnen ni föreslog... Flera av er lämnade samma förslag, så vinnarna har valts slumpmässigt om så var fallet. ⁠
  Namnen som vi valde är Ginger Brown, Peacock Blue, Meadow Green och Raspberry Red! ⁠

  Ni som har vunnit ett garnpaket med nystan i er färg heter Jennifer Fridell (Meadow Green), Ulrica Walfridsson (Peacock Blue), Nina Goos (Raspberry Red) och Marie-Louise Albertsson Julin (Ginger Brown).

  Stort grattis till er, och återigen SÅ roligt att ni var så många som ville vara med och hjälpa oss med detta färgprojekt!. Garnet släpps efter sommaren, så håll ut!

  Läs mer »
Sida