Sjön knitalong del 5 - Avslutning

Tänk så många fina tröjor och koftor som växer fram! Det är så roligt att se. Några är redan klara eller kanske till och med har börjat på ytterligare en kofta. Vi är alla olika och har olika mycket tid att sticka och när vi stickar stickar vi i olika takt. Det viktiga är att man hittar sin egen rytm och inte låter sig stressas av varandra. Den här knitalongen är tänkt att inspirera och stötta genom processen, det är ingen tävling. Däremot är det väldigt roligt att sticka tillsammans och det är fint att se hur ni hjälper varandra i facebookgruppen! Kanske har du inte hunnit börja än men hoppas att du snart ska komma till skott? Alla inlägg i knitalongen kommer att ligga kvar här på bloggen så det är verkligen ingen brådska, du kan kika in eller komma tillbaka när du har tid!

Det här är det femte och sista inlägget och det handlar om det avslutande arbetet med din kofta eller tröja. Alla inlägg i knitalongen finns samlade här. 

Om du stickar runt och ska klippa upp din kofta är det snyggast om du maskar av klippmaskorna innan du stickar halskanten. Det blir lättare att få till fina knäppkanter då. Skulle du redan ha råkat göra annorlunda går det också, det kan bara hända att det känns lite klumpigt längst upp.

Det är alltid bra att prova tröjan eller koftan innan du maskar av halsringningen, både för att se om den passar eller om du ska göra några ändringar och för att det är så roligt och spännande. Det blir lättare att ta tag i allt avslutande arbete när man har sett hur fint det blir när man har plagget på sig!

Börja med att fästa alla trådar med hjälp av en trubbig stoppnål. Fäst genom att sy några små stygn och se till att det inte syns från rätsidan. Garnet repar inte upp sig så lätt utan ullfibrerna hakar i varandra efter tvätt och användning.

Du kan välja att sticka eller sy ihop hålen under ärmarna på tröjan. I båda fallen börjar du med att trä upp maskorna på två strumpstickor (eller varsin ände på en rundsticka) så att de ligger mittemot varandra.

Det enklaste är att sticka ihop maskorna från avigsidan. Se till att stickorna ligger mot varandra. Du tar en tredje sticka och plockar en maska från varje sticka – och stickar ihop dem till en maska. Sedan gör du likadant en gång till. Därefter drar du den högra maskan över den vänstra som vid en vanlig avmaskning. Fortsätt till alla är ihopstickade och avmaskade. Fäst tråden.

Om du istället vill sy ihop maskorna sker det från rätsidan med s k maskstygn eller Kitchener stitch. Det är lite mer komplicerat än att sticka ihop maskorna men det blir extra snyggt och ”osynligt”. Jag har beskrivit hur du går tillväga steg för steg i ett inlägg i Aftur knitalong som du kan hitta här. 

Om du stickat en tröja så är det nu bara tvätten (längre ner i texten) kvar innan du kan njuta av din tröja.

Om du stickar en kofta är det ytterligare några moment innan det är dags för tvätt.

Klippa upp koftan

Om du har stickat din kofta fram och tillbaka är det dags att plocka upp maskor till knäppkanterna (längre ner i texten). Ifall du har stickat runt är det dags att förbereda klippningen. Jag ska beskriva hur det går till här nedan. Bilderna är från när jag klippte upp min Riddarikofta eftersom jag har stickat Sjön fram och tillbaka och inte behöver klippa upp den.

Jag kallar de fem klippmaskorna  1,2,3,4 och 5 från höger till vänster.

I mitten av den mittersta maskan, d v s maska 3 ska du snart klippa upp din kofta. Innan du gör det är det bra att förstärka kanterna på båda sidor. Detta kan du göra t ex genom att virka eller att sy på maskin. Om du känner dig orolig för att klippa i din tröja kan det kännas bra att sy två sicksacksömmar på var sida om där du ska klippa. I så fall syr du sicksack upp och ner genom maska 2 respektive 4.

När jag stickar i naturligt ulliga garner, som Léttlopi brukar jag istället virka utmed båda sidorna. Det är ett traditionellt sätt att förstärka kanterna på och ulliga garner fäster sig själva genom att fibrerna hakar i varandra så att det inte är någon risk för att arbetet ska repas upp. Om man använder superwashgarn eller andra ”slinkiga”garner så är det bäst att sy på maskin.

Om du vill virka kanterna är det bra att använda ett lite tunnare och starkare garn, kanske ett sockgarn. Börja uppifrån och fäst garnet med virknålen genom maska 2 (från höger). Sedan virkar du varv efter varv nedåt, genom halva maska 2 och halva maska 3. På varje varv sticker du alltså virknålen genom maska 2:s vänstra ben och maska 3:s högra ben.

När du virkat hela vägen ner fäster du garnet med en maska rakt igenom den nedersta maska 2. Sedan gör du samma sak på motsatt sida men börjar nerifrån och arbetar uppåt. Det blir bara mitten av maska 3 kvar mellan de virkade kanterna och det är där du ska klippa.

När du sytt sina sicksacksömmar eller virkat dina kanter är det dags att klippa. Lägg plagget på ett plant underlag och se till att ha en vass sax och en hand som inte darrar. Jag brukar klippa med höger hand och med den vänstra håller jag under framstycket och liksom håller isär mitten så att jag ser bra var jag ska klippa och inte råkar klippa i de virkade kanterna. När du klippt upp koftan kan du kontrollera om någon tråd behöver fästas med något extra stygn någonstans.

 

 

Kanterna

 

Var noggrann när du plockar upp maskor på sidorna för att sticka kanterna. Det är lätt att bli ivrig och kanske göra det här momentet lite för fort men det lönar sig att kolla att det blir jämnt och fint och att man har lika många maskor på båda sidorna. Börja med att plocka upp och sticka maskor utmed ena sidan. Hoppa över var fjärde maska när du plockar upp maskorna för att få en fin och stadig kant. Använd den mindre storleken på sticka och sticka maskorna när du plockar upp dem, då blir kanten finast. Kom ihåg (eller skriv upp om du vet med dig att du lätt glömmer) hur många maskor du har så att du kan se till att det blir amma antal på den andra sidan senare.

På ena sidan gör du knapphål, vanligast är att göra dem på höger sida för damer och på vänster sida för herrar. Jag räknar ut hur många knappar jag vill ha och hur många maskor det blir mellan varje knapphål. Så minskar jag två maska för varje knapphål och ökar sedan en maska på samma plats på nästa varv.

Sy i knappar nu eller senare när du har tvättat koftan.

Om du vill kan du sy fast ett fint band på insidan av koftan för att dölja klippkanterna och få en stadig och dekorativ kant. Har du virkat innan klippet så bildat den virkade kanten en fin stadkant.

Tvätt och blockning

Att blocka betyder att blöta/tvätta och forma sitt plagg. I fallet med islandströjor är det mest en fråga om att tvätta och låta plantorka. Om man har stickat en spetssjal till exempel så kan man behöva spänna ut det våta plagget med nålar.

När du har tvättat din tröja eller kofta kommer den att blomma upp och bli både mjukare, jämnare och luftigare. Jag brukar alltid tvätta mina ullkläder för hand men om du har en tvättmaskin med ett ullprogram du kan lita på så fungerar det också bra.

Léttlopi är ren ull som inte superwashbehandlats. Detta innebär att man måste vara varsam när man tvättar tröjan. Det viktiga är att ha rätt temperatur, rätt tvättmedel och att inte vrida plagget. Däremot kan man krama.

Ull är ett fantastiskt material som värmer och skyddar mot vind, kyla och väta. Detta beror på ullens unika egenskaper och ullfiberns uppbyggnad. Ull innehåller lanolin och ullfiberns ytskikt består av små fjäll. När man tvättar ullen kan man påverka dessa naturliga egenskaper. Lanolin är ett naturligt fett som gör att ullen blir smutsavvisande och varm, samt skyddar mot vind och väta.

Jag använder ulltvättmedel. Ofta kan du hitta ulltvättmedel till exempel i hälsokostbutiker eller garnbutiker. Jag tycker om att använda ulltvättmedel som är speciellt anpassat för att bevara ullens naturliga egenskaper och som även återfettar ullen. Det finns många olika ulltvättmedel men många använder även olivtvål eller hårschampo, det fungerar också.

Enzymer som finns i vanligt tvättmedel är bra på att bryta ner smuts men kan även bryta ner animaliska proteiner som finns i ull. Såpa gör att ullens fjäll reser sig och gör att ullen lättare tovar sig. (När man ska tova ull använder man såpa av just denna anledning) Många tvättmedel kan också tvätta bort lanolinet.

Eftersom ulltvättmedel är anpassat för att bevara ullens egenskaper som jag tycker är värdefulla, brukar jag använda det. Det finns ett utmärkt tvättmedel speciellt för Lopigarnerna som jag gärna använder. Det finns även ett balsam som hör till om man vill att garnet ska bli extra mjukt. Det kallas Ullnäring och är framtaget för att behålla ullens egenskaper, undvika statisk elekricitet och samtidigt göra tröjan mindre sträv.

Léttlopi upplevs ofta som ett strävt garn men efter tvätt blir det mycket mjukare. En del av strävheten finns ändå kvar och jag tycker att det är skönt och känns naturligt ulligt. Många vill ändå ha sina tröjor ännu mjukare och använder hårbalsam som en behandling efter tvätten.

Hårbalsam påverkar definitivt ullens naturliga egenskaper och får fjällen att lägga sig. På så vis blir tröjan mjukare men samtidigt isolerar inte ullfibrerna på samma sätt. Jag tänker att detta är bra att veta men att man självklart får göra som man vill. Om man inte kan använda sin tröja för att den kliar och känns för sträv kan det ju vara värt att använda ullbalsam eller hårbalsam för att den ska bli mjukare även om den kanske inte skyddar lika bra mot vind, kyla och väta. Den kommer säkert att vara varm ändå och framförallt skön. Själv tycker jag att det räcker med ulltvättmedel och eftersom jag är fascinerad av och uppskattar naturlig ull så vill jag bevara fjällen och lanolinet.

Jag brukar använda en balja (eller väl rengjord diskho) där jag löser upp ulltvättmedlet i ljummet, kroppstempererat vatten. Sedan lägger jag ner tröjan och låter den ligga ungefär 10 minuter. Jag kramar ur vattnet och sedan sköljer jag plagget i samma temperatur som tvättvattnet. Det brukar behövas 2-3 sköljningar för att få ett klart sköljvatten. Sedan kramar jag ur vattnet och lägger plagget i en frottéhandduk som också kramas försiktigt.

Därefter lägger jag plagget att plantorka luftigt. Man kan släta ut och forma tröjan när den ligger på tork. Det går även bra att centrifugera ull. Det som inte är bra är att gnugga och vrida, då kan ullen tova ihop sig. Om plagget har för mycket vatten kvar när det ska torka kan det bli tungt och formas av tyngden. Det kan också ta för lång tid att torka och då luktar det inte så gott.

Om dina kanter har rullat sig är det en bra idé att nåla ner dem när de är våta.

Vård och förvaring

Ull behöver inte tvättas ofta men kan gärna vädras. Om du hänger ut dina ullplagg när det är lite fuktigt ute kommer de att avvisa smuts genom vädringen. Förvara dina tröjor liggande. Om du har dem hängande på galge en längre tid eller när de är våta så kan de dras ut av sin egen tyngd och förlora sin form och spänst.

Lycka till!

 

Det har varit så roligt att sticka tillsammans med dig under hösten. Jag hoppas att du får mycket glädje av din nya kofta eller tröja och att vi ses igen i något sammanhang!

Mig kan du följa på Instagram som @kammebornia och jag finns också på Youtube i Kammebornia podcast som jag producerar tillsammans med min man Dennis. Den handlar om livet i allmänhet och stickning i synnerhet.