Vi använder cookies för att förbättra upplevelsen på vår webbplats. Om du godkänner delar vi också information om din användning av webbplatsen med våra betrodda partner inom sociala medier, annonsering och analys. Läs mer om hur vi använder cookies.
Månadsarkiv: September 2015
-
Inlagd: September 24, 2015
Så länge det funnits sockor så har dessa också slitits och fått hål. Och ett hål på raggsockshälen har väl de flesta av oss råkat ut för?
Att förstärka hälen på raggsockor
Det finns flera olika sätt att åstadkomma slitstarka hälar. Det vanligaste nu för tiden, är att välja ett ullgarn med syntetinblandning (till exempel Raggi). Innan syntetmaterialen gjorde sitt intåg på marknaden var det vanligt att låta en sytråd löpa jämsides med ullgarnet när man stickade hälen. Man kunde också sticka med dubbelt garn, för att få en extra tjock häl. Ett annat sätt var att använda en särskild stickteknik för hälen. Exempel på en sådan teknik är gåsögonstickning som
-
Inlagd: September 22, 2015
Ibland tycker jag att inspiration är som en fågel. Ni vet en pigg liten varelse som flyger kors och tvärs i världen, från den ena till den andra och slår sig ner än här, än där. Helt plötsligt sitter hon där på din axel, viskar något i ditt öra – och så vaknar kreativiteten. Du måste skapa!
Det fina med fågeln är att hon kan bära med sig idéer från en människa till en annan… Och skapa en slags kreativ kedjereaktion!
Häromveckan hände just en sådan härlig kedjereaktion. Karolina (som jag träffade på sockkurs på Öland) tog sig en titt på mina mini-sockor – ni vet de som jag gjorde till Järbogranen förra året? Hon tyckte att
-
Inlagd: September 17, 2015
En väst som är stickad i Raggi och har raglanskärning – visst måste den få ett namn som börjar med R-A-G?
Fast egentligen hade det varit bättre om det hade funnits ett namn som passar både flickor och pojkar, för det tycker jag att den här modellen gör. Beskrivningen innehåller bara knapphål på ena sidan, men det är enkelt att flytta dem till den andra om man tycker att knäppningsplaceringen är viktig.
Det här är första gången som jag provar att göra en beskrivning i flera storlekar, och jag har fått ännu mer respekt för alla beskrivningskonstruktörer. Inte bara är det mycket att hålla reda på. Proportionerna måste ju bli desamma eller åtminstone passa. Och det är klart att stickarna förutsätter att storlekarna är
-
Inlagd: September 16, 2015
Återigen har vi den stora äran att bjuda på ett mönster av Camilla ”Virkmillan” Lindberg. Denna gång är det en vacker duk, bestående av stjärnor och rutor, som virkas ihop i en skir sammansättning. Du gör den så stor eller så liten du själv vill.
StjärndukGarn: Järbo 8/4 (Natur: 32000, Lila: 32062, Grön: 32025)
Virknål: 2.5 mm
Förklaringar:
1:a st på varvet: Virkas som 3 lm (alt. om du byter färg kan du istället virka 1 riktig stolpe direkt -
Inlagd: September 07, 2015
Nu är nog hösten här på riktigt, eller hur? Det firar vi med att bjuda på en stickskola! Här lär vi oss sticka fingervantar med tumkil.
Psst.. Har du aldrig stickat vantar förr, så börja gärna med tumvantar – vi har en skola för det med Stickskola: Tumvantar.
Här nedan visar vi steg-för-steg med bilder hur du stickar en fingervante. Stickor och mått som anges är efter storlek S/8 i Mellanraggi. Övriga storlekar hittar du i PDF-beskrivningen: Lär dig sticka fingervantar med tumkil 91604, byt
-
Inlagd: September 03, 2015
Hej alla Järbo-vänner!
Nu är Anna här igen, och jag har en beskrivning till en ny liten kofta att bjuda på!
Det är en modell som jag har haft i huvudet i ett par år och som jag stickade som prototyp förra sommaren. Sedan blev den liggande, och i höstas när jag började med en ny blogg frågade jag om någon ville provsticka den. Det blev otroligt många provstickare! Ann-Christin och Annika fick en påse garn från Järbo och specialuppdraget att sticka så att jag kunde fotografera. Sedan har det dragit ut på tiden igen – men jag hoppas att beskrivningen var värd att vänta på!
Det är en mycket enkel modell som hämtar sin form och sina mått från Petras lilla tröja, en modell i boken Sticka & skicka, och Kristbergskoftan, som Elin har hittat på och som finns i boken Garnglädje
-
Inlagd: September 02, 2015
En av höstens vackraste blommor, tycker jag, är den stolta solhatten. Den finns i många härliga färger, allt från vit till gul, orange, röd och rosa nyanser. Dess latinsk namn, Echinacea purpurea, får oss att tänka på naturmedicin mot förkylning, och det står väl inte på förrän höstens snuva besöker en och annan näsa.. så i förebyggande syfte tar vi och virkar oss en färgsprakande höstkur!
Röd solhattGarn: Alpacka Solo (rödorange: 29117, brun: 29105, grön: 29125)
Virknål: 3 mm
Strumpstickor -
Här står jag med famnen full av kärle… nej jag menar GARN! Ett stort knippe färgsprakande, höstfina nyanser som man vill sätta stickorna i så fort man ser dem! I alla fall jag… Skulle gladeligen släppa allt jag har för händer och fortare än kvickt sticka mig en komplett höstgarderob i dessa nyanser. Sedan skulle jag strosa fram längs lövtäckta gator och leva min höstdröm! I en lavendelblå långkofta med duffelknappar, eller kanske med mossgröna benvärmare, eller i en lång, fluffig roströd halsduk… Ja, ni förstår nog hur fint det skulle bli!
När jag ändå var i farten skulle jag ta mig en tur till Paris också, och besöka minst hälften