Vi använder cookies för att förbättra upplevelsen på vår webbplats. Om du godkänner delar vi också information om din användning av webbplatsen med våra betrodda partner inom sociala medier, annonsering och analys. Läs mer om hur vi använder cookies.
Månadsarkiv: Januari 2016
-
Inlagd: Januari 27, 2016
Vad är väl mysigare i dessa mörka, kalla tider än att ta en kopp te och lägga vantarna på en god bok?
Denna lilla lovikkavante passar till docka såväl som till bokmärke. Eller varför inte i nyckelknippan, backspegeln eller hårspännet? Hur som en detalj som blir en fin present.
Vill du prova att sticka lovikkavantar så är det perfekt att öva på ett litet projekt som detta!
För riktiga Lovikkavantar, se beskrivning 90385.Vill du ha mer hjälp, så kika på vår Stickskola för tumvantar >
Liten lovikkavanteHöjd
-
Förra året bjöd jag (Maja) på en fotoskola här på bloggen. Den riktade sig till var och en som ville bli bättre på att föreviga sina egna handarbetsalster! Här kommer nu en liten ”påbyggnadskurs” i ämnet snöfoto…
1. Carpe DiemSnöfoto handlar i hög grad om att ta vara på stunden. Om vintern har vi inte så många timmar dagsljus per dag, så dessa måste utnyttjas noga när rätt förhållanden råder. En dag kanske träden är klädda i underbar
-
Inlagd: Januari 22, 2016
Spetsstrumpor är väl inte det första man kommer att tänka på i den här iskylan MEN, det kommer en vår – jag lovar! Så varför inte ägna några mörka vinterkvällar åt att sticka dig ett par lavendelblå vårstrumpor? Eller bara försöka dig på spetsmönstret i form av en en liten rundstickad provlapp och på så vis ta din stickning till nästa nivå?Idag bjuder jag (Maja) i alla fall på detta enkla spetsmönster i form av små söta hästkor. Hoppas du får glädje av det!
Spetsmönster – ”Hästsko” -
Inlagd: Januari 19, 2016Taggar: virkning, mormorsrutor, mönster, interiör, filtrutor, diy, bomullsgarn, blommor, accessoarer
Nu när vintern är som vackrast, börjar det ju även bli dags att tänka på våren. Camilla ”Virkmillan” Lindberg bjuder idag på 2 virkade rutor, som förslagsvis kan virkas ihop till en pastellig och vårig kudde. Visst är den vacker?
Montering: Vill du virka ihop rutorna görs det smidigt på sista varvet. Virka 1 fm mellan stolpgrupperna på den färdiga rutan, och 1 fm i hörnen. För mer hjälp hur du gör detta, se vår instruktionsfilm: Virka ihop mormorsrutor. Och i Virkskola del 2 visar vi hur du virkar mormorsrutor.Garn: Nova alt. Järbo 8/4 eller Minibomull
Virknål: 3
-
Inlagd: Januari 12, 2016
Nu när vintern kom på riktigt, blev jag i akut behov av benvärmare! Det är skönt och praktiskt när man har kjol, att bara dra på när man ska ut och ta av när man blir för varm. Och ingen tjock sockfot i stövlarna.
Först tänkte jag göra dem hellånga, men när man har stövlar, blir det ju för trångt att ha så här tjocka benvärmare innanför. Så jag har stickat en storlek som passar mitt ben upp en bit på låret, men även funkar längst ner vid vristen.
Detta är ett flerfärgsmönster som är lätt att sticka, men ser avancerat ut, inspirerat av Majas rutmönster från Fuskpolon Rut. Man stickar alltid med enbart en färg, -
För ungefär ett år sedan designade jag (Maja) ett par mamelucker. Jag kallade dem för Mameluck 2.0 eftersom tanken var att uppdatera gamla tiders yllebyxa, så att den skulle tillgodose nutida önskemål och krav på stil och passform.Det visade sig att det var fler än jag som längtade efter moderna mamelucker! Under det gångna året har många stickat sina egna varianter. Det syns bland annat på Instagram under hashtaggen #mameluck20 och på Ravelry där många lagt upp foton av sina yllebyxor.
Det är så fantastiskt roligt att se alla de olika färgval som gjorts – och att mameluckerna används och värmer både på skridskoturen, när fågelfröna ska fyllas på och på väg till nyårsbalunsen…
Dessutom är det inte bara svenskar som stickat dem (trots att mönstret hitintills bara funnits på svenska). Nej då, mameluckerna har seglat ut över världen och bland annat stickats flitigt i vårt grannland Norge. Därför är vi glada att meddela att en översä
-
Inlagd: Januari 07, 2016
Hej alla vinterstickande vänner – Anna här igen!
När Kalle erbjöd mig att prova Järbos nya reflexgarn Reflex tackade jag ja direkt. En så otroligt bra uppfinning!
Egentligen räcker det ju med en rand i resåren runt en vanlig mössa, jag skulle gissa att Reflex går utmärkt att kombinera med Raggi, men jag fick för mig att sticka på snedden istället, och hela mössan i samma garn. Det är en mycket enkel modell, och samtidigt är den lite ovanlig. -
Inlagd: Januari 05, 2016
Hej alla stickare – det här är Anna som gör ett inhopp på bloggen igen!
Känner ni Olle och hans bror?
Själv blev jag presenterad för dem för några månader sedan, när min bror som är yrkesofficer frågade om jag kunde sticka ”en Olles brorsa” åt honom.
Vaddå ”en Olles brorsa”?
Han visade en tunn grågrön resårstickad mössa, men varför heter den så?
Om uppgifterna på Wikipedia stämmer är det såhär:
Gustaf Adolf Ohlson föddes 1845 och levde ända fram till 1931. Han var kapten vid Jönköpings regemente, och någon gång under sitt yrkesliv beställde han en stickad grå ylletröja som soldater (och befäl?) skulle kunna använda. Det är den tröjan som är historien bakom att många av oss kallar alla stickade tröjor för ”olle” – vilken inverkan kaptenen hade på den svenska historien, eller hur?
Olles brorsa kom till efter ett tag, i början av år 1954. Det är helt enkelt en matchande stickad mössa i samma material och färg, fast den