Lär dig att sticka en halsduk

Artnr
92492

Vill du lära dig att sticka? Vi på Järbo Garn har tagit fram pedagogiska filmer som lotsar dig genom stickningen steg för steg och som tydligt visar varje moment som ingår. Varmt välkommen att sticka klassiska plagg som mössa halsduk, raggsockor och Lovikkavantar tillsammans med oss!

Har du gjort detta mönster? Visa oss med hashtag #jarbogarn

Välj Storlek
Mönsterinformation
Versionsnummer: 2
Designer: Maja Karlsson
Foto: Bianca Brandon-Cox

GARNKVALITÉ
Alternativ 1: Lovikka (100 % isländsk ull, ca 100 g = 60 m)
Alternativ 2: Llama Soft (85 % mjuk babylama, 15 % polyamid, ca 50 g = 150 m)
Alternativ 3: Molly (100 % akryl, ca 50 g = 50 m)
Alternativ 4: Jette (100 % ren ny ull, ca 50 g = 50 m)
Alternativ 5: Raggi (70 % ull "superwash", 30 % polyamid, ca 100 g = 150 m)
MASKTÄTHET Ca 13 m x 24 v mönster på st 5 mm = 10 x 10 cm
STORLEKAR Onesize
HALSDUKENS LÄNGD Ca 150 cm (Eller önskad längd.)
HALSDUKENS BREDD Ca 18 cm (i Lovikka. Varierar beroende på garnval.)
GARNÅTGÅNG Ca 400 g (fg 7391, baby pink, Lovikka) (Varierar beroende på garnval.)
STICKA 5 mm (i Lovikka. Välj i övrigt garnets rekommenderade sticka.)

INSTRUKTIONSVIDEO
https://youtu.be/e7ibXqwpSnk

HALSDUK
Med sticka 5 mm: Lägg upp 25 maskor.
Sticka 5 räta varv.

Sticka strukturmönster enligt nedan:
OBS! Lyft alltid varvets första räta maska som om du skulle sticka den rät.
Varv 1 (rätsida): 3 rm, *1 rm, 2 am* upprepa från *-* till 4 m återstår, 4 rm.
Varv 2 (avigsida): 3 rm, *1 am, 2 rm* upprepa från *-* till 4 m återstår, 1 am, 3 rm.
Varv 3: Räta maskor.
Varv 4: 3 rm, aviga maskor till 3 m återstår, 3 rm.

Sticka till halsduken mäter 148 cm, eller önskad längd. (Avsluta med varv 2 i mönstret.)
Sticka sedan 5 räta varv.
Maska av med räta maskor. Fäst lösa trådar.

Nu är din halsduk färdig!

Behöver du hjälp att välja garn? Här kommer en guide över garnalternativen:

Lovikka
Lovikka är ett klassiskt ullgarn som ger dig en stadig och rustik halsduk! Den vädertåliga ullfibern står emot både regn och blåst. Vårt Lovikkagarn tillverkas på Island i samklang med miljö och människa. Vill du skapa ett plagg som håller i många år? Då är den isländska ullen ett utmärkt materialval! Om du är känslig mot ull rekommenderar vi dock att du väljer något av de andra alternativen. Vädra halsduken så blir den som ny, eller tvätta i ljummet vatten med ullsåpa.

Llama Soft
Mjukare än såhär blir det inte. Detta garn är fjäderlätt och ljuvligt fluffigt. Garnet består av 85 procent babylamaull och 15 procent polyamid (samma sak som nylon). Nylonet gör att den fluffiga ullen håller samman och du får en hållbar men samtidigt luftig halsduk. Ullen andas och står emot vädrets makter, samtidigt som du inte blir för varm. Llama Soft passar dig som vill ha en mjuk och vackert skir halsduk i pudriga nyanser. Vädra så blir den som ny, eller tvätta i ljummet vatten med ullsåpa.

Molly
Molly är ett tjockt akrylgarn som är väldigt mjukt och enkelt att sticka med, och det finns i många glada färger! Du kan tvätta din halsduk i Molly i tvättmaskinen på 40-gradersprogrammet. Akrylgarn är syntetiskt framställt och håller formen oavsett hur många gånger du tvättar det. Det passar dig som inte tål ull eller väljer bort ullgarn av andra skäl.

Jette
Jette är ett garn i renaste ull. Eftersom att ullen är helt obehandlad så har den ullens alla unika egenskaper bevarade; det står emot väder och vind men låter samtidigt huden andas. Ullfibrerna är långa vilket gör garnet mjukare än många andra ullgarner, men eftersom att det är ren ull så kan den kännas stickig för den som är extra känslig. Behöver du tvätta din halsduk? Häng ut den på vädring över natten så blir den som ny! För fläckborttagning, tvätta i ljummet vatten med ullsåpa. I Jette blir din halsduk rejält tjock och värmer även de kallaste vinterdagarna.

Raggi
Raggi är vårt klassiska raggsocksgarn som fungerar till allt! En mix av ull o polyamid gör garnet mjukt men tåligt mot slitage och tack vare superwashbehandling går det fint att tvätta den färdiga halsduken i maskin på 40 grader. Raggi är också lätt att få tag i oavsett var i landet du befinner dig, eftersom det bland annat säljs i dagligvaruhandeln. Ett superalterantiv för dig som vill dra nytta av ullen värmande kvalitet samt frossa i härliga färger!

Skriv din egen recension
Du recenserar:Lär dig att sticka en halsduk
Ditt betyg

Stickning
am=avig maska/aviga maskor, arb=arbetet, avigs/AS=avigsidan, avm=avmaska, bakst=bakstycke, bf/bfg=bottenfärg, bmb=bakre maskbågen, cm:s=centimeters, db-int=dubbelintagning, döhpt=dubbel överdragshoptagning, enl=enligt, fg=färg, flm/LM=flytta markör/lyft markör, fmb=främre maskbågen, framst=framstycke, förkl=förklaringar, ggr=gånger, hopt=hoptagning, int=intagning, kantm=kantmaska, m=maska/maskor, mb=maskbåge, mf/mfg=mönsterfärg, omsl=omslag, plm/PM=placera markör, rest=resterande, rm=rät maska/räta maskor, räts/RS=rätsidan, rätst=rätstickning, slätst=slätstickning, st=sticka/stickor, tills=tillsammans, uppr=upprepa, v=varv, vr=vriden/vridna, v:s=varvs, ytterl=ytterligare, öhpt=överdragshoptagning, ökn=ökning

Virkning
arb=arbetet, avigs/AS=avigsidan, bakst=bakstycke, bf/bfg=bottenfärg, bmb=bakre maskbågen, cm:s=centimeters, dst=dubbelstolpe, enl=enligt, fg=färg, fmb=främre maskbågen, flm/LM=flytta markör/lyft markör, fm=fast maska/fasta maskor, förkl=förklaringar, ggr=gånger, hopt=hoptagning, hopv=hopvirkade, hst=halvstolpe, kantm=kantmaska, lm=luftmaska, lmb=luftmaskbåge, m=maska/maskor, mb=maskbåge, mf/mfg=mönsterfärg, omsl=omslag, plm/PM=placera markör, rest=resterande, räts/RS=rätsidan, st=stolpe, st-gr=stolpgrupp, sm=smygmaska, tills=tillsammans, uppr=upprepa, v=varv, v:s=varvs, ytterl=ytterligare, ökn=ökning, 3-dst=tredubbel stolpe, 5-lmb=luftmaskbåge med 5 lm

Rörelsevidden på plaggen i våra beskrivningar varierar beroende på plaggets typ, form och design. För att hitta rätt storlek rekommenderar vi att du först mäter alla mått direkt på kroppen, enligt tabellerna nedan. Därefter bestämmer du själv storleken på plagget, beronde på hur mycket rörelsevidd du vill att plagget ska ha. 

Bröstvidd (a), midjevidd (b) och stussvidd (c) mäts runtom kroppen.
Barnkläder mäts i centilong (cl), vilket motsvarar barnets längd.
Prematur = Barn födda före graviditetsvecka 38.

Garnalternativ: Observera att masktäthet, garnåtgång samt den slutliga formen kan variera vid byte av garn (även med garn i samma garngrupp).
För att undvika frågetecken: Tänk på att läsa igenom beskrivningen noga innan du påbörjar ditt arbete.
Masktäthet: Sticka/virka alltid en provlapp enligt rekommendationen. Stämmer det inte med masktätheten som anges, prova med tunnare eller grövre stickor/virknål. Om masktätheten inte stämmer kan resultatet få fel mått och form.
Markera storleken du stickar/virkar så är det lättare att följa beskrivningstexten.
Diagram: Det underlättar att följa med i diagrammet om du sätter en linjal längs med den rad du stickar/virkar.
Tips för handfärgat garn: Se till att från början ha tillräckligt med garn så det räcker till hela projektet då garnet kan variera i färg från parti till parti. Växla gärna mellan att sticka två varv från en härva och två varv från en annan för att få en jämnare blandning mellan färgerna.

Har du en fråga? Skriv till oss på info@jarbo.se så hjälper vi dig!

Du kanske också gillar!