6-15. A+B NYBÖRJARTRÖJA I TROPIK ELLER FUGA

Artnr
6-15

Har du gjort detta mönster? Visa oss med hashtag #jarbogarn

Mönsterinformation
Versionsnummer: 2

TROPIKTRÖJA A.
GARNKVALITÉ Tropik
STORLEKAR/DAM XS (S) M (L) XL
STORLEKAR/EUR 32-34 (36-38) 40-42 (44-46) 48-50
BYSTVIDD 76-80 (84-88) 92-96 (100-104) 110-116 cm Kroppsmått enligt måttlista
BRÖSTVIDD 80 (88) 96 (104) 116 cm. OBS! Måtten för plaggets mått, mäts på plagget liggande. Måtten för plaggets bröstvidd är samma som det angivna kroppsmåttet. Då plagget stickas med grova stickor blir det töjbart. Detta gör att plagget kan stickas tight, utan att det sitter tight, resultatet blir en bra passform.
HEL LÄNGD 52 (54) 55 (56) 58 cm Plaggets mått. OBS! Måtten för plaggets mått, mäts på plagget liggande.
GARNÅTGÅNG 300 (350) 350 (400) 450 gram
STICKOR Nr 6 mm
VIRKNÅL Nr 5 mm alt 6 mm
MASKTÄTHET Stickor nr 6: 16 m = 10 cm.
ÖVRIGTFör dig som tycker att det verkar som ett stort och oöverstigligt projekt att sticka en tröja är den här perfekt, de stora stickorna gör att du snabbt ser resultat! Tröjan är en enkel modell som stickas i rätstickning med stora stickor. Detta gör att tröjan kan stickas tight och ändå känns den lätt och luftig att röra sig i. Det gör även att tröjan efter mycket användande kommer att töja sig och förändra formen något. Om du väljer mellan två storlekar välj då den mindre. Fram- och bakstycke stickas likadana, det som visar vilket som är tröjans framsida är den virkade ”sömmen” som går mellan ärmhålet och kragen. 

6-15. B RÄTSTICKAD NYBÖRJARTRÖJA I FUGA
GARNKVALITÉ Fuga
GARNALTERNATIV Fuga Fantasi, Lady, Gästrike 3 tr, (OBS! Garnåtgången kan variera vid byte av kvalité, beroende på garnets längd och andra stickor)
STORLEKAR/DAM XS (S) M (L) XL
STORLEKAR/EUR 32-34 (36-38) 40-42 (44-46) 48-50
BYSTVIDD 76-80 (84-88) 92-96 (100-104) 110-116 (Kroppsmått EUR standard)
BRÖSTVIDD 72(80)88(94)107 cm. OBS! Måtten för plaggets mått, mäts på plagget liggande. Måtten för plaggets bröstvidd är mindre än det angivna kroppsmåttet. Då plagget stickas med grova stickor blir det töjbart. Detta gör att plagget kan stickas tight, utan att det sitter tight, resultatet blir en bra passform.
HEL LÄNGD 52(54) 55 (56) 58 cm Plaggets mått OBS! Måtten för plaggets mått, mäts på plagget liggande.
GARNÅTGÅNG 200 (200) 250 (300) 350 gram
STICKOR Nr 8 mm
VIRKNÅL Nr 5 mm
MASKTÄTHET Stickor nr 8: 12 m = 10 cm
ÖVRIGT För dig som tycker att det verkar som ett stort och oöverstigligt projekt att sticka en tröja är den här perfekt, de stora stickorna gör att du snabbt ser resultat! Tröjan är en enkel modell som stickas i rätstickning med stora stickor. Detta gör att tröjan kan stickas tight och ändå känns den lätt och luftig att röra sig i. Det gör även att tröjan efter mycket användande kommer att töja sig och förändra formen något. Om du väljer mellan två storlekar välj då den mindre.
Fram- och bakstycke stickas likadana, det som visar vilket som är tröjans framsida är den virkade ”sömmen” som går mellan ärmhålet och kragen.

TRÖJA A
BAKSTYCKE
Lägg upp 65(71)77(83)93 maskor. Lägg upp löst eller använd stickor av en större storlek. Sticka rätstickning i 97(97)97(97)97 varv. För över maskorna på en avmaskningsnål.

FRAMSTYCKE
Framstycket stickas på samma sätt som bakstycket. För över maskorna på en avmaskningsnål.

ÄRMAR
Lägg upp 38(40)40(44)48 maskor. Lägg upp löst eller använd stickor av en större storlek. Sticka rätstickning i 121(123)125(131)133 varv. För över maskorna på en avmaskningsnål. Gör den andra ärmen på samma sätt.

OK
För över bakstycke, framstycke och ärmarna på en och samma sticka. Se till att de hamnar i den här ordningen: framstycke + ärm + bakstycke + ärm. Det ger 206(222)234(254)282 maskor på stickan. Sticka ett varv utan minskningar. Det spelar ingen roll i vilken ände du börjar sticka. Nu är det dags att minska för att få en raglan-skärning på tröjan. Det kommer vara 4 minskningar per varv: en i början, samt en vid varje skarv, dvs. vid varje plus: framstycke + ärm + bakstycke + ärm. Den första minskningen ska alltid vara i början av varvet, på så sätt hamnar dessa minskningar växelvis i ena och andra änden: sticka den första maskan vanligt, gör sedan minskningen genom att sticka ihop två maskor. Resten av minskningarna ska hamna ovanpå varandra. För att hålla reda på när minskningarna ska göras kan du ta hjälp av ett markeringsgarn. Använd ca 30 cm långa bitar av ett garn i avvikande färg, dessa kommer att tas bort när alla minskningar är klara. När en minskning är gjord läggs markeringsgarnet över från rätsidan till avigsidan, i öppningen mellan stickorna. När du kommer fram till markeringsgarnet nästa varv så stickas de två följande maskorna ihop (den första av dem var förra varvets minskning). När minskningen är gjord läggs markeringsgarnets ena ände över från avigsidan till rätsidan, i öppningen mellan stickorna. Markeringsgarnet bildar en flätning fram och tillbaka genom det stickade stycket, eftersom det inte fästs någonstans är det lätt att dra bort när det inte behövs mer. Då det är tre ställen där minskningarna ska ske ovanpå varandra, blir det tre ”flätor” med markeringsgarn. Sticka 34(38)39(43)47 varv med minskningar. Dessa stickas liksom resten av tröjan i rätstickning. När du gjort detta finns det 70(70)78(82)94 maskor kvar på stickan. Sticka rätstickning i 16(16)16(16)16 varv utan minskningar. Avmaska löst.

MONTERING
Montera genom att virka ihop tröjan. Antingen med samma garn som tröjan har stickats i eller med ett garn i avvikande färg. Lägg avigsida mot avigsida, virkningen ska synas, och virka med fasta maskor. En maska per 2 varv är lagom, men dra ut maskorna lite extra så att den virkade sömmen blir elastisk liksom tröjan i övrigt. Börja nerifrån med fram- och bakstycket, virka upp till ärmhålet och fortsätt med ärmens söm. Var noga med att rätt varv virkas samman med rätt, dvs. varv 1 på framstycket virkas med varv 1 på bakstycket osv. Till sist virkas sömmen mellan ena ärmhålet och kragen. Avsluta kragen genom att virka ett varv i kragens avmaskning. Då detta varv virkas dels som dekoration och dels som stadga ska maskorna virkas ganska hårt, dvs. inte dras ut extra som i sömmarna. Om virkningarna är gjorda i ett garn med avvikande färg är det snyggt att virka dekorativa kanter även på ärmarnas avslutningar och längst ner på tröjan. Fäst alla trådar och njut av din nya tröja! 

TRÖJA B
BAKSTYCKE
Lägg upp 45(51)55(59)67 maskor. Lägg upp löst eller använd stickor av en större storlek. Sticka rätstickning i 65(65)65(65)65 varv. För över maskorna på en avmaskningsnål.

FRAMSTYCKE
Framstycket stickas på samma sätt som bakstycket. För över maskorna på en avmaskningsnål.

ÄRMAR
Lägg upp 28(30)30(32)34 maskor. Lägg upp löst eller använd stickor av en större storlek. Sticka rätstickning i 81(83)85(87)89 varv. För över maskorna på en avmaskningsnål. Gör den andra ärmen på samma sätt.

OK
För över bakstycke, framstycke och ärmarna på en och samma sticka. Se till att de hamnar i den här ordningen: framstycke + ärm + bakstycke + ärm. Det ger 146(162)170(182)202 maskor på stickan. Sticka ett varv utan minskningar. Det spelar ingen roll i vilken ände du börjar sticka. Nu är det dags att minska för att få en raglan-skärning på tröjan. Det kommer vara 4 minskningar per varv: en i början, samt en vid varje skarv, dvs. vid varje plus: framstycke + ärm + bakstycke + ärm. Den första minskningen ska alltid vara i början av varvet, på så sätt hamnar dessa minskningar växelvis i ena och andra änden: sticka den första maskan vanligt, gör sedan minskningen genom att sticka ihop två maskor. Resten av minskningarna ska hamna ovanpå varandra. För att hålla reda på när minskningarna ska göras kan du ta hjälp av ett markeringsgarn. Använd ca 30 cm långa bitar av ett garn i avvikande färg, dessa kommer att tas bort när alla minskningar är klara. När en minskning är gjord läggs markeringsgarnet över från rätsidan till avigsidan, i öppningen mellan stickorna. När du kommer fram till markeringsgarnet nästa varv så stickas de två följande maskorna ihop (den första av dem var förra varvets minskning). När minskningen är gjord läggs markeringsgarnets ena ände över från avigsidan till rätsidan, i öppningen mellan stickorna. Markeringsgarnet bildar en flätning fram och tillbaka genom det stickade stycket, eftersom det inte fästs någonstans är det lätt att dra bort när det inte behövs mer. Då det är tre ställen där minskningarna ska ske ovanpå varandra, blir det tre ”flätor” med markeringsgarn. Sticka 22(25)27(29)34 varv med minskningar. Dessa stickas liksom resten av tröjan i rätstickning. När du gjort detta finns det 58(62)62(66)66 maskor kvar på stickan. Sticka rätstickning i 10(10)10(10)10 varv utan minskningar. Avmaska löst.

MONTERING
Montera genom att virka ihop tröjan. Antingen med samma garn som tröjan har stickats i eller med ett garn i avvikande färg. Lägg avigsida mot avigsida, virkningen ska synas, och virka med fasta maskor. En maska per 2 varv är lagom, men dra ut maskorna lite extra så att den virkade sömmen blir elastisk liksom tröjan i övrigt. Börja nerifrån med fram- och bakstycket, virka upp till ärmhålet och fortsätt med ärmens söm. Var noga med att rätt varv virkas samman med rätt, dvs. varv 1 på framstycket virkas med varv 1 på bakstycket osv. Till sist virkas sömmen mellan ena ärmhålet och kragen. Avsluta kragen genom att virka ett varv i kragens avmaskning. Då detta varv virkas dels som dekoration och dels som stadga ska maskorna virkas ganska hårt, dvs. inte dras ut extra som i sömmarna. Om virkningarna är gjorda i ett garn med avvikande färg är det snyggt att virka dekorativa kanter även på ärmarnas avslutningar och längst ner på tröjan.
Fäst alla trådar och njut av din nya tröja! 

Skriv din egen recension
Du recenserar:6-15. A+B NYBÖRJARTRÖJA I TROPIK ELLER FUGA
Ditt betyg

Stickning
am=avig maska/aviga maskor, arb=arbetet, avigs/AS=avigsidan, avm=avmaska, bakst=bakstycke, bf/bfg=bottenfärg, bmb=bakre maskbågen, cm:s=centimeters, db-int=dubbelintagning, döhpt=dubbel överdragshoptagning, enl=enligt, fg=färg, flm/LM=flytta markör/lyft markör, fmb=främre maskbågen, framst=framstycke, förkl=förklaringar, ggr=gånger, hopt=hoptagning, int=intagning, kantm=kantmaska, m=maska/maskor, mb=maskbåge, mf/mfg=mönsterfärg, omsl=omslag, plm/PM=placera markör, rest=resterande, rm=rät maska/räta maskor, räts/RS=rätsidan, rätst=rätstickning, slätst=slätstickning, st=sticka/stickor, tills=tillsammans, uppr=upprepa, v=varv, vr=vriden/vridna, v:s=varvs, ytterl=ytterligare, öhpt=överdragshoptagning, ökn=ökning

Virkning
arb=arbetet, avigs/AS=avigsidan, bakst=bakstycke, bf/bfg=bottenfärg, bmb=bakre maskbågen, cm:s=centimeters, dst=dubbelstolpe, enl=enligt, fg=färg, fmb=främre maskbågen, flm/LM=flytta markör/lyft markör, fm=fast maska/fasta maskor, förkl=förklaringar, ggr=gånger, hopt=hoptagning, hopv=hopvirkade, hst=halvstolpe, kantm=kantmaska, lm=luftmaska, lmb=luftmaskbåge, m=maska/maskor, mb=maskbåge, mf/mfg=mönsterfärg, omsl=omslag, plm/PM=placera markör, rest=resterande, räts/RS=rätsidan, st=stolpe, st-gr=stolpgrupp, sm=smygmaska, tills=tillsammans, uppr=upprepa, v=varv, v:s=varvs, ytterl=ytterligare, ökn=ökning, 3-dst=tredubbel stolpe, 5-lmb=luftmaskbåge med 5 lm

Rörelsevidden på plaggen i våra beskrivningar varierar beroende på plaggets typ, form och design. För att hitta rätt storlek rekommenderar vi att du först mäter alla mått direkt på kroppen, enligt tabellerna nedan. Därefter bestämmer du själv storleken på plagget, beronde på hur mycket rörelsevidd du vill att plagget ska ha. 

Bröstvidd (a), midjevidd (b) och stussvidd (c) mäts runtom kroppen.
Barnkläder mäts i centilong (cl), vilket motsvarar barnets längd.
Prematur = Barn födda före graviditetsvecka 38.

Garnalternativ: Observera att masktäthet, garnåtgång samt den slutliga formen kan variera vid byte av garn (även med garn i samma garngrupp).
För att undvika frågetecken: Tänk på att läsa igenom beskrivningen noga innan du påbörjar ditt arbete.
Masktäthet: Sticka/virka alltid en provlapp enligt rekommendationen. Stämmer det inte med masktätheten som anges, prova med tunnare eller grövre stickor/virknål. Om masktätheten inte stämmer kan resultatet få fel mått och form.
Markera storleken du stickar/virkar så är det lättare att följa beskrivningstexten.
Diagram: Det underlättar att följa med i diagrammet om du sätter en linjal längs med den rad du stickar/virkar.
Tips för handfärgat garn: Se till att från början ha tillräckligt med garn så det räcker till hela projektet då garnet kan variera i färg från parti till parti. Växla gärna mellan att sticka två varv från en härva och två varv från en annan för att få en jämnare blandning mellan färgerna.

Har du en fråga? Skriv till oss på info@jarbo.se så hjälper vi dig!