Läser in...

Ibland kan man drabbas av idétorka. Eller bara ha svårt att välja färger till nästa projekt. Man behöver då vidga sina vyer lite. Kanske kan detta hjälpa dig.

Samla inspiration

Inspiration kan hämtas från många håll. På sommaren är naturen en given inspirationskälla! Ta med en kamera och en svampkorg och ta en promenad i skogen, till en sjö eller varför inte i din egen trädgård. Tips: Ta med kaffe och passa på att sitta still och njuta ett tag. Man ser ofta nya saker när man stannar upp och ger sig tid att tänka.

Fota: Träd, blad, kottar – allt du ser som är vackert – former, strukturer, färger.

Plocka och samla: Blommor, löv, pinnar, stenar, snäckor – sånt som du gillar – och lägg i korgen.

Fota

Lek med det du samlat, fota det i olika konstelationer, tillsammans med garn, knappar, kantband, ja, sånt du har hemma. Fota även detta. Skissa gärna med papper och penna.Har du garn så sticka/virka provlappar med strukturer och färgkombinationer. Fota dem. Även om du repar upp så har du då kvar bilderna, kanske ångrar du dig och vill se hur det blev ändå.

Sedan går du igenom dina bilder. Letar kanske mönster på nätet. Kombinera dina foton med bilder från nätet. Du kan skapa små collage av bilderna.

Att fota och titta på bilder, tycker jag är ett utomordentligt bra sätt att se olika alternativ, jämföra och komma på lösningar och nya idéer i lugn och ro. Det är också lättare att visa andra hur man tänkt. Våga be om åsikter. Kanske till och med i någon stick- eller virkgrupp på Facebook?

Mood Boards – analogt och digitalt

Att samla ihop inspiration och källor för att visualisera en idé, kallas Mood Board. Kreativa människor, som designers och reklamskapare, använder ofta detta sätt att arbeta för att i ett tidigt skede se hur olika idéer kan se ut, upptäcka eventuella brister och att styra  projektet framåt, mot målet.

Man kan använda sig av gula lappar där man skriver ord som man gillar eller som anknyter till ett givet tema. Man kan samla bilder, material, saker, ja, allt man tycker kan inspirera. Begränsa dig inte här utan flöda på så länge idéerna kommer till dig – tänk mycket ”utanför boxen”. Sen kan du gallra bort sånt som du inte längre tycker passar, ta tillbaka eller flytta idén till ett annat projekt. Testa dig fram och låt det ta tid.

Pinterest är ett fantastisk bra verktyg till att samla inspiration digitalt. Pinterest är en gratis tjänst som fungerar både på dator och som app på mobil och surfplatta. Man kan där skapa olika anslagstavlor/mappar där man ”pinnar” (spar) sånt man gillar samt följa andras konton/anslagstavlor som man tycker om. Har du inte hittat dit än, så måste jag nog utfärda en liten varning (med glimten i ögat), för det är väldigt roligt och väldigt lätt att fastna där..

Jag har skapat en anslagstavla: Mood Boards & Inspiration, där jag börjat spara inspirationsbilder som berör design, grafiska former och strukturer. Sånt jag själv inspireras av. I detta fall är det inget specifikt mål med inspirationssökandet, bara generella designidéer och färgkombinationer som kan hjälpa mig i ett flertal projekt när jag kör fast. Men vet du att du vill göra tex. en kofta, så kan du skapa en anslagstavla till just det projektet och där samla mönster, inspirationsbilder på randningar, fickor, muddar, knappar, färgkombinationer, trender, osv.

Min Mood Box

Jag har varit ute i min trädgård och plockat lite blommor och blad. Sånt som passar ihop har jag lagt i en trälåda som jag kallar min Mood Box. Det är roligt att pynta lådan och samtidigt låta tankarna glida iväg i den kreativa process som automatiskt sätter igång i min kreativa hjärna.

Lycka till med kreativitet!