Nu har vi kommit fram till den sista delen av Järboponchon och nu kan du sätta din personliga prägel på din poncho.
Vi ska montera rutorna, virka en kant samt knyta fransar.
Placering
Rutorna kan placeras på olika sätt. Det är bra att lägga ut alla delar på ett bord eller på golvet för att få en tydligare överblick. Då kan du flytta runt och känna efter innan du börjar montera. Fota gärna de olika förslagen så kan du enkelt jämföra bilderna och komma fram till ett bra beslut. Tips: Placera rutorna som är lite glesare intill de med bredare ram, för bättre stadga.
Montering
Montera rutorna för bakstycket och framstycket separat, först radvis, därefter monteras raderna ihop. Se mer om detta i monteringen av Järbofilten >
Sedan monterar du ihop fram- och bakstycke på samma sätt.
Eftersom de olika ponchorutorna består av olika typer och antal maskor i yttersta varvet, så blir monteringen lättare om du markerar ut några hållpunkter innan du monterar.
Du kan montera rutorna på flera sätt, t.ex sy eller virka ihop. Om du vill sy ihop rutorna kan du kika på förslagen vi gjorde på monteringen av Järbofilten >
Vill du virka ihop rutorna kan det göras på flera sätt. Genom att virka ihop med stolpar så blir ponchon större, lite mindre blir den med halvstolpar och minst om du syr eller virkar med fasta maskor.
Storlek på färdig poncho monterad med fasta maskor:
Virka ihop med stolpar/halvstolpar:
Lägg rutorna kant i kant med avigsidorna mot varandra.
Virka 1 st/hst i hörnmaskan på rutan närmast dig. Sedan en st/hst i hörnmaskan på den andra rutan, håll kvar rutorna mot varandra.
*Virka ca 2 lm, hoppa över ca 2 m på första rutan och virka 1 st/hst i nästa m, hoppa över ca 2 m på andra rutan och virka 1 st/hst i nästa m*, upprepa *-* längs hela kanten.
Om det är fler maskor i den ena rutan, hoppar du helt enkelt över nån m mer i rutan med fler maskor.
Virka ihop med fasta maskor:
Detta kan göras med maskorna på rätsidan eller på avigsidan om man inte vill att monteringen ska synas.
Lägg rutorna kant i kant med avigsidorna mot varann för fm på rätsidan, och med rätsidorna mot varann för fm på avigsidan.
Virka fm genom båda rutorna samtidigt. Om det är fler maskor i den ena rutan, virkar du ibland 2 fm i samma på den rutan med färre maskor. På så vis dras den med fler m ihop och de får samma mått.
Prova nu din poncho!
Tycker du att halsringningen är för stor, så kan du behöva en snodd som drar åt lite. Tänk på det när du väljer kant, vilket vi nu kommit till:
Uddkant
Virka först ett varv fasta maskor runtom hela kanten. OBS Eftersom rutorna har olika maskor på de yttersta varven blir det olika tätt mellan maskorna, därför kan du över kanten på de rutor med stolpar och halvstolpar virka 2 fm i varannan eller var tredje maska, vad som känns lagom. På rutorna med fasta maskor ytterst, virkar du bara 1 fm i varje fm. Hörn: I innerhörnen kan du virka ihop 2 fm för att få en jämnare vinkel. I ytterhörnen virkar du några fm i samma hörnmaska.
På nästa varv virkas (om du vill) en udd bestående av bågar. Här kan du verkligen sätta din egen touch genom att välja udd och hur du sen monterar fransarna. Även här kan det vara värt att lägga lite tid på att prova sig fram. Fota gärna, jämför bilderna och känn efter vilken udd du gillar bäst. Här får du 7 förslag på uddar, men det är det endast din egen fantasi som sätter gränserna. T.ex. kan du virka flera varv för en bredare kant eller göra varannan udd av två olika uddar.
Tänk på att om du vill ha en snodd i halskanten, så behöver du ha någon typ av hålrand att trä snodden i.
Udd 1
*1 fm, hoppa över ca 2 m, 5 st i nästa m, hoppa över ca 2 m*, upprepa *-*.
Udd 2
*1 fm, hoppa över ca 2 m, [3 st, 1 lm, 3 st] i nästa m, hoppa över ca 2 m*, upprepa *-*.
Udd 3
Picot: 3 lm, 1 st i 1:a lm.
*3 fm, picot, hoppa över 2 fm*, upprepa *-*.
Udd 4
*3 fm, 2 lm, hoppa över 1 m*, upprepa *-*.
Udd 5
*2 fm, 3 lm*, upprepa *-*.
Udd 6
*1 fm, [1 fm, 3 lm, 1 fm] i nästa m*, upprepa *-*.
Udd 7
*1 fm, [1 hst, 1 st] i nästa m, [1 st, 1 hst] i nästa m*, upprepa *-*.
Tips: Prova även att knyta några fransar på de uddar du gillar bäst, för att se hur det blir innan du bestämmer dig för typ av udd. Fransarna kan placeras i uddens båge eller mellan bågarna. Kanske tycker du att det blir snyggast helt utan fransar?
Fransar
Så här knyter du fransar:
För att få ca 10 cm långa fransar klipper du trådar som är ca 60 cm långa. Använd garnet som du har kvar. Printfärgen gör fransarna ett extra djup. Ta en tråd i taget och vik den på mitten, sedan på mitten igen. Använd en virknål att dra garnet genom uddkanten med, se bilder.
Snodd
Klipp en tråd i färg 4 som är 4-5 gånger den längd du vill ha på snodden.
Gör så här:
Vik tråden dubbel. Be någon snäll person hålla i ena änden (och kanske t.o.m. snurra med dig) eller fäst i något.
Tvinna garntrådarna hårt.
Vik sedan de tvinnade trådarna på mitten (kan vara bra att få hjälp av den snälla personen igen), släpp och låt snodden tvinna sig själv.
Jämna till ”bubblor” i snodden.
Knyt en knut en bit upp i båda ändarna och klipp till en jämn liten tofs.
Tråckla snodden i halskantens hål och knyt ihop halsöppningen till önskad form.
Lindas poncho
Jag monterade med fasta maskor på avigsidan, virkade udd 4 och placerade fransarna mellan bågarn på udden. Samma udd blev bra i halsen, eftersom det gick att tråckla snodden igenom öglorna. Tråden till snodden är ca 8-9 meter före tvinning.
Trevlig monteringshelg på er!
Sen vill vi väldigt gärna se hur din Järboponcho blev!
Visa alla rutor >
Psst… I vår Facebook-grupp Virka & Lär med Järbo Garn kan vi dela erfarenheter och inspiration. Och visa gärna din poncho på Facebook och Instagram (@jarbogarn), hashtagga #järboponchon.