Läser in...

Varmt välkomna hit, på luciadagen!

Idag får vi äntligen möta ljuset i form av lucia och hennes tärnor, och lyssna på vacker sång! Vi på Järbo hoppas att denna Knit-along ska bli ytterligare en ljuspunkt där vi kan mötas – något vi så väl behöver i dessa tider.

Hoppas att du är redo med garn och stickor, och något mysigt julfika? För nu sätter vi igång med första delen av julvanten 2020! 


För er som stickar med våra färdiga färgförslag: Garnåtgång och färgordning hittar ni i materialinlägget.


Would you like to read the blog entry in another language? 

Norsk

Dansk

Suomeksi

English

 

I del 1 kommer vi att fokuserar på den resårstickade mudden, som inleds med en särskild typ av resåruppläggning vilket ger en väldigt söt och prydlig kant. Därefter ska vi sticka en lettisk fläta som vackert avslut på mudden.

OBS! För att din vante ska få de mått som anges i storleksinfon är det viktigt att du kontrollerar att din masktäthet stämmer innan du börjar sticka! Här hittar du all information du behöver om materialåtgång, masktäthet och storlek.

 

 

MUDD

Med färg 1 och strumpstickor 3,5 mm: Lägg upp 25 m.

OBS, de två första varven stickas fram och tillbaka:

Varv 1: Sticka 1 rm, *hämta upp 1 m genom att föra den högra stickan under vänster sticka och hämta garnet, 1 rm* upprepa från *-* varvet ut. (Se instruktionsfilm nedan) = 49 m

 


Varv 2: *1 rm, 1 am* upprepa från *-* till 1 maska återstår.


Från och med nu ska mudden stickas i rundstickning och inför det ska den sista maskan på varvet stickas ihop med varvets första maska. Gör så här: Fördela maskorna över 4 strumpstickor. För över varvets sista maska till sticka 1 och sticka sedan ihop den sista och den första maskan rätt. Sticka 1 am och sticka sedan resår (1 rm, 1 am) varvet runt = 48 m

 

 

Fortsätt att sticka resår till mudden mäter 5 cm.

Sticka 1 rätt varv.

 

Lettisk Fläta

Varv 1: *1 rm med Fg1, 1 rm med Fg2*. Upprepa från *–* varvet ut.

Varv 2: *1 am med Fg1, 1 am med Fg2*. Upprepa från *–* varvet ut. OBS! Håll de båda trådarna framför ditt arbete när du stickar. Vid varje färgbyte ska det nya garnet föras under det garn du just har stickat med.

Varv 3: *1 am med Fg1, 1 am med Fg2*. Upprepa från *–* varvet ut. OBS! Håll de båda trådarna framför ditt arbete när du stickar. Vid varje färgbyte ska det nya garnet föras över det garn du just har stickat med.

 

Ha nu en fortsatt fin luciadag, och lycka till med vantstickningen!

 

 

Psst! Gå med i vår Facebook-grupp Julvanten – där delar vi bilder, tips och inspiration. Visa gärna ditt arbete på Facebook, Instagram (@jarbogarn) och Ravelry. Glöm inte att hashtagga med #julvanten2020!