Läser in...

Under påsken kommer vi att ha en mysig liten knit-along här på bloggen! Den blir i 5 delar med hemliga flerfärgsmönster – från skärtorsdagen till annandag påsk. Det är återigen Maja och Linda som står för designen. Och vi lovar er en riktigt vårig gladsocka!

Det blir en söt färgglad socka i kortare modell, där vi visar tå-upp-modellen, kortvarvshäl och en fin uddkant. Har du inte provat flerfärgsstickning tidigare, så är detta ett utmärkt tillfälle att få hjälp och vägledning. Läs gärna Majas fina tips vid flerfärgsstickning redan nu.

Vi använder ganska många färger för att få en riktigt påskig socka, så garnet räcker till flera sockpar. Du kan t.ex. växla bottenfärgen i nästa par.

Materiallista

Garn: Miniraggi

Stickor: 2,5 mm (strumpstickor eller rundsticka 80 cm för magic loop)

Tillbehör: Smalt dekorband eller resårband i matchande färg.

Stickfasthet: Ca 33 m x 40 v = 10 x 10 cm.

Garnåtgång: 1 nystan av vardera färg: naturvit (68201), ljusblå (68207), jadegrön (68205), rosa (68211), lila (68208), gul (68204).

Storlekar: 34-36(37-38)39(40-41)42-43

Garnalternativ

Tänk på att byte av garn kan ge ett annat resultat, samt att stickfastheten kan variera. Vi rekommenderar att du stickar en provlapp på ca 12 x 12 cm för att kontrollera stickfastheten. Anpassa stickornas grovlek så du får maskantalet att stämma enligt ovan.

Miniraggi ingår i garngrupp 2, så välj gärna ett annat garn ur samma grupp. MEN tänk på att rena ullgarner inte är lika slitstarka till sockor, det är blandningen med Polyamid som  gör Miniraggi starkare och perfekt som sockgarn. Läs gärna mer om lämpliga sockgarner.

Väljer du ett bomullsgarn eller syntetgarn så är det svårare att få flerfärgsstickningen att bli snygg, då trådarna inte fäster i varandra på samma sätt som ullgarnet gör. Mer om detta i Majas tips vid flerfärgsstickning.

Färgval

Vi har valt denna färgställning utifrån mönstrens motiv. Vill du ta andra färger så tänk på att det kan göra att mönstret inte framkommer som tänkt. Försök välja färger som motsvarar våra färger i intensitet, så kommer mönstren att framträda på bästa sätt. Tips: Den gröna bör vara någon form av grön.

Metod

Vill du sticka med magic loop tekniken, så rekommenderar vi att du stickar en socka i taget. Det blir gärna krångligt att sticka två sockor samtidigt med flera färger. Har du inte provat magic loop så kika gärna på vår instruktionsfilm för magic loop, där vi även visar hur vi gör just en sån tå-upp-uppläggning vi kommer att använda i denna socka.

Det går såklart även bra att sticka på strumpstickor ”som vanligt”.

Så där. Nu är det bara att skaffa material och invänta påsken!

 

Psst… Vi kommer att hålla till i Facebook-gruppen Vi som stickar Järbosockan även för denna socka. Där delar vi bilder, tips och inspiration. Visa gärna din socka på Facebook och Instagram (@jarbogarn), hashtagga #påsksockan.