Läser in...

Nu när vintern kom på riktigt, blev jag i akut behov av benvärmare! Det är skönt och praktiskt när man har kjol, att bara dra på när man ska ut och ta av när man blir för varm. Och ingen tjock sockfot i stövlarna.

Först tänkte jag göra dem hellånga, men när man har stövlar, blir det ju för trångt att ha så här tjocka benvärmare innanför. Så jag har stickat en storlek som passar mitt ben upp en bit på låret, men även funkar längst ner vid vristen.Detta är ett flerfärgsmönster som är lätt att sticka, men ser avancerat ut, inspirerat av Majas rutmönster från Fuskpolon Rut. Man stickar alltid med enbart en färg, alltså bara en tråd i taget. De lodräta svarta linjerna kommer av att man lyfter var 4:e m på de vita varven, utan att sticka den. Otroligt smart och lätt! Ett bra mönster att börja med flerfärgsstickning på, med andra ordBenvärmare

Passar ben med omkrets: Ca 30-50 cm.
Omkrets, benvärmare, osträckt: Ca 33 cm.
Längd: 42 cm.

Masktäthet: Ca 17 m x 26 v mönsterstickning på st 5 mm = 10 x 10 cm.
Garn: Raggi (Röd: 1511 eller 15126, svart: 1558, vit: 1510)
Garnåtgång: Röd: Ca 40 g, Svart: Ca 80 g, Vit: Ca 60 g.
Stickor: 5 mm (strumpstickor eller lång rundsticka för magic loop – minst 80 cm för en benvärmare, minst 120 cm för två benvärmare samtidigt)

Förklaringar
Lyft 1 m: Flytta över 1 maska från vänster till höger sticka, som om du skulle sticka den avig, men med garnet bakom arbetet, och utan att sticka den.

 

Lägg upp 56 m (inte för hårt) med rött garn.

Sticka resår (2 rm, 2 am) runt i 10 varv. Ta av garnet.

Varv 1-2: Med svart garn, sticka 2 varv slätstickning.

Varv 3-4: Med vitt garn, *sticka 3 rm, lyft 1 m*, upprepa *-* varvet runt.

Upprepa varv 1-4, 21 gånger, sedan varv 1-2 en sista gång. Ta av det svarta och vita garnet.

Med rött garn, sticka 1 varv slätstickning, sedan resår (2 rm, 2 am) i 8 varv.

Maska av i resår, inte för hårt.

Fäst alla garntrådar.Tips 1: Vill du sticka så långt garnet räcker? Dela då det svarta garnet på hälften, genom att göra två nystan och väga dem tills de är lika stora.

Tips 2: Vill du ha mer vidd upptill än nedtill? Mät på vilken höjd du vill börja öka och öka antingen i ett vitt parti på några ställen jämnt fördelat över varvet, upprepa med några varvs mellanrum, beroende på hur tätt du behöver öka. Överkurs:Du kan också öka genom att göra ett till mönsterparti med början mitt i ett annat, som en kil.

Att anpassa storleken

  1. Mät omkretsen i dm på ditt ben: Mät på den höjd som du vill att benvärmaren ska räcka till. (Ex. 66 cm = 6,6 dm)
  2. Räkna sedan ut hur många cm omkrets benvärmaren behöver vara: Med den angivna masktätheten tänjer den ut sig med ca 50%, alltså 1,5 ggr det osträckta måttet. Ta ditt mått från punkt 1 / 1,5. Det ger benvärmarens färdiga omkrets. (Ex. 6,6 / 1,5 = 4,4 dm)
  3. Sticka en provlapp så du vet vilken grovlek på sticka du behöver för att hålla den angivna masktätheten, 17 m = 1 dm.
  4. Räkna ut hur många maskor du behöver genom att ta antalet maskor/dm x måttet från punkt 2. (Ex. 17 x 4,4 = 74,8 maskor)
  5. Maskantalet ska vara jämnt delbart med 4. Så avrunda till närmaste tal som passar. (Ex. 74,8 -> 72 eller 76 maskor)