Läser in...

När du vill virka runt utan att få ett litet hål eller en liten knut i början, är det supersmart att börja med en så kallad magisk ring. Här visar vi steg för steg hur du går till väga.

Olika sätt att börja rundvirkning

De ”gamla vanliga” sätten att börja rundvirkning är med en ring gjord av luftmaskor, eller att virka 2 lm och sedan maskorna i den 2:a lm. Båda dessa metoder ger ofrånkomligt ett litet hål i mitten. Ibland vill man ha så, men ska man exempelvis virka ett djur som ska fyllas, är det ett superbra knep att använda magisk ring, för att få en tät början.

Det går även utmärkt att använda magisk ring när man vill ha ett hål i början, exempelvis på en duk eller i en mormorsruta. Med en magisk ring slipper du den lilla knuten som blir av första öglan, se den gröna ringen på bilden.


Gul ring: Luftmaskor med en knut på första öglan. Grön ring: Magisk ring.

Magisk ring

Det fina med en magisk ring är alltså att du kan göra den så stor eller liten du vill. Och att det blir en jämn och fin början utan knut.

Vad är då en magisk ring? Jo, det är en öppen ögla som du virkar första varvets maskor i. Ringen blir justerbar så att du kan dra ihop den till önskad storlek. Om du vill ha ett obefintligt hål drar du ihop så hårt det går, tills hålet inte syns. OBS! Du får då inte ha för många maskor i ringen om den ska gå ihop helt.

Så här gör du en magisk ring och virkar första varvet:

1. Linda garnet två varv runt pekfingret. Trådänden ska vara till höger.

2. Stick in virknålen under den första tråden och ovanför den andra tråden…

3. …kroka fast den andra tråden och dra den under den första.

4. Dra upp garnet till en ögla.

5. Gör ett omtag…

6. …och dra garnet igenom öglan (denna m fäster bara ringen och räknas inte som en riktig lm).

7. Virka sedan det antal lm du behöver för att börja med varv 1.
Vi ska virka halvstolpar så vi har gjort 1 lm för att komma upp i lagom höjd.
Du kan ha ringen kvar på fingret eller ta loss den och hålla som på bilden.

 

8. Virka det antal maskor du ska ha på varv 1.
Dra sedan i den korta starttråden så att ringen minskar. Dra ihop helt om du så önskar.

9. Slut ev. varvet i 1:a maskan.

10. Du har nu en tät början och kan fortsätta virka som vanligt.

 

Psst.. Vill du skriva ut eller spara, så finns denna tutorial även som PDF: Magisk ring (PDF) >

Tips: Om du virkar efter en beskrivning där man ska börja med en lm-ring, men du vill använda magisk ring, då kan det vara svårt att veta hur mycket du ska dra åt. Virka därför så som det står för ringen och första varvet. spar denna som mall. Gör en stor magisk ring och virka första varvet, dra sen ihop nästan lika mycket som mallen. Fortsätt virka några varv. Sen kan du justera ringen bättre, när du ser hur stor plats maskorna tar. OBS! Det är svårt att göra ringen större om du drar åt för mycket.