Läser in...

Varmt välkomna till årets somrigaste Knit-along!

Äntligen får vi sätta stickorna i #sommarkoftan2020!

Här på bloggen kommer jag (Maja) dela med mig av tips och råd som underlättar din stickning.

 

INNAN DU LÄGGER UPP

Innan du lägger upp vill jag påminna om två viktiga saker som jag nämnde redan i materialinlägget:

1: Har du försäkrat dig om att din masktäthet överensstämmer med den som anges i mönstret? Annars riskerar ditt plagg att bli större eller mindre än de givna måtten.

Tips: Är antalet maskor/varv för få? Prova att gå ner i stickor 0,5 mm.

Är antalet maskor/varv för många? Prova att gå upp i stickor 0,5 mm.

 

2. Har du undersökt vilken storlek du ska sticka genom att jämföra dina personliga mått med mönstrets?

Tips: Måttet som anges i mönstret är koftans mått. Du behöver alltså själv tänka till vilken rörelsevidd du vill ha. Om du vill att koftan ska sitta lite lösare, bör den mäta 5-10 cm mer än ditt bröstmått. Om du vill ha en kroppsnära passform väljer du en bröstvidd som motsvarar din egen, alternativt en vidd som är någon cm mindre än ditt aktuella mått.

 

UPPLÄGGNING OCH RESÅR

Lägg upp med vanlig korsuppläggning på dubbla stickor. Här ser du hur man gör det! Sticka resår enligt beskrivning och efterföljande varv i slätstickning.


STICKA MED TVÅ OCH TRE FÄRGER

Nu är det dags att sticka mönsterbården.

Du läser diagrammet från höger till vänster enligt instruktion i mönstret.

Den tråd som hålls närmast arbetet kallas för mönsterfärg (=Fg2 eller Fg3) och blir ”dominant” i mönstret (den syns alltså mest). Den tråd som hålls längst bort från arbetet kallas för bottenfärg (Fg1) och lägger sig som en bakgrund, dvs den framträder inte lika tydligt som den dominanta tråden. Tänk på att MF ska löpa underifrån och BF ovanifrån! Och att det är viktigt att du är konsekvent med färgordningen för ett bra resultat.

På varv 1-7 och 11-12 ska Fg1 vara dominant. Varv 14-19 ska Fg2 vara dominant och på varv 9 och 23-31 ska Fg3 vara dominant.

På varv 8, 10, 13 och 20-22 är tre färger aktiva. Fg3 ska vara dominant färg, när du stickar varv 8-10. På varv 20-22 ska MF2 vara dominant när blommorna stickas, och MF3 när bladen görs. MF1 fungerar då som bakgrund. Du kan läsa mer om att sticka med flera färger här! 

Tips: Blir ditt mönsterstickade parti snävare än det slätstickade? Testa då att sticka mönstret med en 0,5 mm större sticka!

 

FÖRLÄNGA KOFTAN

Sommarkoftan är en kort klänningskofta. Om du istället föredrar en kofta av ”normallängd”, förlänger du bålen genom att sticka 10 cm extra med Fg1, utöver den längd som anges i mönstret. Tänk på att det då går åt 70-100 gram extra av Fg1.

 

MASKA AV FÖR ÄRMHÅL

Sist av allt ska du maska av för ärmhålen enligt beskrivning. Här kan du se hur man maskar av! 

 

TRÖJA ISTÄLLET FÖR KOFTA?

Om du vill förvandla sommarkoftan till en tröja maskar du istället av för ärmarna så här:

Maska av 11 (13) 15 (17) 19 maskor (efter avmaskningen finns 1 m kvar på höger sticka), sticka 108 (118) 128 (138) 148 rm, maska av 11 (13) 15 (17) 19 maskor (efter avmaskningen finns 1 m kvar på höger sticka, sticka 108 (118) 128 (138) 148 rm.


Lycka till med stickningen! /Maja

Psst! Gå med i vår Facebook-grupp Sommarkoftan - där delar vi bilder tips och inspiration. Visa gärna ditt arbete på Facebook och Instagram (@jarbogarn). Glöm inte att hashtagga med #sommarkoftan2020 !