Läser in...

Nu är det dags för ärmar!

Hjärtligt välkomna till ett nytt kapitel av sommarkoftan – idag ska vi ta oss an ärmarna!

Under den gångna veckan, har jag glatts åt att se era koftor växa fram - och fascinerats av alla vackra färgkombinationer!

Vi börjar med en likadan resårmudd som stickades på bålen och fortsätter med en flerfärgsstickad bård. I videon kan du se hur jag (Maja) hanterar trådarna när jag stickar med tre färger på samma varv:

 

ÖKNINGAR

När mönsterbården nedtill på ärmen är avklarad ska du påbörja ökningarna som gör att ärmen blir vidare och vidare.

Du ökar så här i början av ett varv, och så här i slutet

Om du tycker det är svårt att hålla reda på när du ska öka, så kan jag rekommendera att du räknar varven mellan de första två ökningarna (som då ska motsvara antalet cm som anges i mönstret). Fortsättningsvis räknar du sedan varven mellan kommande ökningar.

Du kan även markera varje ökning med en markör, om du vill vara extra säker på att du gjort rätt antal.AVMASKNING

När ökningarna är gjorda, stickar du ärmen så lång som anges i mönstret. Du kan givetvis anpassa längden efter egna mått, om du föredrar en längre eller kortare ärm.

Sist av allt maskar du av för ärmhål, på motsvarande sätt som gjordes på bålen.

 

BONUSTIPS

Sticka två ärmar på samma gång:

Om du vill kan du sticka ärmarna parallellt, antingen genom att använda dig av två olika uppsättningar av strumpstickor, eller med hjälp av Magic Loop-teknik – då båda ärmarna placeras på en lång rundsticka. På så sätt blir ärmarna färdiga nästan samtidigt och du kan lätt hålla koll på att ökningarna hamnar på samma ställe på respektive ärm.

Lycka till med ärmstickingen! /Maja

 

Psst! Gå med i vår Facebook-grupp Sommarkoftan - där delar vi bilder tips och inspiration. Visa gärna ditt arbete på Facebook och Instagram (@jarbogarn). Glöm inte att hashtagga med #sommarkoftan2020 !