Läser in...

Oket på koftan

Välkommen åter – tänk att vi redan är halvvägs på #sommarkoftan2020!

Nu är vi framme vid det där magiska momentet då delarna ska stickas ihop och forma ett ok med hjälp av raglanminskningar. Det är alltid så spännande, tycker jag! (Maja).


ATT STICKA IHOP BÅL OCH ÄRMAR

När du ska sticka ihop oket behöver du ha fem markörer till hands. Antingen kan du göra som jag gjorde denna gång och använda dig av garnsnuttar som du knyter ihop till markörer – eller så slår du till på någon lyxig variant från vår webshop eller din närmsta återförsäljare. Det finns många olika typer av markörer att välja på – stängda eller öppningsbara i plast, porslin eller metall. Här ser du dem! 

Eftersom du behöver fyra av en färg och ytterligare 1 i avvikande färg, vill jag tipsa om den typen av set, som innehåller en udda markör. Dessa eller kanske dessa! De är väldigt bra, till detta syfte!


 

Sticka ihop delarna enligt beskrivning i mönstret, samtidigt som 4 raglanmarkörer och 1 markör vid varvets början placeras ut.

Info till dig som stickar en tröja istället för kofta!

Du som maskat av enligt instruktioner för tröja i blogginlägg, Del 1 – ska nu placera delarna så här på varvet:

 

OK

Nu ska alla delar stickas samman.

Med rundsticka 3 mm, fg 1 och rätsidan mot dig, placera delarna på rundstickan, så här:

Framstycke: 109 (119) 129 (139) 149 m

Höger ärm: 75 (77) 81 (83) 87 m

Bakstycke: 109 (119) 129 (139) 149

Vänster ärm: 75 (77) 81 (83) 87 m

 

Varvstarten hamnar alltså i mitten av den ena raglansömmen på vänster ärm. Placera ut markörer enligt beskrivning i mönstret, men tänk på att varvstarten hamnar på samma ställe som en av raglanmarkörerna.


 

MINSKNINGAR

Nu ska du göra raglanminskningar enligt beskrivning i mönstret. Då framträder raglanlinjer och oket får sin rätta form. På sommarkoftan är det 4 maskor mellan minskningarna – vilket gör att en dekorativ mittenlinje bildas

Så här minskar du före en raglanmarkör. Och så här minskar du efter en raglanmarkör. 

 

 

HALSRINGNING

När angivet antal raglanminskningar gjorts ska du maska av för halsringningen mitt på framstycket. Resten av oket stickas sedan fram och tillbaka. Observera att raglanminskningarna fortsätter samtidigt som halsringningen formas genom minskningar i sidorna.

Info till dig som stickar en tröja istället för kofta!

OBS! Tänk på att även du ska maska av för halsringningen mitt på framstycket, dvs de 19 (19) 21 (21) 23 maskorna mitt fram!

Stort lycka till med veckans stickning! /Maja

 

Psst! Gå med i vår Facebook-grupp Sommarkoftan - där delar vi bilder tips och inspiration. Visa gärna ditt arbete på Facebook och Instagram (@jarbogarn). Glöm inte att hashtagga med #sommarkoftan2020 !