Läser in...

Då har vi kommit fram till självaste finalen av Sommarkoftan Knit-along! Denna vecka ska vi sticka knappkanter och fickor! Du får också chans att addera det där lilla extra i form av tjusiga knappar och band. Det ska bli så spännande att se vad just du väljer!!

Att sticka knappkanterna

Det är väldigt praktisk att sticka knappkanter innan koftan klipps upp, eftersom dessa då tjänar som en ytterligare förstärkning innan klippet. Det är också lättare att hantera hela arbetet, när koftan ännu sitter ihop framtill.

Plocka upp räta maskor enligt instruktion i mönstret. För att knappkanten varken ska bli för tajt eller för lös är det lagom att plocka upp 3 maskor över 4 varv. Du hoppar alltså över ungefär vart fjärde varv när du plockar upp dina maskor. I början och i slutet av varvet (när du plockar upp maskor i resårmudden) kan du dock gärna plocka upp 1 maska i varje varv så att de yttre ändarna inte blir för strama.

Att fördela maskorna jämnt

I mönstret anges det antal maskor du ska plocka upp och dessa ska alltså fördelas jämnt över knappkanten. Om du följer min rekommendation ovan, när det gäller att plocka upp 3 maskor över 4 varv, så kommer maskorna att fördelas väl, men det kan också vara bra att hålla lite extra koll på fördelningen själv genom att dela in kanten i fyra lika stora delar. Detta kan göras genom att du sätter ut markeringsnålar: Först en i mitten, och sedan en i mitten av varje halva. På så vis kan du stämma av att du plockat upp en fjärdedel av maskanatalet, när du passerar respektive markering.

Sticka sedan knappkanterna enligt instruktion i mönstret. Glöm inte knapphålsvarven på höger knappkant!

Att sy en förstärkningssöm

Jag syr alltid mina förstärkningssömmar för hand med vanlig sytråd och synål. Då har jag god kontroll över det stickade, vilket möjliggör att jag kan undvika att strukturen dras ut eller rynkas på något vis. Genom att sy för hand får jag en flexibel och korrekt placerad söm, på ett enkelt och smidigt sätt. Tycker dessutom att handsömnad är en väldigt trivsam syssla!

En förstärkningssöm görs på VAR SIDA av MITTENMASKAN (= 2 förstärkningssömmar totalt) och du syr dem så här med EFTERSTYGN:

Att klippa upp koftan

När dina förstärkningssömmar är på plats är det dags att klippa upp koftan.

Gör så här:

1. Placera koftan på ett plant underlag där du har gott om svängrum.
2. Använd dig av en vass och nätt handarbetssax när du klipper.
3. Arbeta långsamt och metodiskt när du klipper så att du har kontroll på vad du gör.
4. Låt vänsterhanden (eller högerhanden om du är vänsterhänt) följa med och agera stöd där du klipper, så att du hela tiden ser till att framstyckena är separerade från bakstycket. Då riskerar du inte att klippa i det.
5. Klipp upp koftan genom att följa linjen i mitten av mittenmaskan!

Tips: Om du vill separera framstyckena och bakstycket helt från varandra när du klipper, kan du trä upp koftan på en strykbräda. (Trä på den med nederdelen först, så att mudden nedtill hamnar ungefär på mitten av strykbrädan och halsringningen längst ut där brädan smalnar av.)
Då har du också en naturligt plan yta att jobba med.

När du gjort klippet rullar kanterna in sig mot koftans avigsida. Läs nedan om hur du kan täcka klippkanterna med band, eller sy ned dem med garn.

Att sticka fickorna

Sticka fickorna enligt instruktion i mönstret. Maskorna upptill blir fickpåsen som stickas i slätstickning i mönsterfärgen och maskorna nedtill blir resåren på fickans kant som även den stickas i mönsterfärg.

OBS! Tänk på att trä in två strumpstickor i maskorna vid fickmarkeringen innan du drar ur hjälptråden! Då tappar du inga maskor i onödan! Var också noga med att sy de två olika fickdelarna med den garnfärg som anges i mönstret, så att monteringen blir snygg! När du syr fast fickpåsen samt resåren ska du följa en och samma maskstapel i bålen så att placeringen blir rak.

Band

Att bandkanta en kofta är fint och ger extra stadga åt framkanterna.

Om du vill täcka din klippkant med ett vackert band rekommenderar jag att du väljer ett band som är minst 1,5 cm brett. Jag gillar att jobba med band i material som bomull, ull eller lin. Det går givetvis finfint att använda band av syntetmaterial också, men det är bra om de inte är alltför glatta i ytan. Då tycker jag att de är svårare att jobba med, eftersom de lätt glider undan medan man syr. Ett band med en mattare/strävare yta lägger sig tillrätta och gifter sig med den stickade strukturen, vilket underlättar sömnaden!

Det är fint med genomvävda band, dvs band där mönstret är vävt istället för tryckt. Då håller bandet i tid och evighet när du tvättar det. Men det finns också en uppsjö av fina tryckta band med både vackra och roliga motiv och budskap. Även de fungerar utmärkt, men köp gärna band av god kvalitet så att mönstret inte riskerar att försvinna i tvätten!

När du ska bandkanta din kofta är det viktigt att de båda kanterna förblir lika långa, dvs att ingen av kanterna sträcks ut mer än den andra när bandet sys på. Därför ska bandet klippas upp i två lika långa längder först av allt. Mät upp längden på en av klippkanterna när den är lagom sträckt. Lägg sedan på 2 cm sömsmån i var ände (totalt 4 cm). (Observera att bandet inte ska täcka resårmuddarna upptill och nedtill, utan bara själva klippkanten.)

Nåla fast de båda banden på insidan av koftan så att de täcker klippkanten och vik dem dubbelt i var ände. Sy sedan fast banden med nål och tråd, med små diskreta stygn runtomkring.

Om du inte vill bandkanta koftan, kan du istället vika ned klippkanten så att ”sårkanten” hamnar inåt. Sy sedan ned kanten med små diskreta stygn, med en ullnål och överblivet garn.

Knappar

Knappar är något av det ljuvligaste som finns, eller hur?

Du behöver 8 stycken knappar som mäter 1-1,5 cm. Placera dem i höjd med knapphålen och sy sedan fast dem en och en med nål och tråd.

Blockning

Jag kommer att bjuda på ett separat inlägg om blockning av koftan i nästa vecka! Lycka till med allt till dess!

Psst! Gå med i vår Facebook-grupp Sommarkoftan - där delar vi bilder tips och inspiration. Visa gärna ditt arbete på Facebook och Instagram (@jarbogarn). Glöm inte att hashtagga med #sommarkoftan !