Läser in...

Äntligen knit-along!

Varmt välkomna till Knit-along med oss!
 
Under sommaren kommer vi att sticka #sommarkoftan2020 tillsammans steg för steg. Koftan är designad av Maja Karlsson, även i år, och det är också Maja som håller i själva knit-alongen. Som vanligt samlas vi i en Facebookgrupp där ni som deltar kan ställa frågor, visa upp era alster och få tips och inspiration. I dag (onsdagen den 24/6) publiceras mönstret i sin helhet. Det är för att du ska ha ett bra underlag när du väljer storlek och färgkombo. Vi vill helt enkelt att din KAL-upplevelse ska bli så bra som möjligt!
 
Här kan du se mönstret i sin helhet redan nu. Längre ner i mejlet hittar ni våra fina garnpaket och stickpaket!

Här hittar du samtliga återförsäljare som har Järbo 2 tr ull.

Här hittar du facebookgruppen. Det är samma grupp som vid förra årets KAL! Koftan finns såklart också på Ravelry - gå gärna in och lägg upp ditt projekt där.


Tekniska moment som ingår:

Rundstickning nedifrån och upp
Flerfärgsstickning med två och tre färger 
Raglanminskningar
Klippkant med rätstickad knappkant

Koftans modell

Årets sommarkofta är en sömlös klänningskofta av midjekort, rak modell – med flerfärgsstickade blomsterbårder nedtill. Koftan stickas nedifrån och upp med raglanminskningar på oket.
Önskar du göra koftan längre? Då kan du förlänga partiet efter den mönsterstickade bården, genom att sticka ytterligare 10 cm, eller önskad längd. Om du gör koftan 10 cm längre går det åt 70-100 gram extra av Fg 1.

Viktigt att tänka på

Läs igenom storleksinfon noga, och mät din bröstvidd så att du kan avgöra vilken storlek du föredrar. Tänk på att måtten i mönstret, beskriver koftans färdiga mått!
 
Sticka en provlapp för att försäkra dig om att din masktäthet överensstämmer med den som anges i mönstret. Det är extra viktigt när du ska sticka ett stort plagg som en kofta! Om din masktäthet är felaktig, blir koftan mindre eller större än vad du förväntar dig.

Storlekar och materialinfo

Storlekar, dam: S (M) L (XL) XXL
Koftans bröstvidd: Ca 96 (105) 115 (125) 134 cm
Koftans längd: Ca 43 (45) 46 (48) 51 cm
Garn: Järbo 2 tr ull (100% ull, 100 g = 300 m)
Garnalternativ: Garngrupp 3
GARNÅTGÅNG
Fg 1: Ca 300 (300) 300 (400) 400 g (fg 74103, Nostalgia)
Fg 2: Ca 70 (75) 80 (90) 100 g (fg 74129, Mauve Mood)
Fg 3: Ca 20 (20) 20 (30) 30 g (fg 74147, Country Walk)
Rundsticka: 3 mm (80 cm)
Strumpstickor: 3 mm
Masktäthet: 25 m och 30 v = 10 x 10 cm slätstickning i mönster på sticka 3 mm
Övriga tillbehör: 11 knappar (10 mm), ev ca 1 m dekorationsband för att bandkanta klippkanternas insida, 5 st markörer, samt maskhållare eller restgarn att placera vilande maskor på.

Att tänka på när du väljer storlek

Måttet som anges ovan är koftans mått. Du behöver alltså själv tänka till vilken rörelsevidd du vill ha. Om du vill att koftan ska sitta ledigt, bör den mäta 5-10 cm mer än ditt bröstmått. Om du vill ha en kroppsnära passform väljer du en bröstvidd som motsvarar din egen, alternativt en vidd som är någon cm mindre än ditt aktuella mått. Koftan är rak i sin passform så du kan alltså utgå från ditt bröstmått. Koftan kommer att ha samma vidd i midja som vid bysten.
 
Ärm- och bållängd kan vid behov anpassas under stickningens gång.

Om du vill sticka koftan i ett annat garn

 Det går fint att ersätta Järbo 2 tr ull med en annan kvalitet ur Garngrupp 3, bara du försäkrar dig om att masktätheten överensstämmer med den som anges i mönstret. Tänk dock på att lin, bomull och akryl lämpar sig något sämre för mönsterstickning i jämförelse med ullgarn. Eftersom dessa garntyper är glattare, håller strukturen också ihop sämre vid klipp. Detta innebär att du måste vara väldigt noggrann när du fixerar maskorna med stödsömmar innan du klipper upp kanterna!

Datum för publicering av de olika mönsterdelarna:

1/7 
Del 1: Bål

8/7
Del 2: Ärmar

15/7 
Del 3: Ok med raglan

22/7 
Del 4: Klippkant och montering 


Garnpaket

Designer Maja har tagit fram sex underbara färgförslag - alla ger garanterat superfina koftor. Majas originalkofta är stickad i färgkombinationen Ljung. Härvan som ligger i mitten av bilderna är bottenfärg (fg 1)! 
Du hittar garnet hos oss eller hos din närmsta återförsäljare. Vilket väljer du?

Ljung

Snårig ljung och mysiga promenader - i den här koftan går du både på sommarkalas och på utflykt.

Fg 1: 74103 (Nostalgi)
Fg 2: 74129 (Mauve Mood)
Fg 3: 74147 (Country Walk)

>> Läs mer och köp här!

Himmel

Små lätta moln svävar på vår sommarkoftahimmel! En luftig men likväl kontrastrik färgkombination. 

Fg 1: 74104 (Silver stream)
Fg 2: 74133 (Velvet Blue)
Fg 3: 74137 (Blue Sky)

>> Läs mer och köp här!

Hav

Salta vågor och friska brisar. En kofta att bära vackra sommarkvällar vid vattnet! OBS: Tidigare innehöll detta paket fg 2: Evening Turqoise. Den är slut hos oss, så vi har bytt till en färg som ligger otroligt nära den, Scuba Blue. På bilden ser du originalfärgen, men gå gärna in och jämför färgerna i färgkartan här.

Fg 1: 74110 (Sandy)
Fg 2: 74139 (Scuba Blue)
Fg 3: 74143 (Emerald Ice)

>> Läs mer och köp här!

Skog

Kom närmare naturen med denna jordnära färgkombination!

Fg 1: 74104 (Silver stream)
Fg 2: 74149 (Tree Hugger)
Fg 3: 74107 (Stone Wall)

>> Läs mer och köp här!

Pion

Vackra blommiga färger som blir till en färgsprakande pionkofta! OBS: Tidigare innehöll detta paket fg 3: Jade Blue. Den är slut hos oss, så vi har bytt till en färg som ligger otroligt nära den, Spearmint Drop. På bilden ser du originalfärgen, men gå gärna in och jämför färgerna i färgkartan här.

Fg 1: 74102 (Natural White)
Fg 2: 74126 (Tea Rose)
Fg 3: 74142 (Spearmint Drop)

>> Läs mer och köp här!

Solstråle

Läskande, fräscha nyanser som känns precis som en varm sommardag!

Fg 1: 74102 (Natural White)
Fg 2: 74116 (Lemon Curd)
Fg 3: 74105 (Woolen)

>> Läs mer och köp här!

Tillbehör och stickor

Vi har plockat ihop våra favoritstickor och ett gäng riktigt grymma tillbehör som gör ditt sommarkofta-projekt ännu roligare. 

Tillbehörspaket


Världens bästa ullsåpa, fina stickmarkörer och fiffiga nålar att sätta maskor på. I detta paket har vi plockat ihop tre favoritprodukter som gör din sommarkofta-stickning ännu roligare. 

>> Läs mer och köp här!

Stickpaket - Björk


Våra älskade Järbo Björk är perfekta till sommarkoftan. I vårt paket ingår strumpstickor (3 mm) och rundsticka (3 mm, 80 cm) för dig som vill känna björkträ i händerna medan du stickar din kofta!

>> Läs mer och köp här!

Stickpaket - Addi Lace


Gillar du att sticka med Magic Loop? Då behöver du en och samma rundsticka till hela koftan. Här kan du se på vår Youtube hur det går till att sticka på detta vis. Addi Lace är perfekt till ändamålet: kabeln är mjuk, lång och smidig. 

>> Läs mer och köp här!

Stickpaket - Cubics


Cubics är våra fyrkantiga trästickor från KnitPro som ligger riktigt bekvämt i händerna. Vackert, mörkt trä ger en lyxig och samtidigt ergonomisk upplevelse! Bra för dig som stickar med ljusa färger då maskorna framträder tydligare.

>> Läs mer och köp här!