Läser in...
Blocka din yllekofta!

Blocka din yllekofta!

Posted: 23 February, 2022
Writer: Maja Karlsson
Category:

Idag bjuder jag (Maja) på en liten blockningsskola för koftor! Att blocka ett plagg är alltid en fin stund för mig! Då får jag lägga sista handen vid det jag stickat och liksom knyta ihop säcken. När blockningen väl är gjord känns plagget mjukt, slätt och alldeles skinande nytt!

Blötläggning och tvätt

1. Tappa upp ljummet vatten i handfat, ho eller balja.
2. Tillsätt en skvätt ulltvätt om så önskas. (Det finns olika varianter på marknaden. Med doft eller utan. De flesta är lite mjukgörande.) Jag avänder Istex egen ulltvätt som är toppen!
3. Skölj upp koftan varsamt. Gnugga eller tänj inte, utan låt bara vattnet gå in i plagget efterhand genom att du vänder och rör på plagget i vattnet.
4. Skölj sedan koftan i 2-3 vatten utan ulltvätt i. Tänk på att vattnet även här ska vara ljummet = samma temperatur som tidigare.

Torkning och formning

1. Ta upp koftan ur vattnet och bred ut den på en torr och ren frottéhandduk. Krama ur fukten genom att rulla ihop handduken till en hård rulle. Koftan rullas alltså in i handduken.
2. Bred sedan ut koftan på ett plant, rent och torrt underlag – tex en torr frottéhandduk eller trasmatta.
3. Forma koftan så att den ligger utbredd utan några veck eller rynkor någonstans, och så att proportionerna ser bra ut. Du ska inte tänja plagget och du behöver inte heller nåla upp det. Men lägg gärna ner tid och omsorg på detta moment så att du formar plagget noggrant med dina händer så rakt och slätt som möjligt.
4. Låt sedan koftan plantorka tills den är helt torr.

Upprepa denna procedur när din kofta behöver tvättas igen!